10/7/23

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΤΟ "ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΌ" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΥΠΟΥ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΝΤΕ ΗΜΈΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΌΠΗΑΜ ΚΑΙ 1Ο ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.

Ο Ιωαννίδης,  έδωσε εντολή να δημοσιευτεί το «Ανθελληνικό» Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και γαλλικά η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για να αποδείξει ότι αφορούσε τον Γκιζίκη που ήταν ο διοικητής της Μεραρχίας στην Κύπρο όταν την απέσυρε ο Κοκός.
 Το Δελτιο Τύπου μεταξύ άλλων  ανέφερε: 

«Η Ελληνική Χούντα δεν επιθυμεί συνεννόηση με την Τουρκία. Διότι η Ελλάς έχασε το 1967 κατά την κρίση του Κυπριακού ότε η Τουρκία υιοθέτηση αυστηρά πολιτική.Η Ελλάς απέσυρα τότε 10.000 στρατιώτες των οποίων διοικητής ήταν ο Νυν Πρόεδρος Γκιζίκης». Σε σχέση με την συνάντηση Ετζεβίτ-Ανδρουτσόπουλου στις Βρυξέλλες  το Δελτίο Τύπου ανέφερε οτι              «η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να αποδεχτεί τας τουρκικάς προτάσεις αλλά τελικώς υπαναχώρησε»  

Επομένως,  ο Ετζεβίτ, αποκαλούσε τους «εθνικιστάς» δειλούς και μιλούσε για την «Χούντα των Αθηνών» και όχι για την Ελλάδα του Καραμανλή που ερχόταν.

Στην Λευκωσία, ο ελέω Θεού και ΑΚΕΛ Μακάριος, δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του μελλοθάνατου Ρότζερ Ντέϊβις και μίλησε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη με την (Μητέρα)Τουρκία, ενώ συνέχιζε τις συλλήψεις πολιτικών του αντιπάλων επειδή ήταν  «φίλοι της ΕΟΚΑ Β», με βάσει τις προγραφές του ΑΚΕΛ και των πήροφοριών Αγγλων, Τούρκων και Αμερικανών.
Η ΟΣΕΑΝΙΚ ανανκοίνωσε οτι το ελληνικό πετρέλαιο ήταν καλύτερο ποιοτικά από το αραβικό. Συα Ιωάννινα γινόταν η τελευταία δίκη για παράβαση του 509.

Δεν υπάρχουν σχόλια: