28/11/20

Η 28η Νοεμβρίου στην Ιστορία

587. Η Συνθήκη της Αντελότ μεταξύ του βασιλιά της Βουργουνδίας, και του ανιψιού του, βασιλιά του Μοζέλα.

1414. Συνελήφθη ο Τσέχος θρησκευτικός «μεταρρυθμιστής» Γιαν Χους από την Ιερά Εξέταση. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός και κάηκε στην πυρά. 

1443. Μετά την ήττα των Οθωμανών στη Νίς, ο Σκεντέρμπεης με τέχνασμα, και αξιοποιώντας μια πλαστή επιστολή του σουλτάνου Μουράτ Β, πήρε στην κατοχή του το Κάστρο της Κρούγια.

1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από τα στενά που φέρουν σήμερα το όνομά του.

1627. Οι Πολωνοί νίκησαν τον πολύ ισχυρότερο στόλο τω Σουηδών στη ναυμαχία της Ολίβα κατά τη διάρκεια του πολέμου Πολωνίας και Σουηδίας (1620-1629). Οι Σουηδοί, είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Γκντανσκ.


1678. Ο Γεώργιος Δ΄ Δούκας έγινε για Τρίτη φορά  ηγεμόνας της Μολδαβίας.

1806. Οι γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βαρσοβία . Ο Τσάρος Αλέξανδρος τάσσεται στο πλευρό της συμμάχου Πρωσίας κατά τον πόλεμο της Τετραπλής Συμμαχίας κατά του Ναπολέοντα.

1809. Πόλεμος της Χερσονήσου. Νίκη των Γάλλων στη μάχη της Άλμπα ντε Τόρμες στην Καστίλλη.

1821. Ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία και εντάχθηκε στη Μεγάλη Κολομβία.

1830.Στο Βελιγράδι στα Τασμαιντάν παρουσία του πρίγκιπα Μήλος διαβάστηκε το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β για την αυτονομία της Σερβίας . Οι Τούρκοι στη συνέχεια πούλησαν τις περιουσίες τους και άφησαν το Βελιγράδι στους Σέρβους.

1843 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1870. Κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο,(Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), η μάχη της Beaune-la-Rolande στον Λείγηρα. Η γαλλική Πρώτη Στρατιά με 60 000 άνδρες προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τους Πρώσους και να διασπάσει την πολιορκία του Παρισιού.

1877. Κατά το ρωσο-τουρκικό πόλεμο ο Οσμάν πασάς μετά την αποτυχία της απόπειρας του να λύσει την πολιορκία της Πλεύνας  παραδόθηκε  στους Ρώσους.

1880. Στη Βουλγαρία ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ διόρισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέτκο Καραβέλοφ.

1885. Στις 16/28 Νοεμβρίου μετά την ατυχή για τους Σέρβους μάχη του Πίροτ, με παρέμβαση του πληρεξούσιου Υπουργού της Αυστρίας-Ουγγαρίας στο Βελιγράδι κόμη Κεβενχούλερ, που απείλησε με επέμβαση της Αυστρίας , υπογράφηκε στη Νίς ανακωχή μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και έληξε ο Σερβο-Βουλγαρικός πόλεμος. (2/12 Νοεμβρίου-16/28 Νοεμβρίου). Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η νομιμοποίηση της προσάρτησης της ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.

1905. Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ίδρυσε στο Δουβλίνο, το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν.

1910. (Στις 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου) διεξήχθησαν οι εκλογές για την Αναθεωρητική Βουλή που είχε προκηρύξει ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τα παλιά κόμματα, (Θεοτόκης-Ράλλης-Ζαίμης), που ήσαν οι νικητές των εκλογών του Αυγούστου χαρακτήρισαν πραξικοπηματική την απόφαση του βασιλιά και έκαναν αποχή, με αποτέλεσμα το νεοσύστατο Κόμμα Φιλελευθέρων, του Βενιζέλου να βγάλει 307 από τους 362 βουλευτές. 

1912. 83 εκπρόσωποι από τις τουρκαλβανικες φάρες που μαζεύτηκαν στην Αυλώνα υπέγραψαν με αγγλική υπόθαλψη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ανύπαρκτης Αλβανίας από τους Οθωμανούς, που είχαν πλέον ηττηθεί από τους Έλληνες τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο τουρκαλβανός Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα που είχε μάθει γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, και ήταν πράκτορας των Αγγλων.
-Στη Ρωσία άρχισε τις εργασίες της η IV Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.


1918. Στη Ρουμανία στις 15/28 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η ένωση της Μπουκοβίνας με τη Ρουμανία. Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Εσθονία και κατέλαβε τη Νάρβα. Κυβέρνηση Συνασπισμού στη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τεοντόροφ.

 1920 . Πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στο Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων . (Γιουγκοσλαβία) για Συντακτική Συνέλευση. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα που έβγαλε 92 από τους 419 βουλευτές . Δεύτερε Κόμμα το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 91 βουλευτές. Μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Κομμουνιστές με 50 έδρες. Οι γυναίκες, οι στρατιώτες οι αξιωματικοί, και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.


1925 . Επί της δικτατορίας του Θεόδωρου  Πάγκαλου, απαγχονίστηκαν στις 9.15' π.μ. στο Γουδί , παρουσία πλήθους λαού, (15000) ο Αντισυνταγματάρχης Διαχειρίσεως, Διονύσιος Δρακάτος και 
ο Αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής και Διευθυντής της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος  Ζαφειρόπουλο, οι οποίοι καταδικάστηκαν, για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, από ειδικό δικαστήριο. Την ιδία ημέρα απολύθηκαν από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, επειδή  η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής, Κόκκινοι «παιδαγωγοί» Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος. 

1940. Το πρωὶ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου με την ανατολή του ηλίου ο 6ος λόχος του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων της Άρτας, μπήκε στο χωριό Βοδίνο της περιφέρειας Αργυροκάστρου και εκδίωξε τους Ιταλούς που το κατείχαν. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Εύζωνες Ιωάννης Μπουραντάς, Στέφανος Γραβιάς και Χρήστος Στάμου . Ανατολικά, το 29ο Σύνταγμα Πεζικού της 10ης Μεραρχίας του Γ Σώματος Στρατού κατέλαβε το όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, διασπώντας τις γραμμές αμύνης των Ιταλών.

Το Β΄ Σώμα Στρατού  ενεργούσε επιθετικά προς το Φράσερι, με τα αποσπάσματα Δημοκωστούλα και  Φριζή.
Μια ιταλική ναυτική μοίρα βομβάρδισε την Κέρκυρα. 

1941.Το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα της 335 Βασιλικής Μοίρας Διώξεως, με θύμα του Ανθυποσμηναγό Θ. Θεοφανόπουλο. Το Χαρικέην του, συνετρίβη στους λόφους του Ες Σαλτ, κοντά στο Αμμάν.


1943. Άρχισε η διάσκεψη της Τεχεράνης των τριών Συμμαχικών Δυνάμεων. ΕΣΣΔ (Στάλιν), ΗΠΑ (Φραγκλίνος Ρούζβελτ) και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ συζήτησαν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, τις μεταπολεμικές διευθέτησεις της Ευρώπης και το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Συμφωνήθηκε ότι η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας , αλλά θα δυτικά της σύνορα με την Ιταλία θα ορίζονταν μετά τον πόλεμο. Συμφωνήθηκε η εγκατάλειψη του Ντράζεν Μιχαήλοβιτς. 

1946. Στην ΟΔΓ τέθηκε σε ισχύ Σύνταγμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης


1953.  Ολοκληρώθηκε μετά από δυο μήνες η δίκη των αεροπόρων στο Αναθεωρητικό, Αεροδικείο. Δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώθηκε . Ο Θεοδωρίδης, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Αεροδικείο, αθωώθηκε, αλλά δεν αποφυλακίστηκε λόγω του ότι είχε καταδικαστεί βάσει του ΑΝ 375, που δεν έδινε το δικαίωμα έφεσης! Το ίδιο κι ο Χριστοφής. Αθωώθηκε κι ο Μαδεμλής, που καταδικάστηκε, όμως, με την κατηγορία της ομαδικής απείθειας σε 5ετή φυλάκιση. Επιπλέον, στους Μεταξά και Παναγουλάκη επιβλήθηκε ποινή ισοβίων, στον Παπαντωνίου 20 ετών, στο Λεμπέση 17, στο Ζαφειρόπουλο 8, στον Κοντό 16, στον Κοντογεωργάκη 12 και στον Ντίνο 7.

Η απόφαση προκάλεσε οξεία συζήτηση στη Βουλή. Ο Σοφοκλής  Βενιζέλος, επιτέθηκε στο ν υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τόνισε «Εις τας δικτατορίας υπάρχει μια υπερτάτη αρχή: η Ασφάλεια, εις την οποίαν θυσιάζονται η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Εις την δημοκρατίαν υπάρχει ως υπερτάτη αρχή το έθνος και η εθνική ασφάλεια αλλά παραπλεύρως ομότιμες είναι επίσης η υπερτάτη αρχή και της ελευθερίας και της δικαιοσύνης...».

Ο Υπουργός Άμυνας Π. Κανελλόπουλο, διέψευσε τα περί βασανιστηρίων και επαίνεσε τον αντισμήναρχο που οι κατηγορούμενοι αεροπόροι είχαν καταγγείλει ως τον αρχιβασανιστή τους.

1957. Στη Σούρια της Ρουμανίας εξέγερση των αγροτών κατά της κολεκτιβοποίησης.

1958 .Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν έγιναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

1960 . Η Μαυριτανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961. Εκδόθηκε το ψήφισμα 1661 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το  σύμφωνο Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ, για τα δικαιώματα της γερμανόφωνης μειονότητας του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε.

1962. Τρομοκρατική επίθεση Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στη Βόννη. Σκοτώθηκαν δυο διπλωμάτες.

1964. Στο Ανόβερο ιδρύθηκε το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

1966. Το Μπουρούντι ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.

1967. Συνεχιζόταν η κρίση της Κοφινού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μανίλο Μπρόζιο μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν «προειδοποιητικές» πτήσεις στην Κύπρο. Στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, βγήκαν οι αποφάσεις για τους 41 του Πατριωτικού Μετώπου. Δυο σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώθηκαν.

1968 . Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη κατά του πρώην σταθμάρχη της CIA, και νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Ρόμπερτ Κόμερ. 

1971 .Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης δολοφόνησαν στο Κάιρο τον Ιορδανό Πρωθυπουργό Βασφί αλ-Τέλα.


1975. Στη Γιουγκοσλαβία εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή του Μπαρ- Βελιγραδίου της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε 1952. Είχε 254 σήραγγες και 234 γέφυρες.
Μετά από ένα δίμηνο πόλεμο , το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ινδονησία και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ. 
1989 . Βελούδινη επανάσταση. Μετά την   δίωρη  γενική απεργία της 27ης Νοεμβρίου, που παρέλυσε τη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει στις 28 Νοεμβρίου ότι εγκαταλείπει το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας και στην συνέχεια η Ομοσπονδιακή Συνέλευση ψήφισε  την κατάργηση του άρθρου του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Κομμουνιστικό κόμμα ήταν κυρίαρχο στην κοινωνία και το κράτος.  
1994 .Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1996. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από τη ηγεσία του στρατού των Σερβοβοσνίων την οποία ανέλαβε στις 12 Μαίου 1992. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στις 25 Ιουλίου 1995.

2000.Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη από ιατρό αυτοκτονία.


2002.Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μομπάσα της Κένυα.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε  το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ  ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Ντε Γκρέτσια για την απαλλοτρίωση της  βασιλικής περιουσίας.


2006. Η Ουκρανική Ράντα με ψήφισμά της αναγνώρισε  ως γενοκτονία το μεγάλος λοιμός της Ουκρανίας  to 1932-33 και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης την  25η Νοεμβρίου.

2010.Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία και Βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία.


2011.Προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

2016. Η Πτήση 2933 της αεροπορικής εταιρείας Βενεζουέλας-Βολιβίας LaMia Airlines, με  ένα Avro RJ85 η οποία απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βίρου Βίρου» στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» στην Μπογκοτά της Κολομβίας, συνετρίβη  στην τοποθεσία Σέρο Γκόρντο, κοντά στην Λα Ουνιόν. Η πτήση,  μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε. Νεκροί 71 Επέζησαν 12 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...