10/1/13

Αγράμματοι και άσχετοι

Νόμιζα ότι κάνουν πλάκα με το «Βίλα Αμαλία».Αλλά απλά είναι όλοι αγράμματοι.
Πρώτα-πρώτα κανένα σπίτι δεν μπορεί να λέγεται Αμαλία. Θα μπορούσε να λέγεται της Αμαλίας.
Άλλωστε οι πρώτοι καταληψίες που μπήκαν στην ακατοίκητη έπαυλη Αργυρόπουλου, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε προσχέδια του Τσίλερ, καθώς ήξεραν λίγα κολλυβογράμματα, επειδή τους είχαν διώξει από το το μέγαρο Μαυροκορδατου στη λεωφόρο Αμαλίας, ονόμασαν την κατάληψη «Βίλα Αμαλίας».
Ο πρώτος Περικλής Αργυρόπουλος που ήρθε στην Αθήνα ήταν γιος του Ιάκωβου Αργυρόπουλου, γόνου παλιάς βυζαντινής οικογένειας, και της Μαρίας Σούτσου, κόρης του Αλέξανδρου Σούτσου, του δολοφονηθέντα από τους επαναστάτες τουρκόδουλου ηγεμόνα της Βλαχίας. Ήταν νομικός, καθηγητής διοικητικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, και πρύτανης το 1852 - 1853 . Υπουργός εξωτερικών, οικονομικών και εκκλησιαστικών στην κυβέρνηση Μαυροκοδράτου (1854 – 1855).
Εγγονός του ήταν ο Περικλής Ι. Αργυρόπουλος και δισέγγονή του η Ασπασία Μάνου.
Ο Περικλής Ιακώβου Αργυρόπουλος , το 1909 αναμίχθηκε στο Κίνημα στου Γούδη, και στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήταν κυβερνήτης του τορπιλοβόλου 14 με το οποίο και τορπίλισε μέσα στον όρμο του Αϊβαλί την τουρκική κανονιοφόρο "Τραπεζούντα". Το 1917 διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνίας και το 1926 επί κυβερνήσεως Αθανάσιου Ευταξία. Επί κυβερνήσεως Ι. Μεταξά διορίστηκε πρέσβης στη Μαδρίτη. Το 1932 ο Περικλής Ι. Αργυρόπουλος προσέφερε στο κράτος την έπαυλη και εκεί στεγάστηκε το θρυλικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, μέχρι το 1973.
Το 1975 η  οικεία Αργυρόπουλου απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στην κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και το 1990 καταλήφθηκε από τους αντιεξουσιαστές.
Λοιπόν δεν υπάρχει καμιά βίλα Αμαλίας, αλλά οικεία Αργυρόπουλου, και φυσικά καμιά Βίλα Αμαλία.
Αλλά δυστυχώς είναι πια όλοι αγράμματοι.

Σπύρος Χατζάρας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο σε ευχαριστώ για την ενημέρωση επί του ιστορικού κτιρίου.
Ένας μαθητής του Β΄Γυμνασίου
Γιάννης Σ.

Ανώνυμος είπε...

το βοδι ο τσουκαλας του συριζα υποστηριξε οτι με τους καταληψιες το κτιριο ειναι σε καλυτερη κατασταση απο τοτε που ηταν σχολειο και φοιτουσε αυτος. μιλαμε και για παχυδερμο και μαλακας μαζι δυο σε ενα. νοικοκυρεμενα.

Ανώνυμος είπε...

ακουγα εναν πατερα που ο γιος ηταν στην Αμαλια να λεει κλαιγοντας οτι ο γιος του δεν ειναι απλυτος αλλα επαναστατης που αγωνιζεται για το καλο του τοπου κ των εργατων λαθρομεταναστων που ειναι αδερφια μας. χαχαχα. Ελληνοφρενεια σημερα το μεσημερι. το επισημο ραδιο του κκε. απορια κ σπυρε, αυτες τις επιταγες που μοιραζει η Real του χατζην. απο που βγαινουν οταν ολα γυρω μας εχουν γινει σταχτη κ μπουρμπερη;
Νικος πειραιας.
Υγ. ευχαριστω για απαντηση για δημαρχο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ