30/3/09

Αύξηση των ορίων ηλικίας: Φτάνει πιά!


Από τον Παντελή Οικονόμου, έγινε η ακόλουθη δήλωση για την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών :
Η απόφαση της Δικαιοσύνης για εναρμόνιση των ηλικιών συνταξιοδότησης ανδρών/γυναικών, αν και αναμενόμενη, έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στο «ασφαλιστικό σύστημα» στην πατρίδα μας.
Μετά την διαρκή υπεξαίρεση των πόρων/εισφορών του από επιτηδείους από το 1950 έως το 1981, την αποφυγή καταβολής προς αυτό υποχρεώσεων από τους οφείλοντες και, τέλος, την επιδρομή των «ανίδεων διοικήσεων» του κυρίου Αλογοσκούφη με «δομημένα» που καταλήστευσαν τα επικουρικά ταμεία, έχει επέλθει η οικονομική χρεωκοπία τους συστήματος.
Μετά τις αδιάκοπες «μεταρρυθμίσεις» - για να μην συνυπολογίσω και τις απόπειρές τους που ναυάγησαν - εις βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων, επί μέρους ρυθμίσεις και διατάξεις εις βάρος των ασφαλισμένων με την ασθενέστερη διαπραγματευτική δύναμη, έχει επέλθει και η ηθική χρεωκοπία τους συστήματος.
Με την προχθεσινή δικαστική απόφαση να υπολαμβάνει ως δεδομένο, έναν τρόπο οικογενειακής οργάνωσης, σε μεγάλη έκταση όμως ξένο με τα ελληνικά πράγματα.
Η πολύχρονη κενή ρητορεία για «αντιμετώπιση του ασφαλιστικού» πολιτικών και παραπολιτικών προσώπων, εγχώριων και αλλοδαπών, - υπαίτιων παρεμπιπτόντως, σε μεγάλο βαθμό, για την διάλυση και καταρράκωση της κοινωνικής ασφάλισης – έχει ως μόνο πρακτικό αποτέλεσμα, να χρεώνουμε όλο και περισσότερο τις γενιές που έρχονται, για τα ανομήματα των προηγούμενων.
Βεβαίως, η επιχειρηματολογία αυτή δεν αναπτύσσεται σε μαθητικές κοινότητες, φοιτητικά αμφιθέατρα, νεολαιίστικα στέκια ή πλατείες χωριών. Διεξάγεται σε τηλεοπτικά talk shows με αντίπαλους και παρουσιαστές «ασφαλείας».
Τους ίδιους που σχολιάζουν και την «νεανική παραβατικότητα», με υψηλή πάντα ασφάλεια για τον εαυτό τους και ανασφάλεια για όλους τους υπόλοιπους. Ιδίως τους εν θέματι!
Να τελειώνουμε, επί τέλους, με όλα αυτά!
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ υποστηρίζουμε σταθερά, εδώ και χρόνια, μια μεγάλη δημόσια επένδυση, ύψους ενός ΑΕΠ περίπου, για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα νέο υγιές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία.
Με το κόστος της επένδυσης να αφορά, κατά κύριο λόγο, την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του σημερινού συστήματος και το κλείσιμό του. Θα επιτρέψει, παραλλήλως, στο νέο σύστημα χαμηλότερες εισφορές και υψηλότερες αποδιδόμενες συντάξεις, με άμεσες θετικές επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, στην αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ. Το νέο σύστημα ασφαλώς παρέχει ελαστικότητα στην είσοδο και την έξοδο από την εργασία, αντικαθιστώντας τα «όρια ηλικίας» με τον ελάχιστο και μέγιστο κοινωνικά αποδεκτό χρόνο. εργασίας. Είναι το μόνο που εξαφανίζει, με άλλα λόγια, προβλήματα όπως αυτό που προκάλεσε η «εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών».Αλλά το νέο σύστημα, πριν απ' όλα ίσως, παρέχει πραγματική ισότητα για όλους τους ασφαλισμένους στην Ελλάδα.
Άνδρες και γυναίκες, χειρώνακτες και επιστήμονες, στην πόλη ή στο χωράφι. Και φυσικά, οι συντάξεις για όσους συμπατριώτες μας δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία στον εργασιακό τους βίο την ανεργία και την υποαπασχόληση, θα συμπληρώνονται με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΕΚΑΣ), χωρίς εξαιρέσεις.
Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν θα παλαίψουμε ώστε να εφαρμοστεί μια ώρα αρχύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: