5/2/09

Πτώση 10% αναμένεται στην τουριστική κίνηση φέτος

Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να μετατρέψουν την κρίση σε ...ευκαιρια , σε βάρος των εργαζόμενων.

Πτώση 10% αναμένεται ότι θα εμφανίσει ο τουρισμός το 2009 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς. Οι προκρατήσεις από τη Βρετανία είναι μειωμένες έως και 30%. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις εμφανίζει μέχρι στιγμής η αγορά Κρήτης, από την αγγλική αγορά, ενώ μικρότερη κάμψη εμφανίζουν οι κρατήσεις για τα Ιόνια νησιά. Όσον αφορά στη Γερμανία που αποτελεί τη δεύτερη παραδοσιακή αγορά για τη χώρα μας, σε επίπεδο αφίξεων, οι προκρατήσεις αν και έχουν «παγώσει», η ξενοδοχειακή αγορά εκτιμά ότι οι Γερμανοί στην παρούσα φάση έχουν μεταθέσει την περίοδο που θα πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις για τις θερινές τους διακοπές σε μεταγενέστερο χρόνο.
Επίσης, μία αναδυόμενη αγορά, όπως αυτή της Ρωσίας, η οποία πέρυσι έδωσε σημαντικά κέρδη στον ελληνικό τουρισμό, φέτος, οι προκρατήσεις είναι μειωμένες
.
Δελτίο των 11. Η κατάργηση των θεωρήσεων το 2009,για όσους Ρώσους και Σέρβους, έχουν ήδη 2 θεωρήσεις Σένγκεν στο διαβατήριο τους, θα έδεινε σημαντική ώθηση στις αφίξεις από τις δυο αυτές αγορές. Χρειάζεται επίσης η εξασφάλιση χαμηλού κόστους μεταφοράς, με στήριξη της «Ολυμπιακής».

Οι ψυχραιμότεροι της τουριστικής βιομηχανίας προβλέπουν κάμψη των κρατήσεων κατά 9% ενώ το πιο καταστροφικό σενάριο βλέπει μείωση της κίνησης κατά 15%, προβλέψεις που σηματοδοτούν απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας.

Εάν η πτώση αυτή διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Δρακόπουλο, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα καθώς αναμένεται ότι το 2009 αναμένεται ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό της χώρας μας, με μείωση στα βασικά μεγέθη του.

Τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία που κινούν τα νήματα πιέζουν τις ελληνικές τουριστικές μονάδες να μειώσουν τις τιμές των δωματίων από 15% έως 25% .

Μέχρι στιγμής το επίπεδο των προκρατήσεων κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά τις εκπτώσεις που δίνονται στα early bookings, με αποτέλεσμα να μην δίνει τη δυνατότητα συμπερασμάτων της τουριστικής κίνησης φέτος.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, «Η κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αναπόφευκτα μας επηρεάζει. Ούτε μπορούμε να ανεβάσουμε τα χρηματιστήρια στο εξωτερικό ούτε να αλλάζουμε το κλίμα. Αυτό που κάνουμε είναι να τηρήσουμε μία αμυντική στάση για να μην εκτεθούμε επιχειρηματικά για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες.

Γι' αυτό ζητήσαμε βοήθεια από την πολιτεία, ώστε να ενισχυθεί μεταξύ άλλων η εργασία και όχι η ανεργία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει τη «στρόφιγγα» προκειμένου να τονώσει τουριστικές επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Δρακόπουλος.

Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, συνδικαλιστές από όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας περιέγραψαν σήμερα με τα πιο μελανά χρώματα το κλίμα αγωνίας και τρομοκρατίας που επικρατεί δύο μήνες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δώρα, μισθοί και επιδόματα οφείλονται σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε Κρήτη , Ρόδο ,Κέρκυρα και Κω που δουλεύουν εκ περιτροπής ή εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών.

Η Ομοσπονδία έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες 500 απολύσεις οι οποίες, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Λ. Καραθανάσης στο συνέδριο των εργαζομένων, «γίνονται με πρόσχημα την επερχόμενη κρίση για να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας».

Στην Αθήνα, κεντρικά ξενοδοχεία ήδη συμπιέζουν το εργατικό κόστος, εφαρμόζοντας τεχνάσματα που δεν απέχουν και πολύ από το …δουλεμπόριο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Η σοβαρότερη, όμως, απειλή για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό που ξεπερνούν τις 500.000, είναι οι “σπουδαστές ” από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ που ανταποκρίνονται στο στάτους των μεγάλων ξενοδοχείων και στοιχίζουν 380 ευρώ το μήνα χωρίς στέγαση και 450 ευρώ με στέγαση!…

Δεν υπάρχουν σχόλια: