29/5/15

Μικρές βαλκανικές ειδήσεις

-Επαίνους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών για την επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα Ο επίτροπος για την διεύρυνση κ. Χαν, εξέφρασε μέσω του Twitter, θερμά συγχαρητήριά , στους πρωθυπουργούς της Σερβίας και της Αλβανίας ενώ η εκπρόσωπος της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί την επίσκεψη Βούτσιτς στα Τίρανα ως ένα « πολύ θετικό βήμα για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και των καλών γειτονικών σχέσεων» , και κάλεσε τη Σερβία και την Αλβανία να συνεχίσουν τη διαδικασία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
-Η Ρουμανία ενδέχεται να μεταβάλλει την απόφαση της σχετικά με την μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, στην τηλεόραση της Πρίστινα,(27 Μαίου), λέγοντας ότι «πολλά έχουν αλλάξει από το 2008 . Την προσεχή αναγνώριση είχε προαναγγείλει και ο κ. Ισα Μουσταφά.
-Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δεκάδες χωριά επλήγησαν από τις πλημμύρες στη βορειοδυτική Ρουμανία, ενώ η τιμή των 3 ευρώ ανά100kWh, που πληρώνουν οι Ρουμάνοι για το φυσικό αέριο είναι από τις στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
-Στο Μαυροβούνιο, το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς, μετά από συμφωνία με τους αλβανούς κατοίκους, αποφάσισε να αναγνωρίσει το Δημοτικό Διαμέρισμα Τυζί της Ποντγκόριτσα ως ξεχωριστό δήμο. Η Τυζί βρίσκεται στα10 χιλιόμετρα από την Ποντγκόριτσα, βορειοδυτικά της λίμνης Σκόδρας, και είναι το ιστορικό κέντρο των αλβανικών ορεινών πατριών Χότι, Γρκρούντα , Τριές και Κόγια, οι οποίοι ήσαν στην πλειοψηφία τους καθολικοί. Η κόκκινη σημαία με τον δικέφαλο του Γεωργίου Καστριώτη, υψώθηκε το 1911, στην Τυζί κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ντέτσιτς από τον Τζίο Λούλι που ήταν ο αρχηγός της εξέγερσης των καθολικών Αλβανών κατά των Νεότουρκων Οθωμανών.
-Ο πρώην διευθυντής της εταιρίας «Telekom» του Μαυροβουνίου και καθηγητής πανεπιστημίου Όλεγκ Ομπράντοβιτς, πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες στο πόδι την Τετάρτη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελία για τους... απρεπείς «εθνικοσοσιαλιστικούς γίγαντες»
Σκοταδισμός και λογοκρισία.


Ή πώς ένα έργο τέχνης μας «ενοχλεί».

Κάποιον από εμάς, Αθηναίο συμπολίτη μας, ενόχλησε το ζευγάρι, ένας άντρας και μία γυναίκα, σώματα τεράστια, εθνοφυλετικά, κατάστικτα από σβαστικες, που προβάλλονταν στο πάρκινγκ της πλατείας Κλαυθμώνος (στη συμβολή των οδών Παρνασσού και Παπαρηγοπούλου), μεταξύ 22.00 και 01.00 τη νύχτα.


Επρόκειτο για μέρος της video-performance «Stills» του Kris Verdonck, που παρουσιάζονταν εκεί στο πλαίσιο του «Fast Forward Festival 2» της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση.


Δίπλα στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, στο πίσω μέρος του κτιρίου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» της Καρύτση, οι δύο γιγάντιες μορφές εγκλωβισμένες στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης δεν «στοίχειωσαν» μόνο την Αθήνα: αποκάλυψαν τον συντηρητισμό μας αλλά και τον βαθύτερο μέσα μας, αφού οι άνθρωποι βλέπουμε στο έργο τέχνης αυτό που θέλουμε να δούμε.Στην προκειμένη περίπτωση ένας ραββίνος, ο οποίος έτυχε να περνάει από εκεί, κατήγγειλε το έργο τέχνης ως άπρεπο, ότι προσβάλλει τη δημοσία αιδώ και πέτυχε την αποκαθήλωσή του πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της video-performance την Κυριακή.


Ευτυχώς,

η βιντεοπροβολή στη συμβολή των οδών Σίνα 8 και Βησσαρίωνος συνεχίζεται κανονικά έως την Κυριακή.