21/11/20

21 Νοεμβρίου 1940 . Η 25η ημέρα του πολέμου

 

Στον τομέα ευθύνης του Κατσιμήτρου.  Το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων συνέχισε την επιθετική του προσπάθεια  Μέχρι το βράδυ το σύνταγμα κατόρθωσε να καταλάβει τις νότιες κλιτείς του υψώματος Ρονίτσα. Επίθεση ενός λόχου του ΙΙ/42 Τάγματος προς τα βορειοανατολικά αντερείσματα της Ρονίτσας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 Ιταλών αξιωματικών και 260 οπλιτών αιχμαλώτων. Στη Λίμνη Ζαραβίνα  του Πωγωνίου,  σκοτώθηκε ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής του 42ου Ζαχαρίας Αναγνωστόπουλος.

 Το Γ΄ Σ.Σ. συνέχισε την  επιθετική του προσπάθεια  κυρίως στον τοµέα της IX Μεραρχίας η οποία κατέλαβε τα υψώµατα βόρεια και δυτικά του Χότσιστε συλλαµβάνοντας πολλούς αιχµαλώτους. Έπειτα από αυτές τις ελληνικές επιτυχίες, τα ιταλικά τµήµατα που είχαν αποµείνει στην περιοχή υποχώρησαν άτακτα προς την κοιλάδα της Κορυτσάς, εγκαταλείποντας το πολεµικό τους υλικό στην Μόραβα. Συγχρόνως, το Απόσπασµα Μπεγέτη συνέχιζε την πίεσή στη διάβαση της Ντάρζας.

Μετά από προπαρασκευή πυροβολικού μιας ώρας, στις δύο μετά το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου, εκδηλώθηκε η επίθεση της «Ομάδας Κ» με στόχο την εγκατάσταση στη Μοράβα. Μετά από σκληρό αγώνα κατελήφθη το ύψωμα 1900 , που ήταν το κλειδί για όλη την αμυντική γραμμή της Μοράβας. Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε.

Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο πληροφορήθηκε από τους Γιουγκοσλάβους πως μια φάλαγγα είκοσι χιλιόμετρων πήγαινε  από την Κορυτσά στο Πόγραδετς. Ήταν φανερό πως οι Ιταλοί, αφού έχασαν τη Μοράβα, εγκατέλειπαν την Κορυτσά. Ο Παπάγος  κοινοποίησε την πληροφορία στο ΤΣΔΜ και αμέσως το Γ΄ Σώμα Στρατού προώθησε ομάδες αναγνωρίσεως στα πλάγια της Μαλίκης, και διέταξε την XV Μεραρχία να πιάσει τη δυτική έξοδο του στενού Τσαγκόνι και την ΙΧ να στείλει προφυλακές στο ρέμα δυτικά της Κορυτσάς. Στη  διάβαση Καπέστιτσα πλησίον της Κορυτσάς σκοτώθηκε ο Στρατιώτης  Δημήτριος Βούρος του Γ΄ Συντάγματος Βαρέως Πυροβολικού.

Η Ομάς Μεραρχιών «Κ» , διετάχθη να επιτεθεί. Στο Δελβινάκι, οι Ιταλοί, μετά τα αποτελέσματα του αγώνα της 21ης Νοεμβρίου, άρχισαν τη νύκτα 21/22 Νοεμβρίου να συμπτύσσονται από τη στενωπό Χάνι Δελβινάκι προς τα υψώματα ανατολικά της διάβασης της Κακαβιάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...