17/6/24

Ο Μπερίσα αποκάλυψε τους δεσμούς του Ράμα με τα Καρτέλ Ναρκωτικών

 

ΤΊΡΑΝΑ / ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ, 17.06.2024 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, δημοσίευσε έγγραφο μισθοδοσίας με 7.000 ευρώ το μήνα, από τον Ράμα του πρώην πρώτου αναπληρωτή διευθυντής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών,  (SRI), Φλόριαν Κολντέα που  ήταν εξωτερικός σύμβουλος του  Έντι Ράμα το 2023. Το έγγραφο έχει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας Engel Agaci.
 Ο Μπερίσα, ισχυρίζεται ότι ο Φλόριαν Κολντέα και άνθρωποι στο περιβάλλον του έχουν δεσμούς με το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα. Επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα είναι ο διαβόητος Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικά δικαστήρια το 2019 και βρίσκεται επί του παρόντος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
 Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Ράμα για «ύποπτους δεσμούς» με τον Κόλντια, και συνέδεσε την υπόθεση  με τους δεσμούς του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα με τον πρώην υψηλόβαθμο πράκτορα αντικατασκοπείας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκλ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο McGonigle κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από την κυβέρνηση του Edi Rama για να ασκήσει πιέσεις κατά της αντιπολίτευσης στην Αλβανία. 
 Τον Μάρτιο του 2023, ο Ράμα αρνήθηκε τη δωροδοκία ή την ειδική μεταχείριση του ΜακΓκόνιγκλ και είπε ότι η αντιπολίτευση ήθελε να «χρησιμοποιήσει μια πολιτική δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, την κυβέρνηση» ή προσωπικά μαζί του. 
 Ο Μπερίσα επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες των ρουμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Κολντέα έχει δεσμούς με μεξικανικές μαφιόζικες φατρίες. «Σήμερα ο Τύπος στη Ρουμανία αναφέρεται στον Έντι Ράμα και τη Σιναλόα. Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυτόν τον πρωθυπουργό;», ρώτησε ο Μπερίσα από το παράθυρο του σπιτιού του σε μια ομάδα υποστηρικτών του. 
 Ο Florian Coldea και ένας άλλος πρώην επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Dumitru Dumbrava, ερευνώνται για διαφθορά σε σχέση με δωροδοκία από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους. 
 Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, το οποίο επικαλούνται τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου  είπε ότι ο Coldea, αφού εργάστηκε στη ρουμανική υπηρεσία πληροφοριών, εργάστηκε ως σύμβουλος για τρίτο μέρος. 
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει υποσχεθεί νομικές αλλαγές για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ξέσπασε η 37χρονη

  Η "συνεργάτις" του "γνωστού ποινικολόγου" πήρε στο όνομά της το σπιτάκι του δεσμοφύλακα, αλλά, δεν είναι αδίστακτη.  Τ...