3/5/15

Ιστορικά γεγονότα


1101.Ο υιός της Αναστασίας και εγγονός του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ της οικογενείας των Μονομάχων, ο Μεγ. Ηγεμόνας του Κιέβου, Βλαδίμηρος Β’ ο Μονομάχος, κατέθεσε την εικόνα της Οδηγήτριας, (που ήταν το δώρο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνος Θ’ στην κόρη του), στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σμολένσκ. Η Παναγία του Σμολένσκ συνδέθηκε με πολλές εθνικές περιπέτειες της Ρωσίας και σ’ αυτήν αποδόθηκαν κατά καιρούς σημαντικές νίκες των Ρώσων
1808 .Ιβηρικός πόλεμος. Εκτελούνται στη Μαδρίτη οι στασιαστές που εξεγέρθηκαν στις 2 Μαΐου
1814.Ο Λουδοβίκος ΙΗ επέστρεψε, υπό την προστασία των συμμάχων στο Παρίσι.
1837. Ιδρύθηκε στην Αθήνα, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο .
Η οδός Sackville του Δουβλίνου μετά τις μάχες
1916. Εκτελέστηκαν στο Δουβλίνο από τους Άγγλους ,με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων ο Patrick Pearse, ο Thomas MacDonagh και ο Thomas J. Clarke από τους ηγέτες της Ιρλανδικής «εξέγερσης του Πάσχα» για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Βρετανία.Ακλούθησαν άλλοι 13. Άλλοι 1480 καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις. Ο ντε Βαλέρα δεν εκτελέστηκε.Οι Ιρλανδοί είχαν 318 νεκρούς και 3000 τραυματίες και οι εγγλέζοι 132 νεκρούς και 397 τραυματίες. Μετά την εξέγερση, συνολικά συνελήφθησαν  3.430 άνδρες και 79 γυναίκες.
1936. Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία
1939. Ο Κομισάριος (από το 1930) επί των Εξωτερικών, Μαξίμ Μαξίμοβιτς Λιτβίνοφ, αντικαταστάθηκε από τον Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ .
Ο Λιτβίνοφ καταγόταν από εβραϊκή οικογένεια. Το 1903, (27 ετών) ήταν στην Ελβετία και προσχώρησε στην παράταξη του Λένιν. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση ανέλαβε διπλωματικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξομαλύνθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τις ΗΠΑ (1933), και η ΕΣΣΔ έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών. Ο Λιτβίνοφ,διετέλεσε πρέσβης στην Ουάσινγκτον, από τον Νοέμβριο του 1941 έως τον Αύγουστο του 1943.Πέθανε το 1951.
1960 .Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
1971. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, Βάλτερ Ούλμπριχτ παραιτήθηκε και γενικός γραμματέας ανέλαβε ο Εριχ Χόνεκερ.
                                May 3, 1992 photo of the aftermath of the attack (Tanjug)
1992. Η σφαγή της οδού Ντομπροβολιάτσκα στα Σεράγιεβο. Οι μουσουλμάνοι πολιορκούσαν 400 άνδρες του JNA σε στρατόπεδο εντός του Σεράγιεβο. Ο διοικητής τους, στρατηγός Μιλούτιν Κούκανιατς διέταξε (2 Μαΐου) τη σύλληψη στο αεροδρόμιο του Αλία Ιζεμπέκοβιτς και της κόρης του ενώ επέστεφαν από τη Λισαβόνα. Ο Ιζετμπέκοβιτς και η κόρη του κρατήθηκαν στο στρατόπεδο του JNA στην Λούκαβιτσα. Το πρωί της 3ης Μαίου συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Μιλόσεβιτς ανταλλαγή, αλλά ο διοικητής του μουσουλμάνων Εγιούπ Γκάνιτς μόλις εξασφάλισε την ελευθερία του Ιζεμπέγκοβιτς διέταξε επίθεση στο κονβόι με τους στρατιώτες. Δολοφονήθηκαν 42, και συνελήφθησαν ως όμηροι 286 από τους οποίους 71 με σοβαρά τραύματα.
2004.Το καμπανάκι της λήξης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρήκε την τιμή του αργού πετρελαίου στα 38,21 δολάρια το βαρέλι. Ήταν η υψηλότερη τιμή από το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια: