26/8/21

Πριν 200 χρόνια, Στις 26 Αυγούστου/7 Σεπτεμβρίου 1821 , έγινε η δεύτερη μάχη των Θερμοπυλών στα Στενά των Βασιλικών στη Φθιώτιδα. Αυτή τη φορά ήταν Νιλκηφόρα. Δεν περνούσε ούτε Εφιάλτης ούτε ΜΙΖΟΤΑΚΗΣ από εκεί

 Ο Μπαϊράμ Πασάς με 8.000 πεζούς, και με πυροβολικό. κινήθηκε με όλο του τον στρατό για να διανοίξει τη στενή διάβαση των Βασιλικών, που κατέληγε στην Λιβαδειά. 

 Η διαδρομή του περνούσε πίσω από τα σημερινά Καμμένα Βούρλα και τον Αγ. Κωνσταντίνο και στη συνέχεια στη δασώδη κοιλάδα, των βασιλικών, 

Οι Δυοβουνιώτηδες, ο Πανουργιάς ο Γιαννάκης Γκούρας, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος και ο Κωνσταντής Καλύβας με 1600 κράτησαν το πέρασμα. Ο Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός τους επιτέθηκε από τα νώτα.

 Οι Τούρκοι με την δύση του ήλιου τράπηκαν προς την Πλατανιά, και την Λαμία, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης πάνω χίλιους νεκρούς .

 Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν και ο Μεμίς Πασάς, τον οποίο σκότωσε ο Γκούρας. 

Επίσης άφησαν 2 πυροβόλα και 18 σημαίες. 

 Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δέκα και τραυματίστηκαν 30, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός Κοντοστόπουλος.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μητσοτάκης: Το αρνί την Κυριακή με λίγους και καλούς

Ανώνυμος είπε...

Εκκλησία μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών - Με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson θα εμβολιαστούν οι πιστοί
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού αυτή τη φορά και σε εκκλησία της Κρήτης σε μια προσπάθεια να πειστούν μέχρι και οι τελευταίοι πιστοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, μετά από πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών, μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 π.μ εως 2 μ.μ.

«Να πειστούν όσοι έχουν μπερδέψει τη θεολογία με την επιστήμη», τόνισε ο εφημέριος της ενορίας πατέρας Ανδρέας Καλιοντζάκης στο «Ράδιο Κρήτη». Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Αλιεκσις Τσιχλας είπε...

Μητσοτάκης Το «ευχαριστώ» προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ


τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ τον οποίο ευχαρίστησε για την αρωγή προς τη χώρα μας στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών. Από πλευράς του, ο κ. Χέρτσογκ εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, που βασίζονται σε ουσιαστικό, διαρκή διάλογο και συντονισμό και σε αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Thales είπε...

........OΣΟ 'N O KΛEΦTHΣ ZΩNTANOΣ TOYPKO ΔEN ΠPOΣΚYNAEI .KI AN ΠEΣEI TO KEΦAΛI TOY,ΔEN MΠAINEI ΣE TAΓAPI.TO ΠAIPNOYN OI ΣTAYPAETOI NA ΘPEΨOYN TA ΠAIΔIA TOYΣ.NA KAMOYN ΠHXY TO ΦTEPO KAI ΠIΘAMH TO NYXI........

Unknown είπε...

Οι Νο 3 Θερμοπύλες έγιναν 13με16Αυγουστου στο στρατόπεδο τής ΕΛΔΥΚ το 1974

Ανώνυμος είπε...

Σωστός. Σωστότατος!!!

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...