16/3/09

16.Μαρτίου.Σάν σήμερα.Η σφαγή στο χωριό Μι Λάι του Νοτίου Βιετνάμ και η απαγωγή του Α.Μόρο.

Το 1968.Αμερικανοί στρατιώτες εισβάλουν στο χωριό Μάι Λάι και σκοτώνουν 504 αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Πώς το είπαμε το χωριό; Μάι Λάι, Μι Λάι ή Χάι; Και οι νεκροί με τα περίεργα ονόματα ήταν 28 ή 504;
Τον Ιανουάριο του 1968 οι βιετκόνγκ ξεκίνησαν την Επίθεση Τετ. Στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, η υπηρεσία πληροφοριών των αμερικάνων θεώρησε ότι το αρχηγειο της 48ης Ταξιαρχίας των βιετκόνγκ στεγαζόταν στο χωριο Μι Λάι, και οργανώθηκε σχέδιο επίθεσης . Ο συνταγματάρχης Χέντερσον προέτρεψε τους αξιωματικούς του να «μπουν μέσα δυναμικά, να εντοπίσουν τον εχθρό και να τον καταστρέψουν μια και καλή». Την της αμερικάνικης επίθεσης, ο λοχαγός Μεντίνα ειπε στους άντρες του, πως στις 7 το πρωί οι άμαχοι θα είχαν φύγει για την αγορά και πως οι εναπομείναντες θα ήταν σίγουρα βιετκόνγκ ή υποστηρικτές τους. Οι άνδρες του τον ρώτησαν αν θα έπρεπε να σκοτώσουν αμάχους. Οι μαρτυρίες δεν συμφωνούν ως προς την απάντησή του, αλλά φέρεται να ενθάρρυνε την εξόντωση των ανταρτών και όλων των « υπόπτων».
Η μονάδα του Μεντίνα δεν είχε εμπλακεί σε μάχες τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά είχε υποστεί απώλειες από νάρκες, παγίδες και ελεύθερους σκοπευτές. Οι στρατιώτες της ήταν ανυπόμονοι να «δράσουν». Το επόμενο πρωί, ο 3ος Λόχος προσγειώθηκε με ελικόπτερα και προσέγγισε το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου δεν έδειξαν σημάδια αντίστασης. Ξαφνικά, μια διμοιρία άνοιξε πυρ εναντίον μιας θέσης όπου πίστευε ότι μπορεί να υπήρχαν βιετκόνγκ. Σύντομα, όλοι οι στρατιώτες βρέθηκαν σε μια κατάσταση αμόκ. Πυροβολούσαν, βασάνιζαν αμάχους, βίαζαν, σκότωναν ανθρώπους, ακόμα και ζώα, και κατέστρεφαν σπίτια και φυτείες. Κάποια στιγμή ο Κάλεϊ συγκέντρωσε μια ομάδα 80 αμάχων στο κέντρο του χωριού και έδωσε διαταγή να τους εκτελέσουν.
Στη διάρκεια της ημέρας 400-500 άμαχοι εξοντώθηκαν. Πολλοί από αυτούς είχαν χαραγμένα στα άψυχα σώματά τους τα διακριτικά «C Company», δηλαδή Γ’ Λόχος. Ένας στρατιώτης του λόχου αργότερα δήλωσε: «Δεν χρειαζόταν να αναζητήσεις κανέναν για να σκοτώσεις, απλώς βρίσκονταν εκεί. Τους έκοβα τον λαιμό, τα χέρια, τις γλώσσες, τα μαλλιά. Το έκανα. Πολλοί άλλοι το έκαναν και εγώ απλώς ακολούθησα. Έχασα κάθε έννοια διεύθυνσης».Ενω συνέβαιναν αυτά, ο Χιου Τόμσον, πιλότος ελικοπτέρου, πετούσε πάνω από το χωριό παρατηρώντας τη σφαγή.
Ο Τόμσον και το πλήρωμά του είδαν ακόμα και τον ίδιο τον Μεντίνα να δολοφονεί εν ψυχρώ μια γριά γυναίκα και αποφάσισαν να προσγειωθούν. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν ήταν ένα χαντάκι γεμάτο πτώματα, αλλά και ζωντανούς βιετναμέζους που πάσχιζαν να βγουν έξω. Ο Τόμσον ζήτησε από έναν λοχία να τους βοηθήσει και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα τους «έσωζε από τη μιζέρια τους». Ενώ ο Τόμσον απογειωνόταν, ο εν λόγω λοχίας τους πυροβόλησε όλους.
Στη συνέχεια, το πλήρωμα του ελικοπτέρου προσπάθησε να σώσει κάποιους άμαχους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα όρυγμα. Ο Τόμσον διέταξε το πλήρωμά του να ανοίξει πυρ στους άντρες του Γ’ Λόχου αν επιχειρούσαν να σκοτώσουν τους αμάχους. Επίσης, ο Τόμσον συνομίλησε με τον Κάλεϊ και του ζήτησε να τους βγάλει από το όρυγμα. Η απάντηση του Κάλεϊ ήταν πως «ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με μια χειροβομβίδα». Ο Τόμσον πάντως κατάφερε να τους απομακρύνει με το ελικόπτερό του αποφεύγοντας την αιματοχυσία.
Ο στρατός των ΗΠΑ δεν καταμέτρησε τους νεκρούς και οι δύο πλευρές αναφέρουν έπειτα από χρόνια 347 και 504 αντίστοιχα, εκ των οποίων 123 παιδιά κάτω από πέντε ετών. Το περιοδικό του στρατού έγραψε για την επιχείρηση: «Οι άντρες του πεζικού σκότωσαν 128 κομμουνιστές στο Μι Λάι σε μάχη που διήρκεσε μια ημέρα».
Μια αρχική έρευνα διεξήχθη από τον Χέντερσον, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως 22 άμαχοι σκοτώθηκαν χωρίς να υπάρχει πρόθεση. Έξι μήνες αργότερα, ένας στρατιώτης της 11ης Ταξιαρχίας, ο Τομ Γκλεν, έγραψε μια επιστολή προς τον ανώτατο διοικητή των αμερικάνικων δυνάμεων στο Βιετνάμ αναφέροντας τις ακρότητες τις οποίες διέπρατταν οι πεζικάριοι εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. Τις κατηγορίες αυτές, καθώς και άλλων στρατιωτών, ανέλαβε να ερευνήσει ο γνωστός μας Κόλιν Πάουελ, πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Μπους, που τότε ήταν ταγματάρχης.
Ο Πάουελ αποφάσισε να στηρίξει τη σταδιοδρομία του και όχι την αλήθεια και έτσι έκρινε πως δεν υπήρξε τίποτα το αξιόμεμπτο σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Ένιψε τας χείρας του αναφέροντας ότι «σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις περιγραφές βρίσκεται το γεγονός ότι οι σχέσεις του στρατιωτικού προσωπικού με τον γηγενή πληθυσμό του Βιετνάμ είναι άριστες».
Η σφαγή του Μι Λάι θα περνούσε στο αρχείο, αλλά ήταν πολλοί αυτοί που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που είχαν ακούσει τις διηγήσεις. Ανάμεσά τους ήταν ο Ρον Ρίντεναουερ, στρατιώτης του μοιραίου Γ’ Λόχου, που αποφάσισε να γράψει επιστολές στον πρόεδρο Νίξον, στο Πεντάγωνο και σε διάφορα μέλη του Κογκρέσου. Από όλους τους παραλήπτες των επιστολών, μόνο ένας πολιτικός των Δημοκρατικών, ο Μόρις Ούνταλ, αποφάσισε να κινηθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών των παραπάνω ήταν να δικαστεί ο Κάλεϊ και άλλοι στρατιωτικοί τον Σεπτέμβριο του 1969, ενώ σύντομα διέρρευσαν και φωτογραφίες και εξιστορήσεις μαρτύρων σχετικά με το μακελειό. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο αμερικάνικος στρατός άρχισε να αλλάζει πορεία και να αναζητά την τιμωρία κάποιων, έστω ως αποδιοπομπαίων τράγων.
Έκθεση του στρατηγού Πιρς το 1970 σχετικά με το Μι Λάι είναι ενδεικτική της στροφής αυτής: «Σκότωσαν τουλάχιστον 175-200 βιετναμέζους άντρες, γυναίκες και παιδιά. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι από αυτούς, μόνο 3 ή 4 ήταν βιετκόνγκ και υπήρχε και αριθμός άοπλων υποστηρικτών τους».
Τελικά, παρ’ όλο που ανακρίθηκαν πάνω από 80 στρατιώτες και σε 25 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μόνο ένας τιμωρήθηκε. Ο Κάλεϊ δήλωσε στη δίκη του πως «ένιωθα τότε και ακόμα νιώθω πως έπραξα όπως με διέταξαν, εκτέλεσα τις διαταγές μου και δεν νομίζω ότι έκανα κάτι λάθος». Το 1971 έληξε η δικαστική διαδικασία με την ισόβια καταδίκη του Κάλεϊ, όμως στη συνέχεια ο Νίξον άλλαξε την ποινή του και τελικά έμεινε στη φυλακή μόλις για τέσσερις μήνες.

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3113&Itemid=53
------------------
το 1521... ο Μαγγελάνος φθάνει στις Φιλιππίνες.
το 1792... δολοφονική επίθεση κατά του βασιλιά Γουστάβου Γ' της Σουηδίας. Πεθαίνει στις 29 Μαρτίου.
το 1900... ο σερ Αρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη.
το 1910... παρά τις αντιδράσεις της Βουλής για τις υψηλές δαπάνες, ο Κάιζερ Γουλίελμος Β' υποστηρίζει τα σχέδια για την ανάπτυξη του γερμανικού στόλου.
το 1914... στη Γαλλία, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού Ζοζέφ Καγιό σκοτώνει τον εκδότη της εφημερίδας ''Λε Φιγκαρό'' Γκαστόν Καλμέτ επειδή αρθρογραφούσε εναντίον του συζύγου της.
το 1920... οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη
το 1921... ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ.
το 1926... ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ φτιάχνει τον πρώτο πύραυλο, που τροφοδοτείται με υγρά καύσιμα.
το 1935... ο Αδόλφος Χίτλερ παραβιάζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, διατάζοντας τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και επαναφέροντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
το 1940... δημοσιεύεται ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας.
το 1943... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη συμφωνούν να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον αλλά αρνούνται να επαναστατήσουν ενάντια στην φιλοναζιστική Κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.
το 1945... τερματίζεται νικηφόρα για τις ΗΠΑ η μάχη της Ιβοτζίμα.
το 1959... φτάνουν στη Ρόδο οι 14 απελευθερωθέντες από τους αγγλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
το 1961... η Σαουδική Αραβία δεν ανανεώνει με τις ΗΠΑ τη συμφωνία για τη βάση του Νταράν.
το 1964... ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο.
το 1968... κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, Αμερικανοί στρατιώτες εισβάλουν στο χωριό Μάι Λάι και σκοτώνουν 504 αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
το 1972... στην Κολομβία, συλλαμβάνεται ο Μάρτιν Μπόρμαν.
το 1973... στο Παρίσι, οι Υπουργοί Οικονομίας 14 χωρών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συμφωνούν να εγκαινιάσουν ένα νομισματικό σύστημα που θα βασίζεται στην κυμαινόμενη ισοτιμία συναλλάγματος.


το 1978... οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, απάγουν τον Ιταλό Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Αλντο Μόρο. Λίγες μέρες αργότερα, τον σκοτώνουν.
το 1981... συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ προς τον ηγέτη της τουρκικής χούντας, στρατηγό Εβρέν, προκαλεί άσχημη εντύπωση στην Ελλάδα και τα πικρόχολα σχόλια ολόκληρου σχεδόν του Τύπου.
το 1982... ο Σοβιετικός Πρόεδρος Λεονίντ Μπρέζνιεφ ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πάγωσε την ανάπτυξη πυραύλων SS-20, δυτικά των Ουραλίων.
το 1984... ισλαμιστές απάγουν τον επικεφαλής της CIA στη Βηρυτό, Γουίλιαμ Μπάκλεϊ.
το 1985... απάγεται από ισλαμιστές στη Βηρυτό του Λιβάνου ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Associated Press, Τέρι Αντερσον. Απελευθερώνεται μετά από περίπου επτά χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991.
το 1985... ο Γιάννης Κούρος διανύει 200χλμ σε 15:11.10 στο Montauban της Γαλλίας με ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.
το 1988... το Ιράκ πραγματοποιεί επίθεση στην κουρδική πόλη Halabjah με χημικά (αέρια νεύρων), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.000 άτομα.
το 1991...την προσήλωσή της στη Δημοκρατία ανακοινώνει η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπορισάβ Γιόβιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.Οι αρχηγοί των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της KGB απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα, προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η ΕΣΣΔ.
. το 1992... εγκαθίστανται στην Κροατία οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο πρώτος Homo Sapiens, ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ξεκίνησε πριν από 700.000 χρόνια από τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Αρη Πουλιανό, ο οποίος ανακάλυψε τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική.
το 1992... στην Τουρκία, 480 είναι οι νεκροί και 100.000 οι άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που πλήττει το Ερζιντσάν.
το 1993... ο Αρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο μπάσκετ, κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν με 50 - 48. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Στον πάγκο βρίσκεται ο Σβι Σερφ, ενώ στην ομάδα παίζουν Γιαννάκης, Τάρπλεϊ, Ιωάννου, Μισούνοφ, Βουρτζούμης και Αγγελίδης.
το 1994... η Ελλάδα ασκεί βέτο στην προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος PHARE της Ε.Ε στα Σκόπια.
το 1998... πεθαίνει, σε ηλικία 77 ετών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...