24/11/20

Η 28η ημέρα του Πολέμου . 23ηΝοεμβρίου 1940Η εγκληματική αποβατική επιχείρηση του Διαγγελέα Παπάγου στη Σαγιάδα που στοίχισε την ζωή 60 παλικαριών και η συνεχιζόμενη (αντιφασιστική) παραπληροφόρηση των πρακτόρων των Άγγλων για 80 χρόνια.

 

Τα Ιόνια καθάρματα της Στοάς του Λονδίνου μας βρίζουν ακόμα. Γράφουν για Έλληνες αξιωματικούς  και Κερκυραίους στρατιώτες. Όπου τους πετύχετε βουρ απάνω τους. 

Με την Λόγχη. Αερα!

γράφει ο Σπυρίδων Χατζάρας 


Στις 20 Νοεμβρίου 1940 ο Παπάγος διέταξε τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού της Κέρκυρας    συνταγματάρχη Βασίλειο  Πετρόπουλο να στείλει ένα απόσπασμα  εκατό ανδρών στην παράλια θεσπρωτική περιοχή. Γιατί;  Ένας θεός ξέρει. Είχαν πληροφορίες από τους Άγγλους που το πρότειναν.

 Η αναγγελία συγκρότησης ενός Κερκυραϊκού στρατιωτικού τμήματος για την ενίσχυση μετώπου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι εθελοντές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έφτασαν να είναι πολύ περισσότεροι από διακόσιοι, ενώ ο Παπάγος  ζητούσε εκατό. Διοικητής του αποσπάσματος ορίστηκε ο λοχαγός Δημήτριος Λαντζίδης. Υποδιοικητής του Λόχου ορίσθηκε ο υπολοχαγός πεζικού Ιωάννης Βλάχος.

Αποστολή τους ήταν η υποστήριξη της προέλασης  αποσπάσματος του Λιούμπα και κατάληψη του  υψώματος «Βαγκαλάτι». Ύψιστη προτεραιότητα αποτελούσε ο αιφνιδιασμός του εχθρού. 

Ο Λόχος, συγκεντρώθηκε στους Γιαννάδες, και το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου κατευθύνθηκε προς το παλαιό λιμάνι, όπου παρέμειναν μερικές ώρες. Τη νύκτα εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς. 


Τα δέκα  επίτακτα καΐκια είχαν ειδοποιηθεί από το λιμεναρχείο, να είναι πλευρισμένα στην προβλήτα του λιμεναρχείου, στις 12 τα μεσάνυχτα. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα  της 23ης Νοεμβρίου επιβιβάστηκαν  213 στρατιώτες και τους γυλιούς, Μοιράστηκαν  περίπου 20 στρατιώτες στο κάθε καΐκι. Αποβιβάστηκαν στην  παραλία «Κάτω Αετός». 

Το απόσπασμα, μετά από πεζοπορία έφτασε τις πρώτες απογευματινές ώρες στις θέσεις εξορμήσεως βρεγμένοι ως το κόκκαλο, αλλά εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από το ιταλικό πυροβολικό. 

Τα χαράματα της 24ης Νοεμβρίου 1940 ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς τα ηπειρωτικά παράλια, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση από τις ιταλικές δυνάμεις και να μείνουν καθηλωμένοι σε κοντινή παραλία.

 Την ίδια ώρα, το ραδιόφωνο του BBC, αφού την επιχείρηση την είχαν προτείνει οι Άγγλοι,  μετέδιδε ότι ισχυρές ελληνικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στα νώτα των ιταλικών δυνάμεων, για να παραπλανήσει την ιταλική αντικατασκοπεία, ότι το «Αποβατικό Απόσπασμα» ήταν η εμπροσθοφυλακή ενός μεγαλύτερου ισχυρού αποβατικού σώματος.

Το απόσπασμα των Κερκυραίων μαχητών ήταν ακάλυπτο στις παρυφές της ακτής και στην αμμώδη παραλία.

Η μάχη διήρκησε  από τις 7.00 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, μέχρι που εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά.. Ο λοχαγός Λαντζίδης, αν και τραυματίας, δεν σταματούσε να εμψυχώνει τους άνδρες του. Στις 5.00 το απόγευμα αναγκάστηκε να υψώσει λευκή σημαία.

Ο τελικός απολογισμός  ήταν  60 νεκροί και 80 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 45 τραυματίες, ενώ 25 κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη.

Τις δύο επόμενες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου, της Αγίας Αικατερίνης και στις 26 του Αγίου Στυλιανού, οι Ιταλοί βομβάρδιζαν την πόλη της Κέρκυρας, με αεροπλάνα, ενώ δύο ημέρες αργότερα την 28η Νοεμβρίου επανήλθαν με τον βομβαρδισμό και της κερκυραϊκής ενδοχώρας τόσο από αέρος, όσο και από θαλάσσης, από τέσσερα ιταλικά αντιτορπιλικά.

Αυτή η εγκληματική επιχείρηση τυχοδιωκτική  επιχείρηση που πρότειναν οι  Άγγλοι στον Παπάγο εμφανίζεται   από διάφορους ρουφιάνους της Στοάς και της Αγγλοκρατίας πλαισιωμένη με «εκατοντάδες ψέματα».


 Οι ψεύτες και οι ρουφιάνοι «Αντιφασίστες» της «Σήμερον» λένε στους χαζούς που τους ακούν ότι    «Αποστολή του Λόχου Λαντζίδη υπήρξε η καθυστέρηση της προέλασης των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι» και ότι «η συγκεκριμένη επιχείρηση πέτυχε τον στόχο της». Στις 24 Νοεμβρίου 1940, ενώ η Κορυτσά είχε καταληφθεί στις 22 Νοεμβρίου

το επιτελείο Μεγάλης Βρετανίας «καθυστέρησε την  προέλαση των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρης Μπιάγκης είναι της γνώμης ότι «ο  λόχος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επιθέσεις αιφνιδιασμού στα νώτα των Ιταλών στο μέτωπο της Αλβανίας για να τους δημιουργήσει σύγχυση και πανικό, ώστε να διευκολύνει την αντεπίθεση του Ελληνικού στρατού που ωθούσε τις εχθρικές γραμμές από την περιοχή των Φιλιατών».

 Η δήθεν αντεπίθεση είναι το απόσπασμα Λιούμπα που αρνιόταν να έρθει σε επαφή με τους Ιταλούς που υποχωρούσαν.

Ο Ιόνιος Πασόκος δήλωσε ψευδώς  ότι «οι Ιταλοί οδηγήθηκαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και στρατιωτικές επιλογές» πράγμα που είναι εντελώς ψευδές κα αναληθές και ότι «οφείλουμε να θυμηθούμε τη θυσία εκείνων των Κερκυραίων μαχητών που πρόταξαν τα στήθη τους ενάστια στην απειλή του φασιμού, και πρόσφεραν απλόχερα τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του αδούλωτου λαού μας».

Οι 60 κερκυραίοι έπεσαν θύματα της βλακείας του Παπάγου και των Άγγλων της SoE που πρότειναν  την επιχείρηση. Το Γ’ Σ.Σ. προωθήθηκε από την Κορυτσά και απελευθέρωσε τη Μοσχόπολη και τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, και Ακροράχη. Το Γενικό στρατηγείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: 

24 Νοεμβρίου 1940 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ: «Τα στρατεύματά μας συνεχίζουν τήν προχώρησίν των έφ' ολοκλήρου του μετώπου. Η Μοσχόπολις κατελήφθη. Κατά την εκκαθάρισιν της περιοχής Κορυτσάς περισυνελέγησαν 1.500 αιχμάλωτοι και 12 πυροβόλα, πολλοί όλμοι και λοιπά υλικά. Η αεροπορία μας έβομβάρδισε μετά μεγάλης επιτυχίας τρεις φάλαγγας εν υποχωρήσει».

ΥΓ. Η Σλοβακία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...