2/1/13

Η Κουβάνικη επανάσταση έγινε 54 χρονών

Το 2013, ο λαός της Κούβας (11.163.934 σύμφωνα με την απογραφή) ξεκίνησε τη νέα χρονιά με την εθνική γιορτή. Ακριβώς στις 00.00 τοπική ώρα (GMT 05,00), η κουβάνικη σημαία υψώθηκε στο Δημαρχείο του Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου πρωτομπήκε ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, με τον επαναστατικό Στρατό .
Από το Δημαρχείο, ο Φιντέλ ανακοίνωσε το θρίαμβο των εξεγερμένων.
Η «πρωτοχρονιάτικη έπαρση της σημαίας » είναι μια ιστορική-πολιτιστική παράδοση με ζωή πάνω από έναν αιώνα, γιατί την ξεκίνησε από τον εθνικιστή επιχειρηματία Emilio Bacardi που έγινε δήμαρχος του Σαντιάγο το 1898.
Οι εορτασμοί για την επέτειο της Επανάστασης άρχισαν στις 30 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν στις 6ης Ιανουαρίου.
Η κουβάνικη επανάσταση γιόρτασε τα 54α γενέθλια της με ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας κάτω του 5 τοις χιλίοις.,το χαμηλότερο στην Αμερική, και το προσδόκιμο ζωής στα 80 χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, ανακοίνωσε ότι «οι στόχοι της Διακήρυξης της Χιλιετίας πληρούνται στην Κούβα, σχεδόν απολύτως, και σε ορισμένες περιπτώσεις τους έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ.
Η δέσμευση μας πηγαίνει πέρα από τα σύνορα της χώρας. Να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη των άλλων εθνών, στη εξάπλωσης της υγείας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη»
Το 2013, στην Αβάνα προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7 % , που είναι ανάλογη με τον μέσο όρο που προβλέπεται από την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το Κουβάνικο πρακτορείο Prensa Latina τόνισε ότι αυτά τα επιτεύγματα έγιναν μεσα σε ένα εχθρικό πλαίσιο και ότι επτά στους 10 Κουβανούς έχουν γεννηθεί στο καθεστώς των κυρώσεων και του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μισό αιώνα.
Στις 13 Νοεμβρίου, 188 χώρες, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να τερματιστεί ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από την Ουάσινγκτον.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαντούρο , έστειλε εκ μέρους του κομαντάντε-πρόεδρου Ούγκο Τσάβες Φρίας χαιρετισμούς προς τον κουβανικό λαό τονίζοντας : « από τα βάθη της καρδιάς του λαού του Σιμόν Μπολιβάρ, θέλω να εκφράσω την άπειρη ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια, την παράδοση και την αλληλεγγύη που έχουν ενσαρκωθεί στην καθημερινή σχέση μας με την Κούβα» .Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ευχήθηκαν στον Κουβάνικο λαό η Νικαράγουα, το Σουρινάμ, τα νησιά Μπαρμπάντος, η Τζαμάικα,
η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ανάμεσα σε άλλα έθνη της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...