21/7/18

Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής και η κρίση του Μαρτίου 1987

Τον είχα επισκεφθεί στο Γραφείο του την παραμονή της 25ης Μαρτίου και μου είχε πει: «Να προσεύχεσθε κ Χατζάρα να βγουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο». 

Ο πτέραρχος, είχε εκτιμήσει σωστά τις εξελίξεις και γνώριζε ότι οι Τούρκοι , με αμερικανική προτροπή, είχαν μεταφέρει στη Αεροπορική Βάση του Ιντσερλίκ τα F-4E, για να υποστηρίξουν την κατάληψη της Μοσούλης, (σε περίπτωση που κατέρρεε το Ιράκ υπό την πίεση του Ιράν). 
Στα αεροδρόμια της Στρατιάς του Αιγαίου υπήρχαν μόνο F-5A/B, και F-104, ενώ εμείς είχαμε 53 A-7H που πολεμούσαν και τη νύχτα, και 34 Mirage F-1CG. 

Ο πτέραρχος πανευτυχής, με ενημέρωσε ότι οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει άσκηση «Θαλασσόλυκος», και ότι ο στόλος τους ανέβαινε προς τα στενά για να βγείς το Αιγαίο μαζί με το Ωκεανογραφικό «Σισμίκ». 
«Τα κορσέρ θα τους βουλιάξουν», μου είπε ο αείμνηστος Πτέραρχος. 

Όταν στο ΚΥΣΕΑ, που έγινε στο σπίτι του Αντρέα στο Καστρί, υιοθετήθηκε 
η «γραμμή» Κουρή-Χαραλαμπόλπουλου, βγήκε από το σαλόνι που γινόταν η συνάντηση, και μαζί συντάξαμε τη ανακοίνωση που έσπευσα και μετέδωσα από την ΕΡΤ, και την οποία μετά, μου τη ζήτησε ο Μαρούδας για να την βγάλει ως ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Τύπου.

Το ίδιο βράδυ, ενώ ο Παπούλιας τα έλεγε με τον Ζίβκοφ, οι Καταδρομείς ,εισέβαλαν στις Γούρνες και στη Νέα Μάκρη και κλείδωσαν τις αίθουσες επιχειρήσεων των αμερικανών που έτσι δεν μπορούσαν πια να υποκλέπτουν ή να εμποδίζουν τις επικοινωνίες μας. 

Στις 6:00 πμ της 27 Μαρτίου 1987 άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων, και περίπου την ίδια ώρα έφθαναν στον Εβρο και τα νησιά οι 10000 επιστρατευμένοι με ειδικότητες που ειχαν λάβει ατομικές προσκλήσεις. 
Στα νησιά τα τάγματα ειχαν επιστραετυθεί πλήρως και στις θέσεις μάχης βρίσκονταν και οι Νέστορες τη Παλλαϊκής Άμυνας. 

Τις δηλώσεις του Οζάλ από το Λονδίνο για την ματιωση των ερευνών και την επιστροφή του στόλου τις έμαθε από εμένα στις 02.55 της 28ης Μαρτίου. «Νικήσαμε κ. Χατζάρα», μου είπε ο πτέραρχος και πρόσθεσε. "Κλείστε για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό"

Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, ήταν νικητής στον πόλεμο του Μαρτίου 1987 χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. 

Αιωνία του η Μνήμη!

 Σπυρίδων Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Ναύπλιο

  Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αν...