2/9/19

Τα «μάρμαρα» του Έλγιν και τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διάβασα στο http://makpress.blogspot.com το σχόλιο, «Δεν είναι «Μάρμαρα», είναι «ΓΛΥΠΤΑ» βρε ανόητοι», στο οποίο σωστά τονίζεται ότι «Πολλοί κάνουν το ενοχλητικό σφάλμα να αναφέρονται στα αριστουργήματα του Παρθενώνα, που κατέκλεψε ο ελεεινός Έλγιν, με τη βλακώδη υποτιμητική λέξη «μάρμαρα». Σιγά μην είναι και κουζινικά»!

 Το «μάρμαρα» είναι μετάφραση τη αγγλικής αναφοράς. 
Ως «μάρμαρα του Έλγιν» αγοράστηκαν από το βρετανικό Μουσείο. Και η διάκριση αυτή ενισχύει την παλιά πρότασή μου προς τον Βενιζέλο την οποία μέσω κας Μενδώνη υιοθέτησε ο πρωθυπουργός. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ο αδιαφιλονίκητος «ιδιοκτήτης» της Συλλογής Έλγιν, την οποία φρόντισε να κατοχυρώσει με την Συνθήκη των Παρισίων, αλλά τα αγάλματα του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται κάτω από το Αττικό Φως και όχι στην Ομίχλη του Λονδίνου. Και όπως είχα προτείνει στον Βενιζέλο, η έκθεση στη Αθήνα δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη αλλά μακροπρόθεσμη.

1 σχόλιο:

soulis είπε...

Στο αττικον φως ναι αλλα οχι κρυμμενα μεσα στο αθλιο μουσειο του Παντερμαλη που μοιαζει σαν γκαραζ αυτοκινητων οπως πολυ ευστοχα εχει πει ο Κωστας Πλευρης.
Κατα τα αλλα οι κωλοελληνες που ψηφιζουν κοντα 60% Αριστερα και κομμουνια και αλλο κοντα 40% ψοφοδεξια και που δεχονται την κομμουνιστικη προπαγανδα οτι δεν υπαρχει φυλετικη συνεχεια ελληνικη φυλη κλπ δεν μπορουν να εχουν μουτρα να διεκδικουν οτιδηποτε που να σχετιζεται με την Αρχαια Ελλαδα.
Και σιγα μην ο μεσος ελληνας (δηλαφη το 99%) που εζει να παει στην Ακροπολη απο τοτε που υποχτεωτικα τον πηγαν με το σχολειο να μπορει να εκτιμησει τα γλυπτα.
Ενω οι αγγλοι και γενικα οι δυτικοι τα εκτιμησαν και τα ανεδειξαν και αυτα και καθε πνευματικο και καλλιτεχνικο και επιστημονικο δημιουφγημα των αρχαιων ελληνων.
Τα γλυπτα για παντα στην Αγγλια και το Βρετανικο Μουσειο.

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...