2/5/15

Ημερολόγιο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία

Στις 13:50 της 1ης Μαΐου 1999 τα αεροπλάνα ΝΑΤΟ χτύπησαν πάνω σε μια γέφυρα κοντά στο χωριό Λούζανα, 20 χλμ από την Πρίστινα το λεωφορείο της γραμμής Νις-Πρίστινα, που ήταν γεμάτο κόσμο. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες εκτός από δύο. 60 νεκροί εκ των οποίων 15 παιδιά. Στη δεύτερη επίθεση, η οποία ακολουθήθηκε 50 λεπτά αργότερα, χτύπησαν και το ασθενοφόρο που έφθασε για να βοηθήσει τους τραυματίες. Μπροστά στον βομβαρδισμό ήταν και το συνεργείο του Νίκου Πέλμπα. Το ΝΑΤΟ την επομένη παραδέχθηκε ότι κατά λάθος χτύπησε το λεωφορείο αλλά είπαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν μόνο η γέφυρα.
Την 39η νύχτα του πολέμου, στις 2:30 το πρωί, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε «συμβολικά» το κτήριο του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου. Χτύπησαν για δεύτερη φορά και το κτήριο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Ένας πύραυλος που τον πέτυχαν το αντιαεροπορικά έπεσε στο κέντρο της συνοικίας Βράτσαρ. Ακόμα ,κατέστρεψαν μια γέφυρα στον Μόραβα στο Τρέστενικ, στην Κεντρική Σερβία Στο Κόσσοβο βομβάρδισαν στόχους στο Πρίζρεν όπου σκοτώθηκαν συνολικά 9 άμαχοι και τραυματίστηκαν 31. Στις 2 Μαΐου έριξαν δεκάδες βόμβες διασποράς σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου.Οι περισσότερες στο Πέτς. Από τον βομβαρδισμό στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα καταστράφηκε το κτήριο της Αστυνομίας , σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν. Καταστράφηκε και η σιδηροδρομική γέφυρα στο Ζιτοράντε της Πρόκουπλιε για να αποκοπεί η σύνδεσης με την Πρίστινα. Στο Νόβι Σαντ, έριξαν πάνω από 40 βόμβες και χτύπησαν πάλι το διυλιστήριο πετρελαίου, και η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό.
Την 40 η Νύχτα μεταξύ 2 και 3 Μαΐου, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι βόμβες γραφίτη, που έπεσαν στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Nikola Tesla» στο Ομπρένοβατς και «Kostolac» στο Κόστολατς.
Ο γραφίτης , έπεσε πάνω στα καλώδια τροφοδοσίας υψηλής τάσης και προκάλεσε βραχυκύκλωμα. Κατάρρευσε το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το 70% της Σερβίας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το Βελιγράδι, η Νις, το Κραγκούγιεβατς, το Σμεντέρεβο, το Βαλίεβο και το σύνολο της Βοϊβοντίνας, έμειναν στο σκοτάδι. Χωρίς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και επειδή χωρίς ρεύμα δεν δούλευαν τα αντλιοστάσια πολλές πόλεις έμειναν και χωρίς παροχή νερού. Από εδώ και πέρα, ραδιόφωνο με μπαταρίες για ενημέρωση, μαγείρεμα με υγραέριο, φως με λάμπες πετρελαίου και κάνιστρα για νερό.
Από τον βομβαρδισμό στη Σρέμσκα Μιτροβίτσα Mitrovica σκοτώθηκε μια γυναίκα.

Η αντιαεροπορική άμυνα στο Βελιγράδι (PVO) κατέρριψε ένα αμερικανικό F-16. Ο εκπρόσωπος για το γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δέχεται την εγκατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι μιας άοπλης αποστολής παρατηρητών υπό την εντολή του ΟΗΕ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TO YΠOYΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

το λιπος βλαπτεται σοβαρα απο τη μαλακια



https://www.youtube.com/watch?v=OgJBqz402vY

Ανώνυμος είπε...



ΖΙΖΕΚ Ο ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΗΣ




https://www.youtube.com/watch?v=K8uVNGfqq58