30/8/21

Η 30η Αυγούστου στην Ιστορία

 

Η 30η Αυγούστου , είναι η 242η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 123 μέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου.


 
1040. Ο Πέταρ Δελεάνος στέφθηκε Τσάρος
των Βουλγάρων στο Βελιγράδι ξεκινώντας
την εξέγερση κατά της βυζαντινής κυριαρχίας.


1282. Στο πλαίσιο των Σικελικών  Εσπερινών.
Ο Πέτρος της Αραγονίας, ενώ πήγαινε 
με το στόλο του στην Τύνιδα αποβιβάστηκε
στο Τράπανι, αποδεχόμενος πρόσκληση
των κατοίκων του Παλέρμο, να βοηθήσει
στον αγώνα κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού



1483. Πέθανε ο   Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας ο Συνετός, και τον διαδέχτηκε ο γιός του Κάρολος Η΄ που ήταν  13 ετών, οπότε την εξουσία ανέλαβαν η  Μητέρα του Καρλόττα της Σαβοΐας, η μεγάλης του αδελφή  Άννας και ο σύζυγος της, Πέτρος της Βουργουνδίας.

1672. Στο πλαίσιο του  Ολλανδικού Πολέμου (1672-1678) ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λεοπόλδος Α ' των Αψβούργων, υπέγραψε  συνθήκη συμμαχίας εναντίον της Γαλλίας  με τις Ηνωμένες Επαρχίες,  την Ισπανία του Καρόλου Β ', και με τον Δούκα της Λωρραίνης Κάρολο Δ.


1700 . Η Ρωσία εισήλθε στον Βόρειο πόλεμο



1703 . Η  πρώτη από τις πλημμύρες στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης. Σε λίγες ώρες το νερό αυξήθηκε περισσότερο από δύο μέτρα .

1721.Με την υπογραφή στις 30 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου της συνθήκης ειρήνης του Νίισταντ, τερματίστηκε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος. Η συνθήκη ήταν ένας θρίαμβος του Μεγάλου Πέτρου .Αναγνωρίζονταν η προσάρτηση της Εσθονίας, της Ίνγκριας και του μεγαλύτερου τμήματος της Καρελίας. Προσαρτούσε επίσης μια σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Ρίγα, η Νάρβα και το Βίμποργκ, καθώς και κάποια νησιά στη Βαλτική. Ως αντάλλαγμα επέστρεφε τη Φινλανδία.


1757. Κατά τον επταετή πόλεμο, 70.000 Ρώσοι υπό τις διαταγές του στρατάρχη Στεπάν Απράκσιν, νίκησαν στην ανατολική Πρωσία στο σημερινό Καλίνινγκραντ το πρωσικό στρατό που είχε περίπου 30.000.

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας διέλυσε το κοινοβούλιο.

1799 .Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Συνασπισμού κατά της Γαλλικής Επανάστασης μια μοίρα του στόλου της Βαταβιανης Δημοκρατίας, (Ολλανδία) παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις με τη συνθηκολόγηση του Βλίετερ.

1813. Η μάχη της Κουλμ, κατά την οποία 32.000 Γάλλοι υπό τις διαταγές του στρατηγού Βανντάμ νικήθηκαν από τους 54 000 άνδρες του συνασπισμού της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπάρκλειντε Τόλι

1829 .Στη Μόσχα, τέθηκε ο  θεμέλιος λίθος της Αψίδα του Θριάμβου.

1832.Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίστηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου και απορρίφτηκαν τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

‎1841‎‎Eπίσημη υπογραφή της συνθήκης για την οριοθέτηση tn syn;orvn Μαυροβουνίου-Αυστρo-ουγγαρίας 

1860. Στην Καλαβρία , ένα σώμα 12000 ανδρών των Βουρβόνων με διοικητή τον που Στρατηγό Τζουζέπε Γκίο , παραδόθηκε στο στρατό του Γκαριμπάλντι στη Βέγκια Μάνελι.

1870 . Κατά τον γαλλο-πρωσικό Πόλεμο έγινε στις γαλλικές Αρδέννες η Μάχη του Μπομόν-Μουζόν κατά την οποία οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν και έχασαν 7500 άνδρες και 42 πυροβόλα. 
1877. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο στις  30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η Τρίτη μάχη της πολιορκούμενης  Πλεύνας, (Πλέβεν), με τη συμμετοχή της 4ης Ρουμανικής Μεραρχίας και της 5ης Ρωσικής.   1905. Κατά τον μακεδονικό αγώνα,το Σώμα του μανιάτη  Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα, (Πετρίλου), που αποτελείτο από 50 άνδρες επιτέθηκε στους Βουλγάρους Κομιτατζήδες στα Λευκάδια  της Νάουσας (Γκολεσάτη)  και εξόντωσε  19. 


1914 .Έληξε η καταστρεπτική για τους Ρώσους μάχη του Τάνενμπεργκ. Από την δεύτερη Στρατιά του Στρατηγού  Αλεξάντερ Σαμσόνοβ,   92.000 αιχμαλωτίστηκαν, 78.000 σκοτώθηκαν  και μόνο 10.000 μπόρεσαν να υποχωρήσουν.Οι Ρώσοι έχασαν και 500 κανόνια. Ο Σαμσόνοβ, μη αντέχοντας να μεταφέρει την είδηση της  ήττας στον Τσάρο Νικόλαο Β', αυτοκτόνησε στις 30 Αυγούστου 1914 κοντά στο Βίλλενμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία.Το σώμα του βρέθηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε η σορός του το 1916, στη σύζυγο του Σαμσόνοβ μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

1916. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1918 .Έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν. Τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωταγωνίστησαν οι εβραίες αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Την ίδια ημέρα δολοφονήθηκε ο εμπνευστής της Κόκκινης Τρομοκρατίας Μωυσής Σολομώνοβιτς Ουρίτσκι.

1921. Στη Δημοκρατία Βαϊμάρης δημοσιεύτηκε το διάταγμα για την προστασία της Δημοκρατίας.

1929. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρουπόλεως, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

1932.Απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, με απολογισμό 500 νεκρούς. Οι στασιαστές  παραδοθήκαν.

1939. Κηρύχτηκε γενική επιστράτευση στην Πολωνία. Κλήθηκαν 23 κλάσεις.



1940 . Στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας , με διαιτητές Γερμανούς, και Ιταλούς για την ρύθμιση των εδαφικών ζητημάτων . Η Ρουμανία επέστρεψε τη νότια Δοβρουτσά στη Βουλγαρία, και μέρος της Τρανσυλβανίας, (43 492 km²),  στην Ουγγαρία. 

1941. Πραγματική έναρξη της πολιορκίας του Λένινγκραντ (η επίσημη έναρξη θεωρείται η  8η Σεπτεμβρίου)

1942. Προσάρτηση του Λουξεμβούργου στο γερμανικό Ράιχ. Οι Ουστάσε εκτέλεσαν στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα  τον Σάβο Σουμάνοβιτς, έναν από τους καλύτερους Σέρβους ζωγράφους μεταξύ των δύο πολέμων.

1943. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν στην Καστανιά της Σάμου 17 νομιμόφρονες πολίτες και καλούς οικογενειάρχες. Εκτελέσεις έγιναν την ίδια ημέρα στο ύψωμα «Μελεγάκη», στους Κοσμαδαίους, ενώ εκτελέστηκαν και 4 άτομα στον Μαραθόκαμπο.


1944. Ο Σοβιετικός Στρατός κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας, και μπήκε στο Βουκουρέστι. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς γαλλική πρωτεύουσα.

1945. Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβερνηση Βούλγαρη ο Πέτρος Γουναράκης .Οι Βρετανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χονγκ Κονγκ.


1948. Επίθεση των Κ/Σ στην Δημητσάνα που την υπεράσπιζαν 200 χωροφύλακες και 160 ΜΑΥδες, τους οποίους συνέδραμαν και 60 πολίτες της Δημητσάνης με επικεφαλής τον ιερέα Ανδρέα Βωβό. Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 05.00 το πρωί και στις 12.00 οι Κ/Σ υποχώρησαν επειδή πλησίαζαν, ένα τάγμα της 72ης Ταξιαρχίας και μια Μοίρα Ορεινών Καταδρομών. Οι Κ/Σ είχαν 117 νεκρούς και 24 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αμυνόμενοι είχαν 11 νεκρούς και 55 τραυματίες από τους οποίους πέθαναν αργότερα άλλοι 6.


1956. Απόδραση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από μάχη των ανδρών της ΕΟΚΑ. Δύο της ΕΟΚΑ  νεκροί και ένας Βρετανός λοχίας. 
Βομβιστική επίθεση σε Βρετανικό αρματαγωγό στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

1963. Εγκαινιάστηκε η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, για να μειωθεί ο κίνδυνος τυχαίου πυρηνικού πολέμου.

1964 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του πανεπιστήμιου της Πάτρας. 

1969 . Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η εξάρθρωση της φιλοβασιλικής αντιστασιακής οργάνωσης Ελεύθεροι Έλληνες.

1974 . Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ εκτροχιάστηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ.  150 νεκροί.
1980. Η Πολωνία, μετά από 16 ημέρες απεργίας, αναγνώρισε στους εργάτες το δικαίωμα να σχηματίζουν ανεξάρτητα συνδικάτα. 
1986. Σεισμοί στη Ρουμανία. Στην Μολδαβία 100 νεκροί.
1991‎‎.Η Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα
1992. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σιρπσκα διέκοψε τη πολιορκία των μουσουλμάνων της Γκοράζντε, που κράτησε πέντε μήνες.

1995.Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συνέχισαν τις επιθέσεις σε σερβικές θέσεις στη Βοσνία.

2003 .Βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπαρέντς κατά τη ρυμούλκηση του για διάλυση το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 με αποτέλεσμα την απώλεια 9 ναυτών.

2006‎‎. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς υπέγραψε την απόφαση για  την κατάργηση  της υποχρεωτικής θητείας στο Μαυροβούνιο και μετατροπή του Στρατού του Μαυροβουνίου σε επαγγελματικό.

 2007‎‎ .Στη Βιέννη ξεκίνησαν νέες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου

2008 . Η Λιβύη υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για αποζημιώσεις από την περίοδο της αποικιοκρατίας.

2009‎‎ .Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας, νίκησε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, τερματίζοντας την μισό αιώνα διακυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

2011‎‎. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εδωσε στις δυνάμεις που παρέμεναν πιστές στον  Μοαμαρ Καντάφι τέσσερεις ημέρες για να παραδώσουν τις  πόλεις υπό τον έλεγχό τους. ‎Ψήφισμα 2004 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή.


2012‎‎ .Διήμερη σύνοδος κορυφής αδέσμευτων χωρών  στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Παρευρέθηκαν 29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι άλλες 120 χώρες εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, 

2014.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε τον  πολωνό Ντόναλντ Τουσκ και την ιταλίδα   Φεντερίκα Μογκερίνι  για Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και  Ύπατη  Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

2016. Ο Εμμανουέλ Πουστρόν  παραιτήθηκε  από τη θέση του υπουργού.

2020. Στο Μαυροβούνιο ανετράπη με εκλογές ο κομμουνισμός . Στις εκλογές ητήθηκε σημειώθηκε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (DPS) του Τζουκάνοβιτς και Πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς. Αυτή είναι η πρώτη αλλαγή στη χώρα από το 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...