10/8/20

Η 10η Αυγούστου στην Ιστορία





843. Με τη Συνθήκη του Βερντέν, έληξε ο Εμφύλιος Πόλεμος των Καρολιδών και η αυτοκρατορία του Καρλομάγνου διαιρέθηκε ανάμεσα στα τρία εγγόνια του.

955. Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νίκησε τους Μαγυάρους στην Μάχη του Λέχφελντ.



1258. Στέψη του Μανφρέδου Χοενστάουφεν ως βασιλιά της Σικελίας στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο. 

1487 . Η μάχη του Καλλιάνο ανάμεσα στο Επισκοπικό Πριγκιπάτο του Τρέντο που είχε σύμμαχο το Τιρόλο και τους Ενετούς, που παρεταξαν 3000 πεζούς και 1200 Ιππείς. Οι Ενετοί υπέστησαν πανωλεθρία και είχαν 1500 νεκρούς.


1519 .Τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου απέπλευσαν από τη Σεβίλλη για τον περίπλου της γης.

1539 . Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος Α΄ διέταξε όλα τα επίσημα έγγραφα του Κράτους να γράφονται στην  επίσημη γλώσσα της χώρας και όχι  στα λατινικά.
1557. Κατά τον Ιταλικό πόλεμο (1551-1559), έγινε η μάχη στο Σαν Κεντέν στην οποία  ο ισπανικός στρατός υπό την αρχηγία του Εμμανουήλ Φιλίππου  της Σαβοΐας πέτυχε μια αποφασιστική νίκη κατά των γαλλικών στρατευμάτων, του του Ερρίκου Β. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, οικοδομήθηκε από τον Φιλίππου Β΄της Ισπανίας  το Εσκοριάλ
1620. Υπογραφή της  ειρήνης της Ανιέρ μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ και τους επαναστάτες  υπό την ηγεσία από τον Δούκα της Empernon, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ρισελιέ. 



1627. Οι γαλλικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του καρδινάλιου Ρισελιέ, άρχισαν την πολιορκία της Λα Ροσέλ που ήταν προπύργιο  των Ουγενότων.

1678. Υπογράφηκε η πρώτη Συνθήκη  Ειρήνης στο Νιμάγκεν μεταξύ της Γαλλίας και της Δημοκρατίας των Κάτω Χωρών, που  οριοθέτησε  τα βόρεια σύνορα της Γαλλίας πολύ κοντά στο σημερινή θέση τους.

1684. Οι Ενετοί προερχόμενοι από τη Λευκάδα, ενισχυμένοι με σώμα από Κεφαλλήνιους εθελοντές κατέλαβαν το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.Ξεσηκώθηκαν οι αμαρτωλοί από τη Χειμμάρα ως το βάλτο.



1759. Ο Κάρολος Γ στέφτηκε ως βασιλιάς της Ισπανίας. 


1788. O Λουδοβίκος ΙΣΤ δέχτηκε τους πρεσβευτές του Σουλτάνου που  ζητήσαν τη βοήθειά του κατά των Άγγλων.

1792. Έφοδος του επαναστατικού όχλου στο Παλάτι του Κεραμεικού.
Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συνελήφθη και προφυλακίστηκε ενώ η Ελβετική Φρουρά σφαγιάστηκε. 


1809 . Στο Κίτο του Εκουαδόρ μια ομάδα επαναστατών σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση  για τη στήριξη του έκπτωτου βασιλιά της Ισπανίας, Φερνάντο Ζ.

1813. Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Πράγας με τη διαμόρφωση του  Έκτου Συνασπισμού  ενάντια στον Ναπολέοντα, από το  Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Πρωσία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, και την Πορτογαλία.


1821.   Πολυάριθμοι Τούρκοι της Τρίπολης υπέστησαν   πανωλεθρία στην  «μάχη της Γράνας»  που είχε ανοιχθεί με διαταγή του Κολοκοτρώνη. Οι Τούρκοι είχαν περισσότερους από 400 νεκρούς. Η νίκη αυτή  έκρινε την τύχη της πολιορκίας  της Τριπόλεως.

1841. Στις 10/22 Αυγούστου παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου που  είχε σχηματιστεί στις 24 Ιουνίου, και ανάλαβε να κυβερνήσει μόνος του ο Όθωνας.

 
1893 . Ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ιταλίας με την συγχώνευση των τεσσάρων τραπεζών. Με το βασιλικό διάταγμα 490, η Ιταλία υιοθέτησε το σύστημα χρονισμού που σχετίζονται με τις ζώνες ώρας.

1897. Ο Φέλιξ Χοφμαν , ένας χημικός για τη γερμανική εταιρεία Μπάγιερ, συνέθεσε  Bayer, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης.

1904. Η Ναυμαχία της Κίτρινης Θάλασσας. Ήττα του ρωσικού στόλου από τον ιαπωνικό.
1906. Επεσαν ηρωικώς στην Μπρέσνιτσα (Βατοχώρι) Καστοριάς οι Μακεδονομάχοι Γ. Πατερός και Γ. Μαλισώρος.

1913. Οι Αντιπρόσωποι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της Ελλάδας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, τερματίζοντας τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

1914. Η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1916. Οι ιταλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στον Αυλώνα, άρχισαν   να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό

1920. Στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ υπέγραψαν τη Συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές Δυνάμεις.
 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη. Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων.

1921.Αρχισε η επίθεση του Ελληνικού στρατού κατά της τοποθεσίας του Σαγγάριου με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή.

1927. Παραχωρήθηκε η άδεια στο ζεύγος Σικελιανού για να οργανώνει κάθε δύο χρόνια τις Δελφικές Εορτές

1949. Την 05.00 πρωινή άρχισε προπαρασκευή με αεροπορικές προσβολές και το πυροβολικό κατά του υψώματος 1658 και το συγκρότημά ΠΟΛΕΝΤΑΣ η επιχείρηση ΠΥΡΣΟΣ Β στο ΒΙΤΣΙ. Στις 6:30 π.μ. της 10ης Αυγούστου, η 22α Ταξιαρχία άρχισε την επίθεση. Στις 10.30 με τα τάγματα 508 και 509 με την υποστήριξη ύλης αρμάτων, τα  υψώματα «1585» και «Πολενάτα» .Το ύψωμα 1658 κατελήφθη στις 13.30.  

1960. Η Μαρία Κάλλας ανακοίνωσε ότι διέθεσε την ανερχόμενη σε 15.000 δολάρια αμοιβή της από τις τρεις παραστάσεις της Νόρμας στην Επίδαυρο, ως αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής.

1964. Συλλαλητήρια της ΕΦΕΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Κυπριακό. Στις 10 Αυγούστου 1964, ο πρώτος Διοικητής της 31 ΜΚ, ο άνθρωπος που οργάνωσε την πρώτη Μονάδα Καταδρομών στην Κύπρο, Ταγματάρχης τότε Γεώργιος Καρούσος, απέστελλε γράμμα στις μάνες των ηρωικά πεσόντων καταδρομέων στις μάχες της Τηλλυρίας.

1966. Με τη Συνθήκη της Τζακάρτας τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας.

1992. Η πΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της.

1999.Το Σοβιέτ στο Νταγκεστάν ανακήρυξε την «Ισλαμική Δημοκρατία του Νταγκεστάν».

2000. Ο Ούγκο Τσάβες, ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας, επισκέφθηκε το Ιράκ.

2001. Σε ενέδρα των Αλβανών σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες στην ΠΓΔΜ

2003.Στη Βρετανία, στο Κεντ καταγράφηκε θερμοκρασία 38,5 βαθμών Κελσίου.

2008. Η κυβέρνηση του πράκτορα Σαακατσβίλι ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεων της από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλι, και κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός . Η Ρωσία διέψευσε ότι αποσύρθηκαν τα στρατεύματα της Γεωργίας και επέβαλε αποκλεισμό των λιμένων της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, και βύθισε γεωργιανή πυραυλάκατο στη Μαύρη Θάλασσα. Οι νεκροί από τις πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο είναι περισσότεροι από 2.000 ενώ σε 40.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Βόρεια Οσετία. Δημοψήφισμα στη Βολιβία, για την παραμονή στην προεδρία του Έβο Μοράλες.

2014. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας με το 53,05% των ψήφων, έναντι 37,81% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)
και το Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και 9,14% του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
Στο Ντονμπάς άρχισε η μάχη του Ιλοβαίσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...