29/8/20

Η 29η Αυγούστου στην Ιστορία

886. Ο σκοτώθηκε σε ατύχημα ενώ κυνηγούσε με το άλογό του ο ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας, Βασίλειος Α'. Είναι πιθανό να δολοφονήθηκε από τον υιό του Λέοντα που τον διαδέχτηκε και τον σύμβουλο του Βασιλείου Στυλιανό Ζαούτζη, που ήταν ο πατέρας της ερωμένης του Λέοντα, Ζωής.


1189. Ο βασάλος του Μανουήλ Κομνηνού , και Μπάνος της Βοσνίας , Κούλιν, υπέγραψε τη Χάρτα που επέτρεπε στους εμπόρους της Ραγκούσας, (Ντουμπρόβνικ) να εμπορεύονται στο κράτος του, χωρίς περιορισμούς και εισφορές.

1257. Υπογράφηκε η ειρήνη του Αγίου Αμβροσίου, με την οποία έληξε η επανάσταση του λαού του Μιλάνου κατά των Ευγενών και του αρχιεπισκόπου της Πόλης.

1261. Ο Ουρβανός Δ΄ διαδέχθηκε  τον Αλέξανδρο Δ' ως  182ος Πάπας.

1315 .Μάχη του Μοντεκατίνι: Ο στρατός της Δημοκρατίας της Πίζας και της Λούκα υπό τον Γιβελίνο Κοντοτιέρο Ουγκοτσιόνε ντε λα Φατζίουλα νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.


1348. Οι Ενετοί νίκησαν τους Γενουάτες στη Ναυμαχία της Καρύστου. 


1350. Κατά τον  εκατονταετή πόλεμο έγινε στις  ακτές της Αγγλίας, στα ανοικτά του Γουίντσελσι ναυμαχία ανάμεσα σε 50 αγγλικά πλοία που διοικούσε  ο Βασιλιάς Εδουάρδος Γ με 47 πλοία του Βασιλείου της Καστίλης. ́ Νίκησαν οι Άγγλοι. Οι Καστιλιάνοι είχαν βαριές ανθρώπινε απώλειες. Δύο πλοία βυθίστηκαν και 14 αιχμαλωτίστηκαν. 

1450. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Μπέργκεν, μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας, για την αιώνια ένωση  της Νορβηγίας και της Δανίας που θα επέλεγαν  βασιλιά ήταν  από κοινού, και ο πρώτος βασιλιάς θα ήταν ο Χριστιανός Α.


1475.Υπογράφηκε μεταξύ των βασιλείων της Γαλλίας και της Αγγλίας, 
η Συνθήκη του Πικινύ με την οποία έληξε ο εκατονταετής Πόλεμος.



1499. Οι Ενετοί παρέδωσαν τη Ναύπακτο στους Οθωμανούς υπό τον Μουσταφά πασά, μετά από μακρόχρονη πολιορκία της  από ξηρά και θάλασσα .Οι ενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πίεσαν τον ενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδωθεί.

1512. Ο  παπικός και Ισπανικός  στρατός της Ιεράς Συμμαχίας   εισήλθε στην Τοσκάνη για να επαναφέρει  τους Μεδίκους. Η αποκατέστησε  τη Σινιορία.


1521 . Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή, μετα από πολιορκία 30 ημερών, κατέλαβαν εξ εφόδου  το φρούριο του Βελιγραδίου, που το υπεράσπιζαν οι Ούγγροι, και το κατέστησαν έδρα του Σαντζακίου του Σμεντέρεβο.


1526. Στις 29 Αυγούστου/8 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η καταστρεπτική για τους Ούγγρους μάχη του Μοχάτς. Σε αυτή τη μάχη οι δυνάμεις του Βασιλείου της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Παλ Τόμορι  και τον εικοσαετή  Βασιλιά Λουδοβίκο Β ́ (ηλικίας 20 ετών), ηττήθηκαν από τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Η πραγματική μάχη, διήρκεσε μόνο δύο ώρες καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα των Ούγγρων στρατιωτών και του βαρέως ιππικού αποδεκατίστηκαν από το οθωμανικό πυροβολικό και τα πυρά των μουσκέτων. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης αλλά έπεσε από το άλογό του σε ένα ποτάμι στο Κέσελ και πνίγηκε. Περίπου 16.000 Ούγγροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και περίπου ίδιος αριθμός Οθωμανών.

1530. Στην Βλαχία ο Βλαντ Δ ο πνιγμένος νίκησε  στη μάχη στη Βιισοάρα, τον διεκδηκητή του θρόνου της Βλαχίας Μωυσή τον υιό του Βλαντισλάβ Γ. 
 
1541. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα του βασιλείου της Ουγγαρίας. τη Βούδα.
1590. Ο στρατός του Δούκα της Πάρμας, Αλέξανδρου Φαρνέζε από 27.000 πεζούς και 7.000 Ιππείς  έφτασε στο Παρίσι και ο Ερρίκος Δ αποφάσισε να μην πολεμήσει αλλά να άρει την πολιορκία των  Παρισίων.
]


1622. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στο  Φλοερύς της Βαλλονίας  ο ισπανικός στρατό, με επικεφαλής τον Γκοζάλο ντε Κόρδοβα νίκησε τους προτεστάντες  που είχαν 5000 νεκρούς αιχμαλώτους και τραυματίες. Εκεί σκοτώθηκε σε ηλικία 26 ετών ο πρίγκιπας Φρειδερίκος της Σαξονίας-Βαϊμάρης.

1698. Ο Πέτρος ο Μέγας διέταξε τους υπηκόους του να ξυρίσουν τα γένια τους και να φορέσουν ευρωπαϊκά ρούχα.

1706. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής το Τορίνο με ηρωική άμυνα που διεύθυνε ο Πιέτρο Μίτσα απέκουσε την επίθεση των Ισπανών.

1756 .Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Β ' της Πρωσίας εισέβαλε στη Σαξονία με 60000, και άρχισε ο Επταετής Πόλεμος


1820 .Εκδηλώθηκε στο Πόρτο στην Πορτογαλία η αστική επανάσταση που ανάγκασε το βασιλιά Ζοάο να υπογράψει το φιλελεύθερο Σύνταγμα, που κατάργησε την Ιερά Εξέταση και τα προνόμια των φεουδαρχών.

1821. Στην Κρήτη ο Οσμάν Πασάς μπήκε στα Σφακιά και πυρπόλησε την Ασκύφου .

1824. Διεξήχθη η ναυμαχία του Γέροντα, απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο από 100, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού επαναστατικού στόλου , που αποτελούνταν από 75 πλοία από την Ύδρα και τις Σπέτσες. Οι Τούρκοι έχασαν περί τα 30 πλοία. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας. Ο Υδραίος πυρπολητής Κυριάκος Βατικιώτης πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό.


1826.  Στις 29 Αυγούστου/ 10 Σεπτεμβρίου ο Ιμπραήμ, προσπάθησε με 4.000 άνδρες να μπει στη Μέσα  Μάνη από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Οι μανιάτες με τους Μαυρομιαχαλαίους τους Γιατράκους, τον Ηλία Κατσάκο, και τον Ηλία Τσαλαφατίνο, οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Πολυάραβος, 26 χιλιόμετρα βόρεια του Γυθείου, σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι. Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά μέτωπο που αποκρούστηκαν με επιτυχία. Οι Αιγύπτιοι είχαν 200 νεκρούς κι ο ι Μανιάτες μόνο 9. Οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στις 30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές απώλειες των Αράβων στην τριήμερη μάχη ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, των δε Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες. 

1828. Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα εκ 16.000 ανδρών υπό τον Νικόλαο - Ιωσήφ Μαιζών  αποβιβάστηκε στην Μεσσηνία  με εντολή  του Καρόλου Ι΄ για να
αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.


1827. Στο μέτωπο της Αρμενίας ‘έγινε η θρυλική για τους Ρώσους μάχη του Οσακάν για την λύση της πολιορκίας της Μονής Εκμιατζινιάτζιν από τους Πέρσες του Χουσεΐν Χαν, κατά την οποία 3000 Ρώσοι υπό τον στρατηγό Κρασόφσκι νίκησαν 30.000 Πέρσες. Οι Ρώσοι είχαν 1130 νεκρούς και οι Πέρσες άφησαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 3500.

1833. Με "ανθρωπιστικό" νόμο το αγγλικό Κοινοβούλιο περιόρισε το χρόνο εργασίας των παιδιών και των εφήβων στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και απαγόρευσε την απασχόληση παιδιών κάτω των 9 ετών.


1842.Υπογράφηκε η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα αναγκάστηκε να ανοίξει τα λιμάνια της στο Ευρωπαϊκό εμπόριο και το Όπιο , να δεχθεί το καθεστώς της ετεροδικίας για τους ξένους και να παραδώσει το Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς.


1862. Ο βασιλικός στρατός του Βιτόριο Εμμανουέλλε επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των Γαριβαλδίνων στο Ασπρομόντε, για να ανακόψει την πορεία   του Γαριβάλδη προς τη Ρώμη. Σκοτώθηκαν 15 Γαριβαλδίνοι. Ο Γαριβάλδης τραυματισμένος αιχμαλωτίστηκε.

1897. Άρχισε στη Βασιλεία το πρώτο παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, οργανωμένο από τον Τέοντορ Χερτσλ.


1912. Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σκοτώθηκε στον Κορινθιακό κόλπο. Ο πιλότος Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Το αεροσκάφος του έπεσε  ανάμεσα στα χωριά Στόμιο, και Δερβένι κοντά στην παραλία Λυγιά.

1916. Το Δ΄ σώμα στρατού στην Καβάλα, (7000 άνδρες)  παραδόθηκε  στους Γερμανούς , 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο  αιχμάλωτων  στο Γκέρλιτς της Γερμανίας. 

1921. Στον Σαγγάριο στις 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου ενω συνεχιζόταν η αντεπίθεση των Τούρκων στην περιοχή των «Δίδυμων Λόφων» ο αρχιστράτηγος  Αναστάσιος Παπούλας σε συνεννόηση με το Επιτελείο της Στρατιάς, εξέδωσε διαταγή μετακίνησης του Β' Σώματος Στρατού του Πρίγκιπα Ανδρέα πίσω από το Α' Σώμα Στρατού. 

1944. Μετά από αίτημα της εξόριστης κυβέρνησης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και του βασιλιά Πέτρου Β Καρατζώρτζεβιτς ο στρατηγός Ράτζα Μιχαΐλοβιτς κάλεσε τους άνδρες του να τεθούν υπό τη διοίκηση του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η απόφαση του βασιλιά ανακοινώθηκε από το ραδιόφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Στη Σλοβακία άρχισε η εξέγερση των κομμουνιστών και προοδευτικών εναντίον του καθεστώτος Γιόζεφ Τίσο, που ήταν σύμμαχος των Γερμανών. Στην Ουγγαρία ο αντιβασιλέας Μίκλος Χόρτι απέλυσε την φιλοναζιστική  κυβέρνηση  και ανέθεσε την εντολή στο στρατηγό  Γκέζα Λάκατος. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορίας βομβάρδισε το Κένισμπεργκ.

1947. Ο  Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ως ηγέτης του μεγαλυτέρου κόμματος   σχημάτισε κυβέρνηση που  αντικατέστησε την Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου,
Στην κυβέρνησή , δεν έλαβαν μέρος οι Στ. Στεφανόπουλος, Στ. Γονατάς, ούτε ο Απ. Αλεξανδρής και στις 7 Σεπτεμβρίου παρέδωσε στον Σοφούλη.


1949 . Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν. Στην Ελλάδα έληξε  η μάχη του Γράμμου.
 Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τις ΗΠΑ  οικονομική βοήθεια προς εξάλειψη των συνεπειών του σοβιετικού οικονομικού αποκλεισμού.

1955. Άρχισε  στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου η τριμερής διάσκεψη Αγγλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για το Κυπριακό.


1956. Ανακοίνωση Χάρτινγκ για το επόμενο μέγα βήμα διακανονισμού,  με τη δημοσίευση του συντάγματος Ράντκλιφ. Τέθηκε  σε κατ’ οίκον περιορισμό ο  Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος.

1960. Δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ιορδανίας Χαζά ελ Ματζαλί .


1962. Ενα Lockheed   U-2 της CIΑ εντόπισε  για πρώτη φορά  τη βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κούβα που οδήγησε  στην  κρίση της Κούβας, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Την ιδια ημέρα εγκαινιάστηκε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.


1965.Καταψηφίστηκε και η κυβέρνηση Τσιριμώκου.

1967.Με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκε σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Ανδρέας Παπανδρέου, για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.


1978. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούα Κούο Φενγκ ξεκίνησε περιοδεία στη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράν.



1985. Επανεκλογή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του Κ. Μητσοτάκη ως προέδρου του κόμματος . Αποχώρηση του Κ. Στεφανόπουλου από τη ΝΔ


1991.Αποφασίστηκε το κλείσιμο  του πεδίου  πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, του Καζακστάν.

1995.Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. Κάτω από ισχυρή διεθνή πίεση, η ηγεσία της Σερβίας Δημοκρατία συμφώνησε
 ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί λύση
εξ ονόματος της.
Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας  του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε στη Γεωργία.

2003.Ο ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, Μοχάμεντ Μπακίρ Αλ Χακίμ, δολοφονήθηκε έξω από ένα τζαμί στη Νατζαφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...