7/7/18

Πόσο λίγα ξέρουμε για την Ιστορία

Τον Ιούλιο του 1770, έγινε η καταστροφή του τουρκικού στόλου στον κόλπο της Σμύρνης από της ρωσική μοίρα των αδελφών Ορλώφ. Το όλο επεισόδιο κράτησε 4 ημέρες. 

Πρώτα, έγινε στις 24 Ιουνίου / 5 Ιουλίου, η ναυμαχία του τουρκικού στόλου με την Μοίρα των αδελφών Ορλώφ, στο στενό, ανάμεσα στη Χίο και την Μικρασιατική Ακτή . 

Ο τουρκικός στόλος είχε 15 πλοία της γραμμής, 6 φρεγάτες, 6 Σεμπέκια, και άλλα μικρότερα και η Ρωσική μοίρα είχε 9 πλοία της γραμμής και τρεις φρεγάτες. Η ναυμαχία κράτησε τρείς ώρες από τις 1100 ως τις 1400. Οι δυο στόλοι είχαν χάσει από ένα πλοίο, αλλά οι ζημίες του τουρκικού στόλου ήταν τέτοιες και τόσες που δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. 

Τα μεσάνυχτα της 6ης προς την 7η Ιουλίου μπήκαν στον κόλπο του Τσεσμέ τέσσερα ελληνικά πλοιάρια, που είχαν μετατραπεί εσπευσμένα σε «ηφαίστεια» (μπουρλότα) υπό τις οδηγίες του Άγγλου πλοιάρχου των «Τριών Ιεραρχών» Γκρέγκ . 

Με την ανατίναξη των πυρπολικών, τα συνωστισμένα στο λιμάνι τουρκικά πλοία άρπαξαν φωτιά, η οποία μεταδόθηκε με απίστευτη ταχύτητα, ώστε ήταν αδύνατη η κατάσβεσή της. Οι πυριτιδαποθήκες των πλοίων ανατινάχθηκαν σκορπίζοντας τον όλεθρο. Οι Χιώτες, οι Ψαριανοί και οι Σμυρνιοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα ξημερώματα παρακολουθούσαν τις εικόνες της καταστροφής. Το φρούριο καθώς και η κωμόπολη του Τσεσμέ εγκαταλείφθηκαν από τους Τούρκους κατοίκους και τη φρουρά. 

Η καταστροφή του τουρκικού στόλου ήταν αποτέλεσμα της δράσης των ελλήνων «μπουρλοτιέρηδων».

Στις 7 Ιουλίου 1807 υπογράφηκε στο Τιλσίτ από τους αντιπροσώπους των Αυτοκρατόρων η Γαλλο-ρωσική Συνθήκη Ειρήνης, που ήταν καταστροφική για τους Φιλογενείς και το αναγεννημένο Ελληνικό Έθνος και μέσω της προσωρινής Γαλλικής κατοχής οδήγησε τα Επτάνησα στην μακρά νύχτα της αγγλοκρατίας.

  
 Στις 7 Ιουλίου 1124, δεν «κατελήφθη η Τύρος από τους Σταυροφόρους» αλλά οι Ενετοί και οι Φράγκοι εισήλθαν στην Πόλη αφού την εγκατέλειψαν οι Αραβες κάτοικοι και ο Στρατός. 
Η παράδοση της Τύρου υπογράφηκε στις 29 Ιουνίου 1124 και οκτώ ημέρες μετά, οι δυνάμεις των σταυροφόρων μπήκαν στην πόλη. 

Στις 7 Ιουλίου 1989, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση BCCI-CIA-Κοσκώτα , ανοίγοντας την παράσταση της «Κάθαρσης». Στις 7 Ιουλίου 1991 οι αρχές στο Χονγκ-Κόνγκ έκλεισαν την BCCI. Δυο μερες πριν οι ελεκτές ειχαν εισβάλει  στην Τράπεζα στο Λονδίνο. 

Όλα τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου θα τα διαβάσετε εδώ

 http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/07/7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...