10/1/13

Το εθνικό όραμα του αυτοαπασχολούμενου εμποράκου

Οι παππούδες μας το είχαν για κακό να μην ξέρεις γράμματα. Άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο έλεγαν, και για τους τεμπέληδες η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν, «για στρατιώτης για παπάς».
Μετά οι νέοι είχαν άλλα όνειρα. Ήθελαν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι και διάσημοι. Το 60 πήγαιναν στις δραματικές σχολές για να βγουν στο πανί και να γίνουν «βουγιουκλάκη».
Μετά το έριξαν στο λαϊκό τραγούδι και στα μεροκάματα της νύχτας και στο ποδόσφαιρο. 1990 και αργότερα με τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης, κατά χιλιάδες ήθελαν να βγουν στο γυαλί. Οι σχολές δημοσιογραφίας ξεπέρασαν τις δραματικές σχολές, αλλά δίδασκαν το ίδιο πράγμα. Πως θα γίνεις βουγιουκλάκη.
Μετά ήρθε η εποχή του έξυπνου χρήματος και των γιάπηδων, και των έξυπνων ντίαλς στα μπαράκια της μοδός.
Και ύστερα ήρθε ο Έρωτας, στο σπίτι των ανέμων.
Το όραμα του εμποράκου.Όπως το έλεγε ο Όσμπορν στα «Οργισμένα νιάτα». Όλοι οι Γουότσον εμποράκοι είναι.
Το 50% των Ελλήνων είπαν στο Ευρωβαρόμετρο ότι επιθυμούν να έχουν τη δική τους επιχείρηση.
Περίπτερο, Καφενείο, μπάρ, Προ-Πο, σουβλατζίδικο, μίνι-μάρκετ κλπ, και να μην είναι υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία ή δημόσιο οργανισμό.
Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα παρατηρούνται σε γενικές γραμμές στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων επιχειρηματικών προοπτικών διαπιστώνεται μείωση, το 2012 σε σχέση με το 2009, του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν να έχουν δική τους επιχείρηση, από 45% σε 37%.
Αυτοαπασχολούμενοι οι νεοέλληνες. Αλλά όχι «επί ποδός», σαν τους παππούδες που πήραν το πανέρι και την ταβανόβουρτσα και όρμησαν για το μεροκάματο. Με σταθερό μαγαζάκι και ενοίκιο.
Το 96%, των νεοελλήνων θέλουν να γίνουν επιχειρηματίας χωρίς λεφτά και για αυτό υπογραμμίζουν την «έλλειψη πόρων».
Γενικά στην ΕΕ, οι νέοι είναι αυτοί που προτιμούν να αυτοαπασχολούνται.
Στην ΕΕ, εκτός από τους Έλληνες και τους Λιθουανούς, των οποίων το 58% των επιθυμεί να έχει τη δική του επιχείρηση, υψηλό αίσθημα «επιχειρηματικότητας» έχουν ακόμη οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Λετονοί και οι Βούλγαροι, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48- 49%. Στον αντίποδα, η αυτοαπασχόληση είναι λιγότερο δημοφιλής στη Σουηδία (22%), τη Φιλανδία (24%), τη Δανία και τη Σλοβενία (από 28%), όπου οι περισσότεροι πολίτες, σε ποσοστά άνω του 70%, προτιμούν να είναι υπάλληλοι.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, το 43% των Ευρωπαίων θεωρεί τον κίνδυνο πτώχευσης .

2 σχόλια:

Jordan Sound Djs είπε...

Μας ρήμαξαν. Αυτοί νομίζουν ότι όλοι οι Ελ.επαγγελματίες είναι απατεώνες σαν τα μούτρα τους. Άλλα πάνω από όλα υπάρχει και η αξιοπρέπεια που δεν θα τους τη δώσουμε. Καλή χρονιά σε όλους.

gryphon είπε...

Σπυρο καταπληκτικο και αληθινό αρθρο.Οπως και αυτα για τήν υποθεση με τήν gazprom αλλα και για τους συριζαιους.
Γενικά εισαι σέ μεγαλη φορμα.

Η Προδοσία του 1897. Η υποχώριση ήταν Επιτελικα΄σχεδιασμένη από τον Διάδοχο. 26 Απριλίου. Οι τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, κατέλαβαν το Βελεστίνο και τον Βόλο.

  Οι ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ  ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΟΙΚΟΘΕΝ. (Περίμεναν όμως να γυρίσει την Αθήνα από την Κρήτη ο Βάσος )  ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ Ο ΒΟΛΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕ...