16/8/15

Μικρά Πρόστιμα για μεγάλες απάτες

Εκτός από τα «στημένα» παιχνίδια υπάρχουν τα στημένα επιτόκια και οι στημένες ισοτιμίες

Εννέα τράπεζες, που κατηγορήθηκαν από ιδιώτες επενδυτές για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος όπου η ημερήσιος τζίρος είναι 5.3 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, συμφωνήσαν να πληρώσουν στους διαδίκους επενδυτές αποζημιώσεις 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η νομική εταιρεία Hausfeld, που εκπροσωπεί τους επενδυτές.

Οι τράπεζες -απατεώνες είναι η Goldman Sachs, η Bank of America, η Citi, η Barclays, η BNP Paribas, η HSBC, η JP Morgan, η RBS και η UBS.
Οι τράπεζες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν με τους επενδυτές στις συνεχιζόμενες δικαστικές διαμάχες από τις υπόλοιπες του Καρτέλ οι οποίες είναι, η Standard Chartered Plc, η Societe Generale SA, η Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ , η RBC Capital Markets, η Deutsche Bank AG, η Credit Suisse Group AG και η Morgan Stanley.
Η πρώτη τράπεζα που δέχτηκε να πληρώσει αποζημίωση για τους «εσφαλμένους χειρισμούς» της, ήταν τον περασμένο Μάιο η Ελβετική UBS που δήλωσε «ένοχος» στο δικαστήριο και δέχτηκε να πληρώσει 545 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
Όπως αποδείχθηκε οι Τράπεζες αντάλλασαν πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες και τα σχέδιά τους μέσω online chats και instant messaging, δίνοντας ψευδείς ενδείξεις για άλλους παίκτες και με στόχο τα επιπλέον κέρδη για τους εαυτούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: