5/2/09

Euro-μακακίες Νο1.


Καλλιεργώντας κλίμα ντε φάκτο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ένα χρόνο μετά την απόσχιση από τη Σερβία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει με ψήφισμά του την προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ και καλεί το σύνολο των κρατών-μελών της Ένωσης να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του.
Καταψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές...
Η προοπτική ενσωμάτωσης στην ΕΕ και το κάλεσμα για αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τα κράτη-μέλη που δεν το έχουν πράξει ήδη εμπεριέχεται σε ψήφισμα της Ευρωβουλής που υποστηρίζει το έργο της ευρωπαϊκής αστυνομικής και δικαστικής αποστολής στο Κόσοβο (EULEX).
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 424 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές κατά την ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

Αντίδραση Σερβίας στο ευρωπαϊκό ψήφισμα για το Κόσοβο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε σήμερα (Πέμπτη) ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο - το οποίο καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κόσοβο να το πράξουν - δεν είναι αποδεκτή από τη Σερβία, αφού αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας και στη διεθνή νομοθεσία.
Ο κ. Γέρεμιτς ανέφερε ότι η Ευρωβουλή δεν έχει την αρμοδιότητα από την Ε.Ε. να ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Υπουργών έχει αυτό το δικαίωμα και σε αυτό υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσοβο και άλλες όχι.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας τόνισε ότι η ψηφοφορία στην Ευρωβουλή έδειξε ότι δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. παραμένει βασική προτεραιότητα της σερβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα για την διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας (με το Κόσοβο) με κάθε νόμιμο, πολιτικό και διπλωματικό μέσο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. και το ζήτημα του Κοσόβου είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες κι αυτή είναι και η επίσημη πολιτική Βρυξελλών και Βελιγραδίου». Υπογράμμισε δε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνει αυτή η πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

O Πούτιν άρχισε να καθαρίζει τον κόπρο του Αυγεία. Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τμιμούρ Ιβάνοφ για δωροδοκία. Στο μέτωπο ο στρατός πανηγυρίζει

  Η Εισαγγελία πιστεύει ότι ο Ιβάνοφ συνέπηξε εγκληματική συνωμοσία με τρίτους, για να διαπράξει εγκλήματα στο πλαίσιο συμβάσεων και υπε...