28/5/15

Βαλκανικές ειδήσεις

Ο Ζάεφ βλέπει νέες εκλογές στα Σκόπια με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μιλώντας στους «ολίγους κατασκηνωτές» της «Αλλαγής» τους υποσχέθηκε ότι η κρίση με τη βοήθεια της διεθνούς μεσολάβησης. θα τελειώσει σύντομα γιατί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν παράταση της κρίσης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε εάν θα υπάρξουν νέες εκλογές , αλλά αν πάμε σε νέες εκλογές κάποιος θα πρέπει να μας εγγυηθεί ότι οι νεες εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές, και ότι αυτός ο κάποιος δεν είναι ο Γκρουέφσκι. Χρειαζόμαστε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για αυτό». Επομένως το ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, ο χρόνος των νέων εκλογών το φθινόπωρο, η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν μπορεί να είναι ενός χρόνου, όπως ζητούσε ο Ζάεφ.

-Η Πολίτικα στο Βελιγράδι έγραψε ότι η απόφαση του Εφετείου της Χάγης ελήφθη Κατά πλειοψηφία με ψήφους 3 έναντι 2 και ότι η γνώμη της μειοψηφίας είναι ότι η επιστροφή τώρα του Σέσελι στη Χάγη θα βλάψει τα δικαιώματα του.

-Ο Τζουκάνοβιτς είπε σήμερα ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας στο δμοψήφισμα του 2006 ως προβοκάτσια σχεδίαζαν τη δολοφονία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου.

-Η δημοσίευση των προκαταρτικών αποτελεσμάτων της απογραφής που έγινε με ευθύνη της ΕΕ το 2013 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που επρόκειτο να γίνει στις 15 Ιουνίου , αναβλήθηκε γιατί προέκυψαν ζητήματα με την ακολουθούμενη μεθοδολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: