24/11/20

Η 24η Νοεμβρίου στην Ιστορία

380. Θριαμβευτική είσοδος του Θεοδόσιου Α΄ στην Κωνσταντινούπολη. μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των Γότθων.

885.Πολιορκία του Παρισιού από τους Βίκινγκς.


1227.Ο Πολωνός Βασιλιάς Λέσεκ Α΄ ο Λευκός,  δολοφονήθηκε από συνωμότες  κατά τη διάρκεια της  Δίαιτας που πραγματοποιήθηκε στην Γκασάβα. Ο Λέσεκ αρχικά διέφυγε αλλά τον καταδίωξαν και τον σκότωσαν.

1429. Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ιωάννα της Λωραίνης πολιόρκησε ανεπιτυχώς τη Λα Σαριτέ-σιρ-Λουάρ.

1542. Μάχη μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων στο Σόλγουέι Μός. O Στρατός του Ερρίκου του 8ου νίκησε τον Τζέιμς τον 5ο.

1587.Κατά τον όγδοο θρησκευτικό πόλεμο των τριών Ερρίκων, (Ερρίκος Γ’ του Βαλουά, Ερρίκος των Βουρβόνων και Ερρίκος της Γκιζ.) ανάμεσα σε καθολικούς και Προτεστάντες η μάχη στο Auneau.
1643. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο τα Βαυαρικά και τα Αυτοκρατορικά στρατεύματα προσέβαλαν το χειμερινό στρατόπεδο των Γάλλων στο Tούτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβεργη .Σκότωσαν 3-4.000 και έπιασαν 7000 αιχμαλώτους. 


1793.Στη Γαλλία, την 4η Μπριμέρ, άρχισε να ισχύει , αναδρομικά από τις 22 Σεπτεμβρίου 1792, την ημέρα της κατάργησης της μοναρχία, το τροποποιημένο επαναστατικό ημερολόγιο.

1823. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Οι αγγλόφιλοι στο βουλευτικό καθαίρεσαν τον μινίστρο της Οικονομίας Χαραλάμπη  Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Ανδρέα Μεταξά τον οποίο αντικατέστησαν  με τον Ιωάννη Κωλέττη.


1826.
24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. 1826. Έληξε με σφαγή των Τούρκων η εξαήμερη μάχη της Αράχωβας. Την 24η Νοεμβρίου σημειώθηκε μεγάλη χιονόπτωση . Οι Τούρκοι βλέποντας ότι οι άνδρες του Καραϊσκάκη είχαν αποσυρθεί στα σπίτια της Αράχωβας, επιχείρησαν έξοδο προς το δρόμο που οδηγούσε προς τη Μονή Ιερουσαλήμ. Οι Έλληνες δεν αντελήφθησαν έγκαιρα τη φυγή και όταν έγινε αντιληπτή καταδίωξαν τους Τούρκους με τα γιαταγάνια διότι  λόγω του χιονιού  η πυρίτιδα ήταν νοτισμένη και τα πυροβόλα όπλα  είχαν καταστεί άχρηστα . Η καταδίωξη άρχισε δύο ώρες προ της δύσης του ηλίου και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο Καραϊσκάκης, μη ακούγοντας πυροβολισμούς, αρχικά νόμισε ότι οι Τούρκοι διέφυγαν  Οι φονευθέντες Τούρκοι εκείνη την ημέρα ήταν περίπου 600 ενώ πολλοί συνελήφθησαν. Από αυτούς ο Καραϊσκάκης μπόρεσε να διασώσει μόνο 50 καθώς οι υπόλοιποι πέθαναν από τα κρυοπαγήματα και τις κακουχίες. Οι δύο αρχηγοί του τουρκικού στρατοπέδου επίσης φονεύθηκαν και οι Έλληνες στρατιώτες έφεραν τα κεφάλια τους στον Καραϊσκάκη, που είχε υποσχεθεί μεγάλη αμοιβή σε όποιον συνελάμβανε τους δύο τουρκαλβανούς ζωντανούς.
300 τουρκικά κεφάλια, μεταξύ τους και αυτά του Μουσταμπέη και του Κεχαγιαμπέη, στήθηκαν ως τρόπαιο στην θέση Πλόβαρμα σε απόδοση δικαιοσύνης για την σφαγή του Μεσολογγίου. Ο Καραϊσκάκης απέδωσε την νίκη του στην βοήθεια του Αϊ-Γιώργη.

1827. Οι Αυστριακοί  αποφυλάκισαν  τον βαρύτατα ασθενούντα    Αλέξανδρο Υψηλάντη.


1859. Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1845. Άρχισε να λειτουργεί  το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.

1901. Στην Αθήνα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Βασιλικό Θέατρο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Χτίστηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.

1905. Έναρξη της εξέγερσης των Ναυτών Σεβαστούπολη με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Πιότρ Σμιντ.

1912. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου . Ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο, ενώ απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάστηκε και απελευθέρωσε τους Αγίους Σαράντα.

1914. Ο Μουσολίνι αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας.

1915. Οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

1918. Σε μεγάλη Λαοσύναξη στη Ρούμα  αποφασίστηκε ότι το Σρεμ, από το Ζέμουν ως το Βούκοβαρ  και από τον Δούναβη ως τον Σάβα θα ενσωματώνονταν στο Βασίλειο της Σερβίας.

1920. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την επιστροφή του Κωνσταντίνου , (διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου / 5 Δεκεμβρίου 1920), που ανακοίνωσε
η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη , το 98% του Ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Παρά την αποχή των Βενιζελικών ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές της 25ηςΟκτωβρίου/7 Νοεμβρίου.

1940. Η σφαγή του 10 λόχου Κερκυρας, που έστειλε ο Παπάγος στους Σαγιάδες.  Το Γ’ Σ.Σ. προωθήθηκε από την Κορυτσά και απελευθέρωσε τη Μοσχόπολη και τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, και Ακροράχη. Το Γενικό στρατηγείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: 
24 Νοεμβρίου 1940 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ: «Τα στρατεύματά μας συνεχίζουν τήν προχώρησίν των έφ' ολοκλήρου του μετώπου. Η Μοσχόπολις κατελήφθη. Κατά την εκκαθάρισιν της περιοχής Κορυτσάς περισυνελέγησαν 1.500 αιχμάλωτοι και 12 πυροβόλα, πολλοί όλμοι και λοιπά υλικά. Η αεροπορία μας έβομβάρδισε μετά μεγάλης επιτυχίας τρεις φάλαγγας εν υποχωρήσει».
Η Σλοβακία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.


1941. Στη Σερβία οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Παρτιζάνους στην Ούζιτσε. 

1943. Ο δεύτερος βομβαρδισμός της Σόφιας από το βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.

1944. Βομβαρδισμός του Τόκιο από 88 αμερικανικά αεροσκάφη.

1953. Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Παπάγου,
Σπ. Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε την νέα δραχμή . Η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου έγινε ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως. Κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.Εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.

1955. Στην Κύπρο,  οι Άγγλοι την επομένη της ενέδρας της ΕΟΚΑ   στη Κυπερούντα σκότωσαν τον Σάββα Αυγουστή 60 ετών από την Κυπερούντα ενώ επέστρεφε από τα χωράφια του .

1956. Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ για την αποκατάσταση της «εθνικής αυτονομίας» της Καλμικίας, της Ινγκουσετίας, της Δημοκρατίας της Μπαλκάρια, της Δημοκρατίας των Καρατσάι – Τσερκεσίων και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. 
 Στην Κύπρο,  σκοτώθηκε  στην Αμμόχωστο από επικουρικούς αστυνομικούς , κοντά στο νεκροταφείο του Σταυρού, ο Ανδρέας Ασσιώτης 29 ετών από την Αμμόχωστο.

1958. Δολοφονήθηκε στο διαμέρισμα του στο Καράτσι του Πακιστάν υπό συνθήκες που δεν διελευκάνθηκαν ο Σπύρος Παξινός. Ήταν 63 ετών. Εθνικιστής, ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων που υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδος και διατέλεσε διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών από το 1936 έως το 1941 την περίοδο του Εθνικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Το 1942 κατά τη διάρκεια δεξίωσης της Αγγλικής πρεσβείας στο Κάιρο, είπε σε Άγγλο διπλωμάτη ότι σκόπευε να γράψει βιβλίο που θα απεκάλυπτε τα πάντα γύρω από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά και το οποίο θα εξέδιδε μετά τον πόλεμο. Την επόμενη ημέρα τον συνέλαβαν οι Άγγλοι και μεταφέρθηκε στις Συριακές φυλακές στο Άκρον, ως πράκτορας των Γερμανών. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ινδία.Όταν αποφυλακίστηκε δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά εγκαταστάθηκε στο Καράτσι του Πακιστάν άνοιξε δικό του γραφείο και ασκούσε το επάγγελμα του ναυλομεσίτη. Επίσης διετέλεσε για ένα διάστημα πρόξενος της Ελλάδας στο Πακιστάν.

1961. Δήλωση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.


1963. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του, (22 Νοεμβρίου 1963) ο πράκτορας της Cia Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον προέδρο Τζον Φ. Κέννεντυ εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση, από τον Τζακ Ρούμπι , κατά τη μεταγωγή του στη φυλακή.

1966. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1969. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσαν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Προσθαλασσώθηκε το «Απόλλων 12».


1971. Στις ΗΠΑ  ένας αεροπειρατής  που συστήθηκε ως Νταν Κούπερ πήδηξε με αλεξίπτωτο  και με 200.000 δολάρια  που έλαβε ως λύτρα και εξαφανίστηκε.

1972. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1974 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ συμφώνησαν στο Βλαδιβοστόκ για τον περιορισμό των επιθετικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

1987.Παραιτήθηκε μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης.

1989. Ο μελλοθάνατος Νικολάε Τσαουσέσκου παρά τα γεγονότα στις γειτονικές χώρες, επανεξελέγη ομόφωνα Γενικός Γραμματέας από το το 14ο Συνέδριο του ΚΚ Ρουμανίας. 31 ημέρες μετά τον εκτέλεσαν. Στη 
Βελούδινη επανάσταση, υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων στην Πράγα, παραιτήθηκε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας.

1991.Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ, η οποία διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες, επειδή η περιοχή καταλήφθηκε  από τις  Κροατικές δυνάμεις.

1992. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει το όνομα “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έπεσε αεροπλάνο που εκτελούσε εσωτερική πτήση  προκαλώντας τον θάνατο και των 141 επιβαινόντων

1993. Στην Κίνα, ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1995. Στην Ιρλανδία με δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε το διαζύγιο.

1998. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε των Αρχηγό του Γιουγκοσλαβικού Επιτελείου Μομτσίλο Πέρισιτς.

2000. Περίπου 900.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, κατα των τρομοκρατικών ενεργειών της ETA. Στο κεφάλι της πορείας ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ . Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου επίσημου στην Κροατία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

2002 .Στην Αυστρία το  Λαϊκό Κόμμα me 42,3% ήρθε πρώτο  στις γενικές εκλογές

2003.Στο δικαστήριο της Χάγης, η γενική εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε ζήτησε επισήμως την επανεκδίκαση  των κατηγορητηρίων εναντίον του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του Νικόλα Σαϊάνοβιτς  του Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και των στρατηγών του στρατού και της αστυνομίας: Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, Σρέτεν Λούκιτς και Βλαντίμιρ Τζώρτζεβιτς. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκόβης, καταδίκασε σε 27 χρόνια φυλάκισης τον πράκτορα των λυβικών μυστικών υπηρεσιών Αμπτνελ Μπασετ Αλί αλ-Μεγκράχι, που δήλωσε ένοχος για την καταστροφή του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω από τη λίμνη Lockerbie της Σκωτίας, το 1998.

2009.Στο Μιλάνο απήχθη από τους Κορσικανούς η προστατευόμενη μάρτυς  Λία Γκαροφάλο.

2015 . Η Τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία και σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα και σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου.

2019. Στη Ρουμανία στο  δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Κλάους Γιοχάνις, του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος έλαβε το 66,09 των ψήφων και εξελέγη επικρατώντας της Βιορίκα Ντάντσιλα του  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...