10/4/10

Προσφυγή σε Ε.Ε και Δ.Ν.Τ – Θρίλερ με το επιτόκιο

Ποσό «σοκ» αποφασίζει η ΕΕ

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/----------lr-----2010040921947

Ένα ιδιότυπο θρίλερ παίζεται με το κόστος της έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ε.Ε και Δ.Ν.Τ.
Ειδικότερα, επιτόκιο άνω του 6% θα επιβαρύνει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη έκτακτη χρηματοδότηση με βάση το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές εντός της Ε.Ε. Μάλιστα, το ανωτέρω ποσοστό αφορά δανειοδότηση έως 3 ετών ενώ οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει δάνειο με ωρίμανση μεγαλύτερη της τριετίας, θα υποστεί «πέναλτι» 100 μονάδων βάσης ή 1% στο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το επιτόκιο μιας έκτακτης δανειοδότησης της χώρας θα ήταν με όρους ΔΝΤ και θα ανερχόταν περίπου στο 5,01%.

Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι η ομάδα εργασίας της Ε.Ε. αποτελούμενη από υφυπουργούς οικονομικών και στελέχη της ΕΚΤ που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν συζήτησε το ποσόν μιας έκτακτης δανειοδότησης της Ελλάδας. Ωστόσο, οι πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το ποσό του δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι μεγάλο, για να σοκάρει τις αγορές».

Η σύσκεψη στις Βρυξέλλες, έγινε καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, άλλαξε στάση την Πέμπτη το βράδυ και ζήτησε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης συμφώνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ισπανό ομόλογό του και νυν κάτοχο της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ζήτησε τη προπαρασκευή του πακέτου όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Θαπατέρο δήλωσε στους FT ότι : "Είναι αλήθεια πως χρειάζεται να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και το μήνυμα δεν μπορεί να περιέχει κανένα στοιχείο αβεβαιότητας και ασάφειας.

H Γερμανία επιμένει ότι η μέρος των δανείων θα πρέπει να δοθούν με επιτόκια της αγοράς, 6% ή περισσότερο. Αξιωματούχοι της Ε.Ε δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν είναι μια «επιδότηση» προ της Ελλάδα και επομένως, δεν συνιστά υποχώρηση από μέρους της Ε.Ε καθώς ακόμη και οι Γερμανοί δεν θεωρούν απολύτως δίκαια τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς ».

Η Γερμανία επιμένει στο ότι τα δάνεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνονται με βάση την "τιμή αγοράς" για να αποφευχθεί κάθε μορφή επιδοτήσεων που είναι εις βάρος των κανόνων της ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ανησυχεί ότι οποιαδήποτε ένδειξη ότι τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν την Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές επιπλοκές.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες διάσωσης. Πάντως οποιαδήποτε πρόταση από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να έχει την επικύρωση των πολιτικών ηγετών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η πολιτική Δολοφονία του Φιλογενούς Παναγιώτη Κρεββατά από τους αγγλόφιλους,

του Σπυρίδωνα Χατζάρα    Ο Παναγιώτης Κρεββατάς, (1785 - 1822), ήταν «Εθνικόφρων» πρόκριτος του Μυστρά, και μέλος της πρώτης Εθνοσυνέλευσης...