22/3/09

Σαν σήμερα.22 Μαρτίου.


22 Μαρτίου1821.Αρχίζει η Επανάσταση στην Πελοπόννησο.Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Ηλία Μαυρομιχάλη, καταλαμβάνει την Καλαμάτα που είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους Το μεσημέρι, μπροστά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 24 ιερείς ευλογούν τις Ελληνικές Σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές. Υπογράφεται η προκήρυξη του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη,ως "Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου", με τον τίτλο "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς", με την οποία αναγγέλλεται επισήμως στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως. Οι Γρηγοράκηδες, υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο. Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.

το 1622... το "Μακελειό της Τζέιμστάουν". Οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347(από τους 1100 περίπου) Αγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
το 1765... για να αυξήσει το εισόδημα από τις αμερικανικές αποικίες, το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει "το νομοσχέδιο των γραμματοσήμων", επιβάλλοντας έναν άμεσο φόρο στα αποικιακά νομικά και εμπορικά έγγραφα.
το 1797... γεννιέται ο Γουλιέμος Α', βασιλιάς της Πρωσίας και Γερμανός Αυτοκράτορας.
το 1821… δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Ηλία Μαυρομιχάλη, καταλαμβάνει την Καλαμάτα.Είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους Το μεσημέρι, μπροστά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 24 ιερείς ευλογούν τις Ελληνικές Σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.Οι Γρηγοράκηδες, υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως
το 1832... πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε.
το 1842... πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται " Το Κόκκινο και το Μαύρο" και "Το μοναστήρι της Πάρμας".
το 1857…η Ελίσα Ότις δημιουργεί τον πρώτο ανελκυστήρα, που μπαίνει σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη
το 1895... πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού.
το 1901... η Ιαπωνία δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει επέμβαση της Ρωσίας στην Κορέα.
το 1903... Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το αεροπλάνο. Έκρηξη ηφαιστείου ερειπώνει περιοχή στην Κολομβία..
το 1906…ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης, καταδιωκόμενος από τουρκικά τμήματα, στην πεδιάδα Μοναστηρίου, περικυκλώνεται στον ποταμό Εριγώνα, κοντά στο χωριό Ζόβιτς, και πίπτει ηρωικώς μαχόμενος με 10 από τους άντρες του.
το 1913... σοβαρή διαφωνία προκύπτει μεταξύ της Ελλάδας και της τριμελούς Συμμαχίας για τα νότια σύνορα της Αλβανίας.
το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικό Ζέπελιν βομβαρδίζει το Παρίσι.
το 1919 …ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας.
το 1922
... η Αγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου.
το 1930... απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.
το 1931... πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της ελληνικής Βουλής.
το 1932... οι Ινδοί Μουσουλμάνοι διακόπτουν σχέσεις με τη Βρετανία.
το 1941…το υποβρύχιο "Τρίτων" τορπιλίζει το ιταλικό πλοίο "Κάρνια" κοντά στο Πρίντεζι.
το 1945
... ιδρύεται στο Κάιρο της Αιγύπτου η Αραβική Ένωση.
το 1949... ανατινάσσεται από τους αντάρτες, ο ηλεκτρικός σταθμός του Ξυλοκάστρου, αλλά οι σαμποτέρ εξοντώνονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
το 1950... ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση.
το 1954... επαναλειτουργεί η αγορά χρυσού του Λονδίνου, που είχε κλείσει από το 1939.
το 1958... ο Φεϊζάλ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.
το 1961... βαριές ποινές επιβάλλει η βρετανική Δικαιοσύνη σε σοβιετικούς κατασκόπους.
το 1963... οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ "Please Please Me",
το 1972... η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τη τροποποίηση των ίσων δικαιωμάτων των δυο φύλων και την αποστέλλει στις Πολιτείες για επικύρωση. Ωστόσο, η τροποποίηση δε θα λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ενταχθεί στο αμερικανικό Σύνταγμα.
το 1975... φωτά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπράουνς Φέρι στο Ντεκατούρ της Αλαμπάμα.
το 1982...ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο. Στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια.
το 1983... με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση "Αντιτρομοκρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας "Βραδινή" Τζόρτζη Αθανασιάδη.
το 1989... παραιτείται από την προεδρία της ΕΓΕ και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ η εν διαστάσει σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα.
το 1991... σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,29%, φθάνοντας τα 10.256.464 άτομα.
το 1992... στη Βόννη της Γερμανίας, 20.000 ομογενείς διαδηλώνουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
το 1992... στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές της χώρας, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους.
το 1993... έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μόσχα μετά την απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν να προκηρύξει μονομερώς δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του για τις 25 Απριλίου και να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο της χώρας με δικά του διατάγματα.
το 1995... επιστρέφει στη Γη ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιάκοφ ,μετά από παραμονή στο διάστημα για 438 ημερών.
το 1997... στην Πολωνία, η Βουλή εγκρίνει το νέο Σύνταγμα της χώρας, βάσει του οποίου το πολίτευμα της χώρας κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
το 2004... νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απελευθερώθηκε η Καλαμάτα(εφόσον είχε καταληφθεί από τους Τούρκους).