23/3/09

Τσάβες: «Αξιολύπητος αδαής» ο Μπαράκ Ομπάμα


Αδαή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τον Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι ο Τσάβες εξάγει την τρομοκρατία και εμποδίζει την πρόοδο στη Λατινική Αμερική.
«Πάει και με κατηγορεί για εξαγωγή της τρομοκρατίας: το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι είναι ένας αξιολύπητος αδαής, θα πρέπει να διαβάσει και να μελετήσει λίγο για να καταλάβει την πραγματικότητα», σημείωσε ο Τσάβες, ο οποίος ηγείται ομάδας αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής που αντιτίθεται στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Τσάβες πρόσθεσε ότι τα σχόλια του Ομπάμα τον έκαναν να αλλάξει γνώμη για την αποστολή νέου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, μετά την απόφασή του να αποσύρει πέρυσι τον διπλωμάτη της χώρας του έπειτα από διένεξη με την κυβέρνηση Μπους, η οποία τον οδήγησε επίσης στην απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Βενεζουέλα.
«Όταν είδα τον Ομπάμα να λέει αυτό που είπε, έβαλα ξανά μέσα στο συρτάρι την απόφαση, ας περιμένουμε και θα δούμε», σημείωσε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι ήθελε να στείλει έναν νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ για να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αποχώρηση του Τζορτζ Μπους από την προεδρία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο στο ισπανόφωνο αμερικανικό δίκτυο Univision, ο Ομπάμα δήλωνε ότι ο Τσάβες εμποδίζει την πρόοδο στη Λατινική Αμερική και τον κατηγορούσε για εξαγωγή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και για υποστήριξη των Κολομβιανών ανταρτών.
«Μα τι άγνοια, το πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική ήταν η αυτοκρατορία της οποίας προεδρεύετε εσείς σήμερα», σημείωσε ο Τσάβες, ο οποίος είναι δριμύς επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέμπτη 20 Μαρτίου 1941. 144η Ημέρα του έλληνο-Ιταλικού Πολέμου. Σε 17 ημέρες ο Ουρανός θα έπεφτε στο κεφάλι μας.Το Λονδίνο εξακολουθούσε να ελπίζει στην εμπλοκή της Τουρκίας στο νεο βαλκανικό μετωπο. Ο Παπάγος κάλεσε υπό τα όπλα την κλάση του 1941 για τις 10 Απριλίου.Στο Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Μυστικού Συμβουλίου της Αντιβασιλείας υπό τον Πρίγκιπα Παύλο Καρατζώρτζεβιτς και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας θα έπρεπε να προσχωρήσει στο Τριμερές Σύμφωνο με εγγυήσεις για την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία. Ο Χίτλερ υποσχέθηκε ότι δεν θα σταλεί στρατός μέσω των εδαφών της, ότι δεν θα της ζητηθεί πολεμική βοήθεια και ότι θα ληφθούν υπόψη τα Γιουγκοσλαβικά συμφέροντα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η συνεδρίαση της κυβέρνησης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, κατά την οποία τρείς υπουργοί διαφώνησαν και παραιτήθηκαν, καθυστερώντας έτσι την εφαρμογή της απόφασης του Μυστικού Συμβουλίου....