27/6/09

ΕΣΗΕΑ: Στιγμές Δεκέμβρη (ΚΕΔ)

«Ούτε μία απόλυση», αλλά…

Η κυβέρνηση και τα κόμματα οφείλουν αμέσως να δεσμευτούν –δημόσια και ξεκάθαρα – και να σταθούν μαζί με τους δημοσιογράφους αντιμέτωποι στην γραμμή του συστήματος της οικογένειας Αγγελοπούλου και να μην προσυπογράψουν ούτε μία απόλυση από τον «Ελεύθερο Τύπο» και τoν «City».

Αυτό επισήμανε στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ο εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) Δημήτρης Τσαλαπάτης κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κατήγγειλε επίσης την επαναφορά από την κυβέρνηση του σχεδίου για την περικοπή θέσεων εργασίας δημοσιογράφων και την κατάργηση θεσμικών λειτουργιών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σύμφωνα με μελέτη ιδιωτικής εταιρείας ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του τρόπου χειρισμού των εθνικών θεμάτων.

Πρότεινε επίσης ό,τι:

* Μόνο εφόσον εξοφλούν τις υποχρεώσεις στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα ΜΜΕ να μπορούν να παίρνουν κρατικές διαφημίσεις και να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς προσκομίζοντας ασφαλιστική ενημερότητα κάθε τρίμηνο με σφραγίδα από το ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ.

* Να υπάρχει υποχρεωτικά σύνθεση προσωπικού στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ

* Να συνδεθεί η ρήτρα απασχόληση με οποιαδήποτε δανειοδότηση, χρηματοδότηση ή εγγυοδοσία σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Χωρίς Προεδρείο παραμένει η ΕΣΗΕΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς να συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. ώστε να είναι νόμιμο, επιχειρήθηκε να κηρυχθεί 48ωρη απεργία για την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κατήγγειλε ότι πρόκειται για πρόταση, που γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού μπορεί εύκολα μια τέτοια απεργία να κηρυχθεί παράνομη στα δικαστήρια από τα αφεντικά και έτσι … η «επανάσταση» να βρει αυτό ως άλλοθι και να μην μπορεί να συνεχιστεί.

Αποκαλυπτική ήταν άλλωστε για το θέμα αυτό η φράση εκπροσώπου της Συσπείρωσης Δ. Τρίμη, που ομολόγησε ότι στην προχθεσινή 24ωρη απεργία, που θα μπορούσε να κηρυχθεί παράνομη, οι εργοδότες "έκαναν το κουνέλι για να γίνει η απεργία".

Κουμπιάς και Νταουντάκη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έκαναν πίσω από την προχθεσινή αρχική τους θέση για την 48ωρη απεργία.

Έντονη διαφωνία ανέκυψε στο Δ.Σ. όταν στη πρόταση Τρίμη για σχέδιο κατάληψης στο City, που τώρα βαπτίσθηκε λειτουργική χρήση για τους εργαζόμενους», καθώς και για την έκδοση με χρηματοδότηση της ΕΣΗΕΑ κυριακάτικου φύλλου από τους εργαζόμενους στον Ελεύθερο Τύπο διαχώρισε με έντονο τρόπο τη θέση του ο Α. Νταβανέλλος ενώ διαφωνία για άλλους λόγους εξέφρασε και ο Π. Ράμμος.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει συγκρότηση και βεβαίως απόφαση.

Πάντως τρεις παρατάξεις: Η Συσπείρωση, ο συνεταίρος τους Κουμπιάς και η Μαχόμενη, επιμένουν το Δ.Σ. να παραμένει χωρίς συγκρότηση δηλαδή χύμα, ώστε να μην αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη για τη διαχείριση των καυτών προβλημάτων. Άλλωστε αυτοί έχουν ήδη διχοτομήσει την Ένωση αφού ισχυρίζονται ότι "υπάρχουν μόνο έξι μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο".

Η στάση αυτή συνεχίστηκε και παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης έγινε γνωστή και η κρίση στον ΑΝΤΕΝΑ με τις επικείμενες απολύσεις. Η συγκεκριμένη πλευρά δείχνει με τον τρόπο αυτό ότι δεν ‘έχει σκοπό να συγκροτηθεί προεδρείο αλλά απλώς να γίνονται ψηφοφορίες για κάποιες απεργίες και τίποτε άλλο.

Τη λογική του «Δεκέμβρη στην Αθήνα», αρνούνται βέβαια να υιοθετήσουν όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτοί που διαφωνούν, να δέχονται απειλές, προπηλακισμούς, να υπάρχει ανοικτός εκβιασμός και μετά τη λήξη της συνεδρίασης να διοχετεύονται ύποπτα sms, με ψευδές και συκοφαντικό περιεχόμενο το οποία αναπαράγεται στη συνέχεια σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και στο διαδίκτυο.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. αναμένεται να επαναληφθεί την προσεχή Τρίτη ενώ ο κλάδος συνεχίζει να μετράει τις πληγές του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παλαίμαχος έγκριτος συνάδελφος που βρέθηκε απόψε τυχαία στα γραφεία της Ένωσης: «Ουδέν λάθος, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης αναγνωρίζεται».

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: