17/3/19

17 Μαρτίου 1959. Η αποθεωση του Διγενή

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Διγενής επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα.
 Οι Αθηναίοι πληροφορηθήκαν την άφιξη του Διγενή, αργά το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου από τα παραρτήματα των εφημερίδων και το ραδιόφωνο.
Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. 
Κύματα κόσμου ξεκίνησαν για την λεωφόρο Συγγρού, για την Πύλη του Ανδριανού και την Πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Στο Ελληνικό, τον περίμεναν η σύζυγος του, η Κική Γρίβα με τον πατέρα της και συγγενείς.
 Λίγο αργότερα, έφθασαν ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος οι υπουργοί Αβέρωφ, Tσάτσος και Θέμελης οι πολιτικοί αρχηγοί Γεώργιος Παπανδρέου και Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ο δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ Σειραδάκης και Μαργαρίτης, κλπ

Στις 14.25 τρία «Ντακότα» διέγραψαν κύκλους στον αττικό ουρανό. Και κατόπιν προσγειώθηκαν. 
Στο αεροδρόμιο απλώθηκε σιγή. Όλα τα μάτια στράφηκαν προς την πόρτα της «Ντακότα», ενώ η σύζυγος του και οι επίσημοι είχαν πλησιάσει προς το αεροπλάνο.

Στην έξοδο του αεροσκάφους εμφανίσθηκε ο θρυλικός Διγενής. Φορούσε το χακί. Ένα μπερέ με κεντημένα τα αρχικά της ΕΟΚΑ. Από τους ώμους του κρεμόταν χιαστή η θήκη με τα κιάλια, το περίστροφο και μια μπαλάσκα με σφαίρες. Ένα μυριόστομο ΖΗΤΩ τον υποδέχθηκε.
Ο Γρίβας πήδηξε στην γη και έπεσε στην αγκαλιά της γυναίκας του, που έκλαιγε με λυγμούς 
Εκείνος με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, και την κράτησε στοργικά από τους ώμους. Η μπάντα παιάνιζε εμβατήρια, και το απόσπασμα των σμηνιτών παρουσίαζε όπλα.
Ο Διγενής, επιθεώρησε το παρατεταγμένο απόσπασμα, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και ο δήμαρχος Κατσώτας τον προσεφώνησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος τον στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι.
Ύστερα απάντησε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ. Εξέφρασε την λύπη του, γιατί ο Άγγλος δυνάστης δεν του επέτρεψε να γονατίσει στους τάφους των ηρώων του αγώνος, ως προσκυνητής του μεγαλείου της θυσίας των. Κατόπιν, έβγαλε από την τσέπη του λίγο χώμα από την Κύπρο, «χώμα βιωμένο με το αίμα» αυτών που έγραψαν τα νέα Αρκάδια, τις νέες Θερμοπύλες τα νέα Δερβενάκια» και το έδωσε στον δήμαρχο Κατσώτα λεγοντας:
- Φυλάξατε το . Είναι ο δεσμός της Κύπρου, με την μητέρα Ελλάδα.. Επιβιβάσθηκε στην ανοιχτή «Κάντιλλακ» μαζί με την σύζυγο του, τον αντιστράτηγο Παπαρρόδου και τους παλαιούς συνεργάτες του συνταγματάρχες 'Ομηρο Παπαδόπουλο και Μ. Ασημακόπουλο. Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν μια ανεπανάληπτη υποδοχή εθνικού ήρωος.
Η Βουλή των Ελλήνων, στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα τον Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του "Αξίου Τέκνου της Πατρίδος", τίτλο που απονεμήθηκε πριν απο αυτόν στον  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. 

Όλα τα γεγονότα της 17ης Μαρτίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ 
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2019/03/1229.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μία πρωταπριλιά είχα ανεβάσει σε επαγγελματικό φέισμπουκ μια εικόνα του Γρίβα που έγραφε "ο ελευθερωτής της Κύπρου, ΕΟΚΑ, 1η Απριλίου". Πήρε ελάχιστα λάικ από κάτι στρατιωτικούς και διάφοροι χαλάστηκαν. Νομίζω ότι ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ είναι στο συλλογικό ασυνείδητο του ελλαδίτη ως κάποια "ακραία τρομοκρατική οργάνωση" και εκεί πετάγεται ο κομμουνικιστής και λέει για την ομάδα Χ που ήταν "κακοί ταγματασφαλίτες" σε αντίθεση με τους καλούς σλάβους σφαγείς με τα κονσερβοκούτια.