20/3/09

Αν. Βγενόπουλος: Καθήκον των οικονομικά ισχυρών να βοηθούν την οικονομία

Σε περίοδο κρίσης, οι οικονομικά ισχυροί έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε γεύμα εργασίας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Οι οικονομικά ισχυροί σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας κάνουν το καθήκον τους διατηρώντας τις θέσεις εργασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου μισθών και την συνέχιση των επενδύσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μέσω της MIG, υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.

Όπως είπε, η Marfin Investment Group ανήκει κυρίως στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και δεν θα μπορούσε να είχε φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς την ενεργό στήριξη της, σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της διοίκησης του ομίλου για την στήριξη της εφοπλιστικής κοινότητας.

Ο αντιπρόεδρος της MIG έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν την διεθνή κρίση και παρουσίασε τα βασικά σενάρια που υπάρχουν διεθνώς για την έξοδο από την κρίση αυτή, το αισιόδοξο που προβλέπει περίοδο ύφεσης 12 μηνών και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση και το απαισιόδοξο που προβλέπει ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία θα ξεπεράσει τους 12 μήνες και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει 3 με 5 χρόνια. Ο κ. Βγενόπουλος παρομοίασε τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση μερικώς κατεστραμμένο τρένο, το οποίο με χαμηλή ταχύτητα και επώδυνα με τους επιβάτες του κινείται προς την έξοδο από το τούνελ.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ.Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει και στο υψηλό δημόσιο χρέος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην αγορά, σημείωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η σημαντική έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ΝΑ Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τη διεθνή κρίση θα μετακυλιστούν και στο Δημόσιο, λόγω της μείωσης που θα υπάρχουν από τους φόρους που εισπράττει από τις τράπεζες. Η σωρευτική κερδοφορία των τραπεζών για το 2008 ανέρχεται σε 6 δισ.ευρώ, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ.ευρώ το 2009 θα υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.


Πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της Vivartia
Την άμεση ανάκληση της απόφασης της γαλακτοβιομηχανίας Vivartia, να αποχωρήσει από τη ζώνη γάλακτος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, διεκδικεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), που -στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης στη Θεσσαλονίκη- αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 6 Απριλίου, στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, υποστήριξε ότι κι άλλες γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται να βαδίσουν στα χνάρια της «Vivartia» (σ.σ. η οποία από 1/5/2009 δεν θα αγοράζει φρέσκο γάλα από τους παραγωγούς, επικαλούμενη πτώση της ζήτησης). Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές.
Στη διάρκεια συνάντησης με Βορειοελλαδίτες αγελαδοτρόφους, ο κ.Πεβερέτος κάλεσε τους παραγωγούς να ιδρύσουν τις δικές τους μεταποιητικές μονάδες (αφού, όπως είπε, «δεν ωφελεί να παρακαλάνε τη Vivartia"), τονίζοντας ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ προτίθεται να στηρίξει σχετικές μελέτες. Κατά τον ίδιο, στη Β.Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη μια μεταποιητική μονάδα από παραγωγούς.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ -η οποία πρόσφατα εξαγόρασε (μέσω της «Συνεταιριστικές Επενδύσεις") το 15% της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ελληνική Διατροφή- Coop AE"- είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, που θα προωθεί ενεργά τα συνεταιριστικά προϊόντα.
Ο κ.Πεβερέτος απέρριψε ως ανακριβές το επιχείρημα της Vivartia ότι τής περισσεύει γάλα (περίπου 60 τόνοι ημερησίως, υποστήριξε). Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΚ, στόχος της Vivartia είναι -μεταξύ άλλων- να περικόψει το αυξημένο κόστος μεταφοράς από απομακρυσμένα «παραληπτήρια» γάλακτος.
Όπως είπε, αν οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν φρέσκο γάλα για τα γιαούρτια που παράγουν, θα χρειάζονταν περίπου 300.000 τόνους πρώτης ύλης και θα ζητούσαν από τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται συχνά συμπυκνώματα γάλακτος, ενώ ο καταναλωτής μένει με την εντύπωση ότι αυτό που τρώει έχει παραχθεί από φρέσκο γάλα. Το τελευταίο διάστημα δε, λόγω της κρίσης, έχει σημειωθεί στροφή των καταναλωτών προς τα συμπυκνωμένα ή μακράς διαρκείας γάλατα, ακόμη και ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι πιο φθηνά.
Ζητούν ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τους κτηνοτρόφους
Οι παραγωγοί ζητούν μεταξύ άλλων τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΟΓΑΚ του περιεχομένου των γιαουρτιών, αλλά και του δήθεν «φρέσκου» γάλακτος μακράς διαρκείας και ιδίως των εισαγόμενων ποσοτήτων. Διεκδικούν την ίδρυση ειδικού «ΤΕΜΠΜΕ» για τους κτηνοτρόφους (ώστε να λαμβάνουν άτοκα δάνεια) και «πάγωμα» χρεών επί τριετία με ανάληψη των τόκων από το κράτος.
Ζητούν επίσης τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας, ώστε οι καταναλωτές να μαθαίνουν ότι το γάλα μακράς διαρκείας μπορεί μεν να είναι πιο φθηνό, αλλά δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το φρέσκο. Κατά τους ίδιους, το γιαούρτι είναι απαραίτητο να παρασκευάζεται στο εξής μόνο από νωπό φρέσκο γάλα, ενώ επιβάλλεται να εγκριθεί η πλήρης κάλυψη εξόδων για τη δωρεάν διανομή φρέσκου γάλακτος σε σχολεία (σήμερα οι παραγωγοί επιδοτούνται με 0,18 ευρώ/κιλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...