3/1/13

Σαν σήμερα η Συνθήκη της Ρωσοτουρκικής Συμμαχίας

Στις 3 Ιανουαρίου 1799, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις τις οποίες παρεμποδίζει η Αγγλία, υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η Συνθήκη της Ρωσοτουρκικής Συμμαχίας κατά των Γάλλων, την οποία διαπραγματεύθηκε ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης.
Σκοπός της συμμαχίας ήταν αφενός η ανάκτηση των Επτανήσων που με την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (1797), είχαν περάσει στου Γάλλους και η αποτροπή της γαλλικής επέκτασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ρωσικός στόλος όσο διαρκούσε ο πόλεμος κατά της Γαλλίας , μπορούσε να διέλθει ελεύθερα από τα Στενά των Δαρδανελίων.
Ωστόσο ήδη, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο στόλος του Ουσακόφ είχε περάσει και είχε καταλάβει στις 12 Οκτωβρίου του 1798 τα Κύθηρα.
Στις 5 Ιανουαρίου, υπογράφηκε στη Κωνσταντινούπολη και η Συνθήκη της Αγγλοτουρκικής Συμμαχίας με την οποία η Αγγλία αναλάμβανε την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για οκτώ χρόνια.
Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών ήταν η εδίωξη των Γάλλων από τα Επτάνησα από τις συνασπισμένες ρωσοτουρκικές δυνάμεις αλλά και η ήττα του Βοναπάρτη από τους Άγγλους κατά την επιχείρησή του εναντίον της Άκκρας. Δύο μήνες μετά ακολούθησε η Συνθήκη Ανακωχής του Αγίου Παύλου με την οποία οι Γάλλοι παρέδωσαν τα Επτάνησα και ακολούθησε το 1800 η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ίδρυση της Ιονίου Πολιτείας. Του πρώτου Ελληνικού κράτους μετά την άλωση της Πόλης.

Ακόμα.
1930.Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα.
1982. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απολύει τον Ασημάκη Φωτήλα
1991.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους αλβανούς πρόσφυγες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρυσεις μεγαλων γριων



"" Δεν υπαρχουν λαθραια τσιγαρα μονον λαθραια εξαρχεια ""





"" Δεν υπαρχουν λαθραιοι υλοτομοι μονον λαθραια τζακια και υπουργεια ""




Αννα Νταρνταννα

Ανώνυμος είπε...

Οχι και νταρντανα ρε κουμπαρε!
Σιγα το παρταλι.