18/7/18

18 Ιουλίου 1332 . Η Μάχη του Ρουσόκαστρου

Στις 18 Ιουλίου, 1332 κοντά στο Ρουσόκαστρο πολέμησαν οι Βούλγαροι του Μιχαήλ Ασέν με το στρατό το Ανδρόνικου Γ Παλαιολόγου. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν νίκη των Βουλγάρων. 
Το καλοκαίρι του 1332 , οι Βυζαντινοί που ήσαν ανέτοιμοι για πόλεμο με τη Βουλγαρία, αφού ο στρατός πολεμούσε εναντίον των Τούρκων, στη Μικρά Ασία, συγκέντρωσαν μια δύναμη και χωρίς κήρυξη πολέμου απελευθέρωσαν τις περιοχές που κατείχαν οι Βούλγαροι. Ο Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο, κυρίευσε το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης. Ακολούθησε πραξικόπημα των Βουλγάρων Ευγενών που εκδίωξαν από την πρωτεύουσα Τάρνοβο τον Τσάρο Ιβάν-Στέφαν, τη Σέρβα μητέρα του και την αδελφή του Θεοδώρα και τους γιους της. 
Οι πραξικοπηματίες έκαναν τσάρο τον εξάδελφό του Ιβάν-Στέφαν, τον Ιβάν Αλεξάνταρ, που επιτέθηκε στον Στέφανο ∆ουσάν, με τον οποίο όμως έκλεισε συνθήκη ειρήνης και του έδωσε ως σύζυγο την αδελφή του Έλενα, οπότε στράφηκε εναντίον του Ανδρόνικου.
Ο Ιβάν Αλεξάνταρ αποφάσισε να δράσει και εντός πέντε ημερών, κάλυψε 230 χιλιόμετρα με το ιππικό του για να αντιμετωπίσει τον Ανδρόνικο.
 Ο Ιβάν Αλεξάνταρ είχε 3.000 ιππείς και τόσους στρατιώτες είχε ο Ανδρόνικος. Ο Ιβάν Αλεξάνταρ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις που ο Βούλγαρος τσάρος παρέτεινε εσκεμένα περιμένοντας τις ενισχύσεις.
 Τη νύχτα της 17 Ιουλίου έφθασαν τελικά στο στρατόπεδό του 8.000 ιππείς πεζοί και αποφάσισε να επιτεθούν στους Βυζαντινούς την επόμενη μέρα. 
Ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος δέχτηκε την μάχη και ανέλαβε τη διοίκηση του Κέντρου της δικής του παράταξης, Η μάχη άρχισε στις έξι το πρωί της; 18ης Ιουλίου και συνεχίστηκε για τρεις ώρες.
 Οι Βυζαντινοί προσπάθησαν να εμποδίσουν το βουλγαρικό ιππικό να βρεθεί στα νώτα τους , αλλά ο ελιγμός απέτυχε. Μετά από ένα άγριο αγώνα οι Βυζαντινοί εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης και κατέφυγε στο Ρουσόκαστρο όπου ο βούλγαροι τους περικύκλωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Ναύπλιο

  Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αν...