11/7/23

Αμερικανικές κυρώσεις για τον Βούλιν


Το Κράτος Δικαίου επιτίθεται στους αντιπάλους του στην Σερβία. Οι κατηγορίες εναντίον του Βούλιν βρίσκονται σε ολα τα έντυπα που χρηματοδοτεί η CIA στην Σερβία

 Οι ΗΠΑ  κατηγόρησαν τον διευθυντή της Σερβικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  (BiA) για συμμετοχή σε «οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών» και ότι «κάνοντας κατάχρηση του δημόσιου αξιώματός του βοήθησε τον έμπορο όπλων Σλόμπονταν Τέσιτς να μεταφέρει» τις «παράνομες αποστολές όπλων του πέρα από τα σύνορα της Σερβίας» και παρείχε στη Ρωσία «μια πλατφόρμα για περαιτέρω, κακοήθη επιρροή στην περιοχή».

 Σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε «πρόσωπο στη Σερβία σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα (E.O.). 14033".

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Αλεξάνταρ Βούλιν εμπλέκεται σε «διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, παράνομες επιχειρήσεις ναρκωτικών και κατάχρηση δημόσιου αξιώματος». Ο Βούλιν διατήρησε μια «αμοιβαία επωφελή σχέση με τον Σέρβο έμπορο όπλων Σλόμπονταν Τέσιτς"» στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις, «βοηθώντας στην ελεύθερη μετακίνηση των παράνομων αποστολών όπλων του Τέσιτς πέρα από τα σύνορα της Σερβίας».

 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν  ότι οι ενέργειες του Βούλιν ενίσχυσαν «τη διαφθορά στους θεσμούς της κυβέρνησης στη Σερβία».

 Ο Βούλιν λέγεται ότι χρησιμοποίησε θέσεις που κατέχει «για προσωπικό όφελος», «συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών». «Χρησιμοποίησε τις δημόσιες θέσεις του για να υποστηρίξει τη Ρωσία, διευκολύνοντας ρωσικές κακόβουλες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και παρέχοντας στη Ρωσία μια πλατφόρμα για περαιτέρω επιρροή στην περιοχή. Ο Βούλιν είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας της Σερβίας και προηγουμένως υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας και υπουργός Εσωτερικών. Αυτοί οι θεσμοί δεν αποτελούν στόχο αυτών των κυρώσεων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

 Όπως αναφέρθηκε, η επιβολή κυρώσεων στον Βούλιν δείχνει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να καταστήσουν υπόλογους όλους εκείνους που «εμπλέκονται σε διεφθαρμένες υποθέσεις που προωθούν τις δικές τους πολιτικές ατζέντες και προσωπικά συμφέροντα εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια». Αυτές οι διεφθαρμένες συμφωνίες διευκολύνουν τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας στη Σερβία και την περιοχή, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

 

«Το υπουργείο δεν θα διστάσει να στοχεύσει παράγοντες που καταχρώνται τις θέσεις τους για προσωπικό όφελος, ενώ υπονομεύουν την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Μπράϊαν  Νέλσον υφυπουργός αρμόδιος για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες. «Η σημερινή απόφαση καθιστά τον Αλεξάμταρ Βούλιν  υπεύθυνο για τις διεφθαρμένες και αποσταθεροποιητικές πράξεις του που επέτρεψαν επίσης τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

 

Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βούλιν στις ΗΠΑ, αλλά συνεπάγονται επίσης ότι οι πολίτες των ΗΠΑ, καθώς και οι αμερικανικές εταιρείες και ιδρύματα, καθώς και οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ - απαγορεύεται να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί του (εκτός εάν εγκρίνονται με ειδική άδεια του OFAC ή εξαιρούνται από την απόφαση). Η απαγόρευση ισχύει για την παροχή οποιουδήποτε μέσου ή υπηρεσίας προς όφελος ενός «μπλοκαρισμένου» προσώπου ή την παραλαβή οποιωνδήποτε κεφαλαίων ή υπηρεσιών από αυτό. Εάν συμβεί αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές με το πρόσωπο στο οποίο επιβάλλονται κυρώσεις ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις και θα κινηθούν διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: