5/2/09

Θεσσαλονίκη : Απειλή λουκέτου για 6.000 μικρομεσαίες


Μείωση κύκλου εργασιών που, κατά μέσον όρο, κινείται στο 40%, καταγράφουν σχεδόν οκτώ στις δέκα βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, ενώ πάνω από τις μισές περιμένουν ακόμη πιο δύσκολη συνέχεια και νέα μείωση στον τζίρο τους στο επόμενο εξάμηνο.
Ταυτόχρονα, περίπου τρεις στις δέκα μικρομεσαίες της πόλης δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν -αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη- σε απολύσεις προσωπικού, ώστε να καταφέρουν να αντιπαρέλθουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη συνιστά και η σημαντική μείωση, κατά περίπου 26%, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Το αρνητικό σκηνικό συμπληρώνει το υψηλό ποσοστό (σ.σ. φθάνει στο 75,9%) δυσαρέσκειας από τη συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και η απειλή «λουκέτου» στο σχεδόν 30% του τοπικού βιοτεχνικού δυναμικού, αν δεν υπάρξουν άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης των ΜΜΕ από το κράτος.
«Το 2009 ξεκίνησε με ιδιαίτερα άσχημους οιωνούς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να επιβιώσουμε», τόνισε, χθες, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κατά την παρουσίαση έρευνας για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και προέβλεψε ακόμη πιο δραματική συνέχεια.
«Αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις για τη στήριξη των ΜΜΕ, σε ένα χρόνο το 30% των περίπου 19.000 ενεργών μελών του Επιμελητηρίου, δεν θα υπάρχει», προειδοποίησε ο κ. Σωτήρης Μαγόπουλος και εξήγησε πως το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε «λουκέτα» για σχεδόν 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: