30/11/20

H 30η Νοεμβρίου στην Ιστορία



1204. Πέθανε ο Ιμρε της Ουγγαρίας και Δούκας  της Κροατίας και της Δαλματίας. Ηταν αδελφός της Μαργαρίτας σύζυγου  του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ισαάκιου  Β ́ Άγγελου. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ανδρέας  Β'.

1700. Έγινε η Μάχη της Νάρβα στη σημερινή Εσθονία. Οι Σουηδοί του Κάρολου ΙΒ΄ έλυσαν την πολιορκία της Νάρβας, από τον Τσάρο Πέτρο το Μέγα. Στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 10.000 Ρώσοι και 600 Σουηδοί. (Με το Ιουλιανό ήταν 19 Νοεμβρίου).

1718 .Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.

1735. Οι πατριώτες Προτεστάντες στις Γενικές Τάξεις   της Ολλανδίας απαγόρευσαν τη Μασονία και έκλεισαν τις Στοές. 

1782. Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν στο Παρίσι εκεχειρία.

1786. Για πρώτη φορά στον κόσμο καταργήθηκε  η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, , από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, τον μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.


1789. Στο Παρίσι , η «Συντακτική» κήρυξε την  Κορσική ως «αναπόσπαστο μέρος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας που  διέπεται από το ίδιο σύνταγμα με τους άλλους Γάλλους.
1807. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ιβηρική τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λισαβόνα ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Φοντενεμπλό.

1822. Άλωση του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο και συνθηκολόγηση των Τούρκων του Ναυπλίου.

1838 . Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γαλλίας.
1853 . Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, το αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό κατάστρεψε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Σινώπης.

1874. Επεισόδια μεταξύ βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, διότι η «πλειοψηφία» του  Δημήτριου Βούλγαρη ψήφισε  τον προϋπολογισμό  χωρίς τη νόμιμη απαρτία.

1893. Ιδρύθηκε η Τράπεζα Αθηνών από τον Αντώνιο Καλλέργη.

1904. Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Γ. Κατεχάκη συγκρούστηκε και νίκησε 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ στο χωριό Ανταρτικό Φλωρίνης. 

1916. Στην τελική του φάση  το ελληνικό Ολοκαύτωμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ραφέτ Μπέη, δήλωσε ότι πρέπει να εξολοθρευτούν και οι Έλληνες, όπως έγινε και με τους Αρμένιους.

1935. Μετά την παλινόρθωση της Βασιλείας , τον Νοέμβριο του 1935, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, κλήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ όπως αναλάβει Πρωθυπουργός και σχηματίσει «άχροη κυβέρνηση» διαδεχόμενος τον Γεώργιο Κονδύλη. Στις 30 Νοεμβρίου του 1935 ορκίσθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης κρατώντας και τα Υπουργεία, Στρατιωτικών και Εξωτερικών. Η Συνθεση της κυβέρνησης:Γεώργιος Λογοθέτης υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Μπαλάνος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,Γεώργιος Ματζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Κανελλόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά υπουργός Συγκοινωνίας και Εργασίας,Αντώνης Μπενάκης υπουργός Γεωργίας, Παναγιώτης Δεκάζος υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος υπουργός Ναυτικών και προσωρινά ως υπουργός Εσωτερικών,Σπύρος Παπαρρηγόπουλος υπουργός Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,
Αριστοτέλης Ι. Βαλαωρίτης υφυπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πλατής υφυπουργός Στρατιωτικών.

1938
Με εντολή του βασιλιά της Ρουμανίας Κάρολου Β  μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε δάσος  όπου στραγγαλίστηκαν ο Ρουμάνος εθνικιστής και ιδρυτής της Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ Κορνέλιου Ζέλεα Κονρεάνου και 13 ακόμη λεγεωνάριοι που είχαν καταδικαστεί  σε δεκαετή καταναγκαστικά έργα.Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό τους, ήταν πως σκοτώθηκαν κατά την απόπειρά τους να δραπετεύσουν. Τα πτώματά τους διαλύθηκαν σε οξύ και τοποθετήθηκαν κάτω από επτά τόνους μπετόν. Μετά τις Συμφωνίες του Μονάχου στην Τσεχοσλοβακία εξελέγη πρόεδρος ο Εμίλ Χάτσα. Στην Γερμανία απαγορεύθηκε  στους Εβραίους να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

1939. 20 Σοβιετικές μεραρχίες, με 127000 στρατιωτες άρχισαν την επίθεση κατά της Φινλανδίας.

1940. Η 13η Μεραρχία του υποστράτηγου Μουτούση κατέλαβε το Πόγραδετς.
Η Μεραρχία Ιππικού, του Β.Σώματος, συνέχισε την επίθεσή της με το Απόσπασμα Φριζή και μετά από πείσμονα αγώνα κατέλαβε τα υψώματα στα βορειοδυτικά των χωριών Ναβοσέλα και Λούπτσκα, συλλαμβάνοντας περίπου 80 αιχμαλώτους. 
Το ΙΙ/5 Τάγμα, που ενήργησε την επίθεση αυτή, είχε έναν αξιωματικό και 5 οπλίτες νεκρούς και 6 αξιωματικούς και 70 οπλίτες τραυματίες.
Το Απόσπασμα Δημοκωστούλα συνάντησε ισχυρή εχθρική αντίδραση στα δυτικά του χωριού Μπαντιλόνγια .Η Μεραρχία διαπίστωσε, ότι οι Ιταλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν  την Πρεμετή και να συμπτύσσονται  προς την Κλεισούρα.

1943. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλινος Ρούζβελτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν συμφωνήσαν σαν φίλοι στη Διάσκεψη της Τεχεράνης. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν την επομένη.


1962. Εκλέγθηκε νέος ΓΓ του ΟΗΕ ο Βιρμανός Ου Θαντ.

1963. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατέθεσε  σειρά προτάσεων στους Τουρκοκυπρίους , για την εξομάλυνση της καταστάσεως, και βελτίωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας  τις οποίες υπέβαλε προς τον αντιπρόεδρο  Φαζίλ Κιουτσούκ και έμειναν  γνωστές ως τα  «13 σημεία». 

1966.Εγκαινιάστηκε  το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής το Άντεν και η Νότια Υεμένη έγιναν η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.Τα νησιά Κούρια Μούρια παραχωρήθηκαν από τη Βρετανία στο Ομάν.

1979. Ο Πάπας της Ρώμης Ιωάννης Παύλος Β’ παρακοουθησε τη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα

1981.Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην κυβερνητική σύσκεψη για το «Οροπέδιο των Αθηνών» όπως είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος

1984. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καθ οδό προς το Δουβλίνο για τη Συνοδό Κορυφής της ΕΟΚ συναντήθηκε  στην Ρώμη στο παλάτσο Κίτζι με τον Μπετίνο Κράξι και σε ξεχωριστό γραφείο μίλησε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Γκάρρετ Φιτζέραντλντ.

1992.Οι  Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Ζωιτάκης, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς υπέβαλλαν  αίτηση χάριτος, η οποία απορρίφθη.

1995. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

1996. Περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για την κλοπή της εκλογής νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί» στις δημοτικές εκλογές. Στο Αμπιτζάν υπογράφηκε η συμφωνία για Τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

1998. Η Deutsche Bank ανακοινώσε τη συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Bankers Trust.

1999. Αρχισε στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος του ΠΟΕ, με χορογραφημένα επεισόδια.

2002 . Στην Η Τουρκία μετά από 15 χρόνια έγινε άρση της κατάσταση έκτακτης στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες.


2006. Στο δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην διοικητής του Σώματος Στρατού του Σεράγεβο των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Στάνισλαβ Γκαλτς, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για  τους «βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο».

2008. Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. H συμμετοχή ήταν 32,26%.

2009. H ΕΕ κατάργησε τις βίζες για Σερβία, Μαυροβούνιο και Σεβερνοματσεντόνιγια .

2010. Η Ιντερπόλ  έβγαλε  ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάντζ, υπεύθυνου του WikiLeaks, με την κατηγορία βιασμού στη Σουηδία

2018.Η Ουκρανία απαγόρευσε  την είσοδο στους ρώσους άντρες ηλικίας μεταξύ 16 και 60 έπειτα από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι η απαγόρευση αποσκοπούσε στην αποτροπή  συγκρότησης «ιδιωτικών στρατών» στην Ουκρανία. Στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό υπέγραψαν  τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά στην, σε αντικατάσταση της Συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: