23/11/20

Η 27η ημέρα του Πολέμου . 23ηΝοεμβρίου 1940

Ο Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιο του στις 23 Νοεμβρίου. «Η χαρά της νίκης». 
 Ο Παπάγος δεν έδωσε διαταγή στο Γ΄ Σώμα Στρατού να καταδιώξει τον υποχωρούντα εχθρό. Η εντολή που δόθηκε ήταν να εξασφαλιστούν τα κατεχόμενα εδάφη με εγκατάσταση των μονάδων στα βορειοδυτικά κράσπεδα της Μόροβας. 
 Η 9η Μεραρχία προώθησε την Ομάδα Αναγνωρίσεως Ιππικού προς τη Μοσχόπολη και τη λίμνη Μαλίκη, για να διαπιστώσει αν υπήρχε εχθρός στις περιοχές αυτές. Η Ομάδα ανέφερε ότι ουδεμία επαφή έλαβε μετά του εχθρού. 
 Το 36ο Σύνταγμα Πεζικού υπήχθη στο Β΄ Σώμα Στρατού ως Απόσπασμα Δημοκωστούλα και συνέχισε την καταδίωξη των Ιταλών, Σε μάχη στο στο Ζάβροχο 23 χλμ από το Καλπάκι και 16 χλμ. Βορειοανατολικά της Κακαβιάς σκοτώθηκαν , ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Βασίλειος Παπαναγιώτου του Κωνσταντίνου και ο Δεκανέας, Σκούρας Ιωάννης του Ευαγγέλου. 
 Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και την Κέρκυρα.
 Ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση στην Ελευσίνα δύο επιπλέον μοιρών βρετανικών καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών της 80ης και 211ης.
 Τη νύχτα της 23ης Νοεμβρίου η Στρατιωτική διοίκηση της Κέρκυρα έστειλε απέναντι στην Σαγιάδα τον λόχο Λατζίδη από 213 επιστρατευμένους και 5 αξιωματικούς. Οι Ιταλοί βρισκόντουσαν ακόμα στην Μουργκάνα. 
 Το απόσπασμα Λιούμπα ,ακόμα δεν είχε επαφή με τους Ιταλούς . Έφτασε στα όρη του Τσαμαντά, στις 26 Νοεμβρίου. 
 Στις 23/11/1940 το 6ο Σ.Π. Κορίνθου που είχε επιβιβαστεί σε πλοία τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου και είχε από αποβιβαστεί το πρωί της 1ης Νοεμβρίου στο Μεσολόγγι, βαδίζοντας νυχθημερόν με τρόφιμα πορείας και μεταφέροντας τον βαρύ οπλισμό είχε φθάσει κοντά στα Ιωάννινα έχοντας διανύσει 350 χιλιόμετρα πεζοπορώντας υπό βροχή και με επιθέσεις των ιταλικών αεροπλάνων. Περίπου στο ίδιο ύψος ήταν το 12ο Σ.Π. Πατρών που πεζοπορούσε προς το μέτωπο από το Ριο. 

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ρουμανία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο, και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Άξονα φοβούμενη τη Σοβιετική απειλή. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, ενημέρωσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις του Μουσολίνι στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. 

 Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του στις 23 Νοεμβρίου: «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.». Αντιδράσεις από ποιόν και γιατί. Είτε από τον βασιλιά είτε από τους Άγγλους.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ