29/2/24

H 29η Φεβρουαρίου στην Ιστορία, (Μια φορά στα 4 χρόνια)

 

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η 60 η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Στο δίσεκτο 2024 απομένουν 306 ημέρες μέχρι τέλος του έτους

888. Ο κόμης του Παρισιού, Όντο, που επελέγη από τους ευγενείς σαν ο νέος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων, στέφθηκε στην Κομπιένη από τον αρχιεπίσκοπο του Σενς, Βάλτερ ως Εύδης Α.

 1696. Ο Πέτρος Α έφτασε στο Βορονέζ στο ναυπηγείο που έγινε η γενέτειρα του ρωσικού ναυτικού. για να επιβλέψει προσωπικά την κατασκευή των πρώτων πλοίων για την Αζοφική. 


1720 . Η βασίλισσα της Σουηδίας, Ουλρίκα-Ελεονώρα, παραιτήθηκε υπέρ του συζύγου της, Φρειδερίκου.


1768 . Πολωνοί ευγενείς υπό την απειλή της Ρωσίας, σχημάτισαν την «πατριωτική» Συνομοσπονδία του Μπαρ. 

1796. Υπογράφηκε η αγγλοαμερικανική ναυτική συνθήκη. 

1808 . Κατά την εκστρατεία  εναντίον της Ισπανίας οι Γάλλοι κατέλαβαν το Φρούριο της Βαρκελώνης

1848. Ο Φερδινάνδος Β΄, των Δύο Σικελιών υπέγραψε το Σύνταγμα του Παλέρμο που είχε ως «πρότυπο» το «καταστατικό» που είχε υπογράψει το 1830. 



1880
. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της σήραγγας του Αγίου Γοτθάρδου στις Άλπεις.

 1892 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βρετανία υπέγραψαν συνθήκη για το κυνήγι φώκιας στη Βερίγγειο Θάλασσα, θεσπίζοντας ποσοστώσεις αλιευμάτων .

1912. Υπογράφηκε στη Σόφια σύμβαση φιλίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας.

1916.Ναυμαχία στα ανοικτά της Σκωτίας ανάμεσα στο επιταγμένο βρετανικό «RMS Alcantara» και το επιταγμένο Γερμανικό SMS Greif». Βυθίστηκαν και τα δυο πλοία. Από το Γερμανικό χάθηκαν 196 και από το Βρετανικό 68 

1920. Στη Γερμανία, ο  υπουργός Άμυνας των Σοσιαλδημοκρατών Γκούσταβ Νόσκε σε συνεννόηση με τον Εμπερτ διέλυσε τα 
« Φράικορπς» και τη ναυτική ταξιαρχία Ερχαρτ. Η Εθνική Συνέλευση της Τσεχοσλοβακίας υιοθέτησε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. 

1940. Η Φινλανδία ξεκίνησε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Σοβιετικούς.

1944. Υπογράφεται στην Πλάκα της Ηπείρου η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και ΕΚΚΑ με τον ΕΛΑΣ. Με τη συμφωνία αυτή, οι οργανώσεις συμφώνησαν να μην πολεμούν μεταξύ τους, να περιορίζονται στις περιοχές που κατέχει η καθεμιά και να πολεμούν τον εχθρό από κοινού και χωριστά.

 1948. Η Φρουρά της Μακρονήσου κατέστειλε με τη χρήση των όπλων της εξέγερση των κομμουνιστών στο Α' Τάγμα Σκαπανέων, προκαλώντας τον θάνατο 12 στασιαστών.

 1956. Στην Κύπρο η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τον κυβερνήτη Χάρντινγκ και τον Υπουργό Αποικιών Λένοξ-Μπόιντ κατέληξε σε αδιέξοδο. Οι Βρετανοί προτείναν μία μορφή «αυτοκυβέρνησης», ενώ ο Μακάριος ζήτησε αυτοδιάθεση. Στην Λευκωσία εξερράγησαν 19 βόμβες της ΕΟΚΑ εναντίων βρετανικών στόχων.

Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή που προέκυψε από τις εκλογές του 1956. Η Λίνα Τσαλδάρη (69 ετών) ανέλαβε το υπουργείο Πρόνοιας. Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως ήταν ο Ανδρέας Αποστολίδης Υπουργός Συντονισμού ο Δημήτριος Χέλμης, Υπουργός Εθνικής Αμύνης Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης , Υπουργός Εξωτερικών ο Σπυρίδων Θεοτόκης Υπουργός Δικαιοσύνης ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνος Υπουργός Εσωτερικών ο Τάκος Μακρής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Πέτρος Λεβαντής, Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Θηβαίος, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας 
ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Γεώργιος Ράλλης Υπουργός Γεωργίας ο Ευάγγελος Αβέρωφ Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο Στέλιος Κωτιάδης, Υπουργός Εργασίας ο Λεωνίδας Μπουρνιάς ο Κωνσταντίνος Τσάτσος Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως, ο Βασίλειος Παπαρρηγόπουλος Υπουργός Βορείου Ελλάδος και ο Γρηγόριος Κασιμάτης , Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου. Στην Καμπότζη, ο Νοροντόμ Σιχανούκ αυτοδιορίστηκε πρωθυπουργός. 

 


 1960.
¨Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» λίγο πριν τα μεσάνυχτα, (23,40)  και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη του Αγκαντίρ στο Μαρόκο . Περίπου 15.000 άνθρωποι πέθαναν σε 15 δευτερόλεπτα. Ήταν ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης/ 35.000 έμειναν άστεγοι. Οι Καταστροφές στην επιφάνεια ήταν 11 βαθμων της δωδεκάβαθμης κλίμακας Μερκάλι. Οι σεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τις 28 Μαρτίου. 

1964. Ένα βρετανικό Μπρίστολ 175 συνετρίβη στο Ίνσμπρουκ σκοτώνοντας 83 άτομα. 

1968. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσε ένα Ιλιουσιν 18 . Σκοτώθηκαν 16 από τους 112 επιβάτες. 

1984. Παραίτηση του Καναδού Πρωθυπουργού Πιερ Έλιοτ Τριντό.

1988. Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, , συνελήφθη μαζί με άλλους 100 κληρικούς μετά από πενθήμερη διαμαρτυρία κατά του απαρτχάιντ.

1992. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, διεξήχθη το δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία στο οποίο συμμετείχε το 63,4% ενώ το Σύνταγμα προέβλεπε το 66,66%.. Οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα. Στον αγώνα μπάσκετ Παγκράτι - Άρης ο Νίκος Γκάλης κατέρριψε το ρεκόρ των 11.030 πόντων σε αγώνες πρωταθλήματος του Βασίλη Γκούμα. Ο Νίκος Γκάλης αποχώρησε με 12.857 πόντους. 


1996 .Δύο μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ντέιτον, έληξε επίσημα μετά από 1425 ημέρες,η πολιορκία του Σαράγεβο. Σύγκρουση πλοίου της τουρκικής ακτοφυλακής με την ελληνική κανονιοφόρο «Πολεμιστής» .Ένα Μπόινγκ 737 των αερογραμμών του Περού συνετρίβη στις Άνδεις, σκοτώνοντας και τα 123 άτομα επί του σκάφους.

2000. Κατά τον το δεύτερο Τσετσενικό Πόλεμο, άρχισε η επική μάχη για το ύψωμα 776 στο Ουλούς Κέρτ, στην οποία 96 αλεξιπτωτιστές του 6ου Λόχου του 2ου Τάγματος του 104ου Συντάγματος του Πσκόφ , της 76ης ρωσικής Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας υπό τη διοίκηση του Αντισυνταγματάρχη Γιεβτιούχιν αντιμετώπισαν 2500 αντάρτες. Τσετσένους από την Αργκουν και Άραβες μουτζαχεντίν , με επικεφαλής τον Χατάμπ.

 2004 . Στην Αϊτή μετά από πραξικόπημα, ανατράπηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ζαν-Μπετράν – Αριστίντ. 

2012. Ψήφισμα 2038 του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Διεθνές Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991 και Ψήφισμα 2039 του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της οικοδόμησης της ειρήνης στη Δυτική Αφρική.


2020.
Πάνω από 100.000 στη μεσημεριάτικη Λιτανεία στην Ποντγκόριτσα.  Η αστυνομία του Μίλο τους μέτρησε σε 30000. Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πρέντραγκ Σκεπάνοβιτς είπε στους Πιστούς μπροστά από το ναό της Αναστάσεως. «Αγαπάμε τη χώρα μας, και δεν παραδίνουμε τους Αγίους μας . Και εκείνοι που δεν μετάσχουν στις Λιτανείες είναι αδέλφια μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πακρόφσκ, Τορέτσκ, Τσασόβ Γιάρ, Βουλεντάρ . Καλά, και κακά νέα από το μέτωπο στις 15 Σεπτεμβρίου

   Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλούς τομείς του μετώπου. Κουπιάνσξ, Πακρόβσκ, Σελίντοβο, Τορέτσκ, Ουκράϊνσκ...