5/12/20

Δεκεμβριανά, Ημέρα 3η

Στις 5 Δεκεμβρίου 1944, το ΚΚΕ είχε κηρύξει γενική απεργία. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Γενική Ασφάλεια Αθηνών στην οδό Πατησίων και Τοσίτσα και συνέλαβε μερικούς αιχμάλωτους, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που υπεράσπιζαν το κτήριο φυγαδεύτηκαν από αγγλικά άρματα. 
 Επίσης το 4ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής στην οδό Πατησίων στο Πεδίο του Άρεως και αιχμαλώτισε 80 περίπου αξιωματικούς της χωροφυλακής. Επίσης , ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα της Χ στη Σόλωνος 108, και συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων . Ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ. «Λόρδος Βύρων» συγκρούστηκε με Βρετανούς στο Πολυτεχνείο. 
 Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. 
 Ο Τσόρτσιλ έστειλε τηλεγράφημα στον Σκόμπι που τον καθιστούσε υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα. 
 Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από τους Άγγλους μετά τις 17:30. 
 Μετά από «έκκληση» του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ο «λαός» της Αθήνας και του Πειραιά σήκωσε το βράδυ της 5ης προς την 6η Δεκεμβρίου 2.000 οδοφράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΟΣ του "40: Η επίθεση των Γερμανών Αλπινιστών , στο Καπορέττο δίδαξε στον Μπαντόλιο, την επίθεση από την Πίνδο, αλλά δεν την είχε μελετήσει ο Διαγγελέας Παπάγος που άφησε την Πίνδο εντελώς αφύλαχτη

  Στις 24 Οκτωβρίου 1917 ,ξεκίνησε από το Κομπαρίντ της σημερινής Σλοβενίας, που οι Ιταλοί το λένε Καπορέττο, η μάχη, που δίδαξε στον Μπαντ...