H Κίνα γιορτάζει τα 70 χρόνια της «αντιφασιστικής» Νίκης (κατά της Ιαπωνίας) στις 3η Σεπτεμβρίου. (Η Ιαπωνία υπέγραψε επίσημα την άνευ όρων παράδοση της στις 2 Σεπτεμβρίου1945, επάνω στο θωρηκτό «Μιζούρι») και στην Κίνα κηρύχθηκε «Ημέρα της Νίκης», η επόμενη μέρα, 3η του Σεπτέμβρη. Το Πεκίνο, για να αναδείξει την συμβολή της Κίνας οργάνωσε ένα ιστορικό συνέδριο (σε κινεζικές διαστάσεις) , περίπου 2.600 ιστορικοί από περισσότερες από 90 χώρες, που παρουσίασαν εργασίες για την προσφορά και τις θυσίες των Κινέζων , ( σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς περίπου 35 εκατομμύρια Κινέζοι στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στα 35 εκ. δεν περιλαμβάνονται όσοι πέθαναν από την πείνα που υπολογίζονται σε 30-40 εκ.) , αλλά και το ρόλο της Κίνας στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.
(Ο πόλεμος κατά των Ιαπώνων διεξήχθη από τον Τσιαν Κάι-Σεκ (πραγματικό όνομα Τσιαν Τσον-Τσεν) , και την κυβέρνηση του Κουομιτάνγκ).
Το πολιτικό ζητούμενο, πέραν της αναγνώρισης της παρακαταθήκης των εθνικιστών του Κουομιτάνγκ από τους κομμουνιστές, είναι να αναγνωριστεί διεθνώς ότι «η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που αντιμετώπισε επίθεση από τις δυνάμεις του Άξονα το 1937, δύο χρόνια πριν από τη Βρετανία και τη Γαλλία, και τέσσερα χρόνια πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», και ότι η Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν άρχισε με την επίθεση της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939 αλλά με την επίθεση της Ιαπωνίας στην Κίνα στις 7 Ιουλίου 1937.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου