10/6/09

Στο δρόμο της…. υπευθυνότητας

Η μείωση της της στρατιωτικής θητείας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε αδυναμία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Μέσω της κρατικής τηλεόρασης και ενώ είχαν προηγηθεί τα «παπαγαλάκια» του Πενταγώνου, ο υπουργός Αμύνης δήλωσε για πολλοστή φορά ότι είναι έτοιμος να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ μείωση της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς!
Το ΓΕΣ, δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» , αφού θεωρεί ανέφικτο να υποστηρίξει μια τέτοιου είδους πολιτική απόφαση με το υφιστάμενο προσωπικό.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ που παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα σε Ημερίδα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενδεχομένη μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, από τους 12 στους 9 μήνες, θα σημάνει μείωση του αριθμού των στρατευσίμων κατά 25%, δηλαδή κατά 10.500. Η «τρύπα» των 10.500 κληρωτών που θα δημιουργηθεί από τη μείωση της θητείας θα πρέπει να καλυφθεί με την πρόσθετη πρόσληψη τουλάχιστον ισάριθμων Επαγγελματιών Οπλιτών.
Επομένως αιφνίδια τηλεοπτική εξαγγελία του Β. Μεϊμαράκη θα κοστίσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως! Ωστόσο πέραν του οικονομικού, υπάρχουν και πολλοί άλλοι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την εξπρές διαδικασία ανεύρεσης -πρόσληψης- ενσωμάτωσης και απόδοσης μεγάλου αριθμού ΕΠ.ΟΠ.
Βάσει των επίσημων στοιχείων το πραγματικό πρόβλημα επάνδρωσης που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς έχει ως εξής:
Η οροφή για τον Στρατό Ξηράς είναι οι 93.500. Ο κορμός των μόνιμων στελεχών αποτελεί το 1/3 (17.000 αξιωματικοί και 16.000 υπαξιωματικοί). Οι στρατεύσιμοι εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο όγκο του Στρατού Ξηράς και σήμερα φθάνουν τους 42.000. Η πρόβλεψη για πρόσληψη 30.000 ΕΠ.ΟΠ. καθίσταται αναγκαία καθότι σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 16.000. Αλλοι θεσμοί όπως οι έφεδροι υψηλής ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.Ε.Σ.) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού ο συνολικός τους αριθμός είναι μόλις 176 σε όλη τη χώρα.Με υπάρχον προσωπικό καλείται η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων να στελεχώσει έξι μείζονες σχηματισμούς. Συγκεκριμένα τέσσερα Σώματα Στρατού, την ΑΣΔΕΝ και την ΑΣΔΥΣ.

Η στελέχωση αυτή βασίζεται στους στρατευσίμους οι οποίοι παραμένουν στις «μάχιμες μονάδες» κατά μέσον όρο 4 μήνες χωρίς να προλάβουν να κάνουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση!! Επομένως -τονίζεται στη μελέτη- η τακτική της συνεχούς μείωσης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί σε αδυναμία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να ανταποκριθούν πλήρως στην απαιτητική αποστολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: