ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

4/10/21

Η 4η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 4η Οκτωβρίου είναι η 277η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 88 ημέρες ως το τέλος του έτους.

610. Ο πιστός στον αυτοκράτορα Μαυρίκιο, έξαρχος της Καρχηδόνας Ηράκλειος, έφθασε με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανάτρεψε τον πραξικοπηματία Φωκά, και έγινε εκείνος Αυτοκράτορας.

1227. O Χαλίφης του Μαρόκου και πρώην κυβερνήτης της Ανδαλουσίας Αμπντουλάχ ο Δίκαιος δολοφονείται στο Μπάνιο του από Ασσασίνους, που δούλευαν για τον ανιψιό του.

1302. Έληξε ο πόλεμος της Γένοβας και του Βυζάντιου με τη Βενετία.
Ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος υπέγραψε συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Βενετίας. Σύμφωνα με τους όρους της, οι Ενετοί κράτησαν τα νησιά Κέα, Σαντορίνη, Σέριφο και Αμοργό, που είχαν καταλάβει και διατήρησαν τα εμπορικά τους προνόμια. 


1366. Άρχισε η Σταυροφορία του Αμαδέου του 6ου της Σαβοΐας , γιού της Γιολάντας Παλαιολογίνας, για να βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη και τον εξάδελφό του Ιωάννη Ε Παλαιολόγο γιό της Άννας της Σαβοΐας. Ξεκίνησε με 15 πλοία και 1.700 άνδρες και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Φρατζέσκο της Λέσβου και τον Βασιλιά της Ουγγαρίας και έδιωξε τους Τούρκους του Μουράτ από την Καλλίπολη. Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Βουλγάρων που κρατούσαν αιχμάλωτο τον Ιωάννη Ε. 

1515. Ο Δούκας του Μιλάνου Μαξιμιλιανός Σφόρτσα παρέδωσε το δουκάτο του Μιλάνου στον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας.

 1535. Δημοσιεύτηκε η πρώτη Αγία Γραφή στην αγγλική γλώσσα. 

1582 . Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ έθεσε σε ισχύ το νέο και «σωστό» ημερολόγιο, που του προτάθηκε από τον Ναπολιτάνο γιατρό Αλοΐσιους Λίλιους. Στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η επόμενη ημέρα, η 5η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ως η 15η Οκτωβρίου. Η τσαρική Ρωσία δεν αποδέχτηκε το νέο ημερολόγιο. Οι μπολσεβίκοι το εφάρμοσαν το 1918, οπότε η 31η Ιανουαρίου ακολουθήθηκε από την 14η Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια, η επέτειος της Οκτωβριανής επανάστασης τώρα πέφτει τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα με ένα σόφισμα δεν εφαρμόζεται το καθολικό ημερολόγιο αλλά το Αναθεωρημένο Ιουλιανό που εφαρμόστηκε τον Μάιο του 1923 και παρέλειψε 13 ημέρες το 1923. Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο για το έδαφος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ στις 19/ 31 Ιανουαρίου 1919.


 1636. Kατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στη μικρή πόλη Βίτστοκ του Βρανδεμβούργου , έγινε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στην οποία νίκησαν οι Σουηδοί, που ειχαν 3100 νεκρούς. 
Ο στρατός τυ Αυτοκράτορα και οι Σάξωνες σύμμαχοί τους έχασαν 5000.  


1693. Κατά τον Εννεαετή πόλεμο, στο ιταλικό μέτωπο , στη μάχη των Μαρσαγλίων κοντά στο Τουρίνο , στην πεδιάδα μεταξύ του Πιοσάσκο, του Ορμπάσσανο και της Βολβέρα (δυτικό Πιεμόντε) ο Γάλλος στρατάρχης Νικολά Κατινά με 35000 άνδρες αντιμετώπισε νικηφόρα την επίθεση  του Βίκτορα Αμεντέο Β ' της Σαβοΐας . Οι Γάλλοι είχαν μόνο 1800 νεκρούς και οι αυτοκρατορικοί 12000. Σε αυτή τη μάχη εγινε και η πρώτη έφοδος με ξιφολόγχες.

1745. Στέψη στη Φραγκφούρτη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α ', της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

1827. Πέθανε στο Παρίσι μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη όπου έγινε δεκτός γνώρισε τον Τσάρο Αλέξανδρο.ο εχθρός του Κοραή  Γρηγόριος Ζαλύκης.

1830.Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία. 

1853. Η Τουρκία, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία, που αρνήθηκε να αποσυρθεί από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας και άρχισε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Την ίδια ήμερα ο Ρώσος ναύαρχος Νεβέλσκ ύψωσε τη ρωσική σημαία στο Σαχαλίνη. 

1862. Ο  Θεοδωράκης Γρίβας επαναστάτησε εναντίον του Όθωνα καταλαμβάνοντας την Βόνιτσα. Σχημάτισε κυβέρνηση με αρχηγό τον ίδιο και με το στρατιωτικό του Σώμα προχώρησε για το Αγρίνιο.

1883. Ξεκίνησε από το Παρίσι για το παρθενικό του ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη το θρυλικό τρένο «Οριάν Εξπρές», που περνούσε από έξι χώρες. 

1904. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας.


1910
. Ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός Παύλος Ηλία Νικολαΐδης ή Καπετάν Παύλος Ρακοβίτης, που είχε επιτρέψει μετά την αμνηστία στο χωριό του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου διέμεινε για σύντομο διάστημα, δολοφονήθηκε μέσα στο χωριό του από Οθωμανικό απόσπασμα κατ' εντολή των Νεοτούρκων. Η Πορτογαλία ανακηρύχθηκε δημοκρατία, και ο Βασιλιάς Μανουήλ Β εγκατέλειψαν τη χώρα. 

1912. Κήρυξη του Πολέμου, από την Σερβία και τη Βουλγαρία, μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση τους για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζουν εθνότητες Ορθοδόξων χριστιανών. Η Τουρκία απέσυρε τους πρέσβεις της από το Βελιγράδι τη Σόφια και την Αθήνα και κηρυξε τον Πόλεμο στην Σερβία την Βουλγαρία και την  Ελλάδα. 


1914. Άρχισε η αντεπίθεση του Αυστρο-ουγγρικού Στρατού στη Γαλικία .Στην Αλβανία η Προσωρινή Κυβέρνηση υπό τον Εσσάντ πασά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο.


1919. Η απελευθέρωση της Ξάνθης από την βουλγαρική κατοχή. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως 15 μέρες μετά  με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η περιοχή δόθηκε στη Βουλγαρία. Τον Οκτώβριο του 1918 δημιουργήθηκε η διασυμμαχική διοίκηση  στη «Χώρα της Θράκης» υπό τους Γάλλους γαλλική και με την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας για την ασφάλεια του πληθυσμού.

Τελικώς στις 4 Οκτωβρίου του 1919 , η 9η Μεραρχία του ελληνικού  στρατού υπό τον Υποστράτηγο Γεώργιο Λεοναρδόπουλο εισήλθε στο «τρίγωνο της Ξάνθης» (την Ξάνθη και περιοχές της σημερινής Ροδόπης μέχρι τον ποταμό Κομψάτο, κοντά στον Ίασμο). Το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 1919, με την Ξάνθη να πλέει σ’ ένα πέλαγος Ελληνικών σημαιών και με τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν αναστάσιμα, άρχισε  η στρατιωτική παρέλαση. Με διαταγή του Στρατηγού Λεοναρδόπουλου, επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων κατά την είσοδο στην Ξάνθη, ήταν ο ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός του μηχανικού Γαβριήλ Λαδάς. Ταυτόχρονα επέστρεψαν στην Ξάνθη όσοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, κατά τη βουλγαρική Κατοχή.

1921. Ιδρύθηκε από τους μπολσεβίκους η κρατική τράπεζα της ΕΣΣΔ.

1923. Αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη και οι τελευταίοι στρατιώτες της Αντάντ. Οι Τούρκοι αναγνώρισαν τον Παπά-Ευθύμ ως τουρκο Ορθόδοξο Πατριάρχη.

1926. Στην Τουρκία τέθηκε σε ισχύ ο Αστικός Κώδικας

1940. Συνάντηση του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι στην Κλεισούρα Μρέννερ (Brenner) στις Αλπεις 
στα Ιταλοελβετικά σύνορα  

1941Στην Κοινότητα των Φιλίππων, οι Βούλγαροι δολοφόνησαν 25 Έλληνες. Στο χωριό Τσούτσερ, κοντά στα Σκόπια, συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, με πρόεδρο τον Πέτρο Κράστεβ


1943.Την επομένη, του Ολοκαυτώματος Λυγγιάδων-Μπάρρας έφθασε στο αρχηγείο του Ζέρβα στο Βουργαρέλι, αποστολή υπό τον Ελβετό εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Μπίκελ τον οποίο συνόδευαν οι Δημήτριος Δούμας έμπορος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Βλαχλείδης, ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και ο διερμηνέας του Μπίκελ, Καραβάς. Η επιτροπή αποστέλλονταν από τους Γερμανούς για να ζητήσει ανακωχή με τους αντάρτες . Σαν αντάλλαγμα θα σταματούσαν τα αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού. Η απάντηση του Ζέρβα, σύμφωνα με όσα γράφει στο ημερολόγιό του ήταν η ακόλουθη: «Απήντησα ότι εμείς είμαστε στρατός κράτους νομίμου ως επαναστατήσαντος και επιβληθέντος και ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αντίποινα κατά των αμάχων, αλλά να πολεμήσουν εναντίον μας». Την ίδια ήμερα στο Βόλο μια φάλαγγα Γερμανών ξεκίνησε τα χαράματα για τις Μηλιές. Λίγες ώρες μετά ,το χωριό άρχισε να καίγεται. Στον Σιδ.σταθμό οι Γερμανοί εκτέλεσαν ανά πεντάδες 29.

1944. Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδόθηκε στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε και ο ΕΛΑΣ μπήκε στην Πάτρα. Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μπάνιτσα στο Βελιγράδι, το οποίο οι γερμανικές αρχές κατοχής δημιούργησαν τον Ιούνιο του 1941. Στα 3 και πλέον χρόνια πέρασαν από το στρατόπεδο περίπου 100.000 κρατούμενοι, από τους οποίους 80.000 εκτελέστηκαν.

1946. Οι Σοβιετικοί «συμβούλευσαν» τον Ν. Ζαχαριάδη να φύγει από την Ελλάδα. Θεωρούσαν «σκόπιμο και απαραίτητο να ταξιδέψει ο σ. Ζαχαριάδης από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία με τη βοήθεια των φίλων του στη Γιουγκοσλαβία» Ο Ζαχαριάδης απάντησε στους Σοβιετικούς μέσω Ιωαννίδη στις 10 Οκτωβρίου 1946. Συμφωνούσε αλλά με μία προϋπόθεση: Ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ότι «μετά την έξοδο του Σιάντου». 

1955. Πέθανε στο σπίτι του στην Εκάλη  ο καρκινοπαθής Αλέξανδρος Παπάγος. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο Νικόλαος Μπόμπολας, γιατρός και βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος τον είχε εξετάσει, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. 

1956. Το Ψήφισμα 120 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Ουγγαρία.

 1957. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε και έθεσε σε τροχιά γύρω από την γη τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο. Τον Σπούτνικ 1 που είχε διάμετρο με 58 εκατοστά και ζύγιζε 83 κιλά.

1958. Ψήφιση του Συντάγματος της Πέμπτης Δημοκρατίας στη Γαλλία.

 1965 .Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι ο Τσε Γκεβάρα έφυγε από την Κούβα για να πολεμήσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ο Πάπας Παύλος VI ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες . Μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προτρέποντάς τους λαούς και τις κυβερνήσεις να τηρήσουν μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη στον κόσμο. Την ιδια ημέρα εκδόθηκε η βούλα με την οποία απάλλαξε τους Εβραίους από την ευθύνη για το θανάτου του Ιησού Χριστού. 

1966. Αναβίωσε η βυζαντινή γιορτή των Δημητριών στη Θεσσαλονίκη ως ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ. 

1968. Στο Ντετάνι, στο Δυτικό Μετόχι, Αλβανοί ληστές σκότωσαν  τον Σέρβο αστυνόμο Μάρκοβιτς.

1974 . 
 Δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα 651/1974, με το οποίο προκηρύσσονταν εκλογές για την ανάδειξη αναθεωρητικής Βουλής, στις 17 Νοεμβρίου 1974, ενώ η Βουλή που θα προέκυπτε συγκαλούνταν για τις 4 Δεκεμβρίου 1974. Την ίδια ημέρα , δημοσιεύτηκε και η Συντακτική Πράξη «περί προσφυγής εις την λαϊκήν ετυμηγορίαν προς ολοκλήρωσιν της συνταγματικής νομιμότητος». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και δημοσίευσε την Ιδρυτική της Διακήρυξη για την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. 

1977. Στα Ηνωμένα Έθνη εγκρίθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη προστασίας των ζώων. 1991. Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν τον  Σέρβο  πολίτης Σάσα Στόιλκοβιτς  23 χρονών και τον πέταξαν στον Δούναβη,

 1992. Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης και οι αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία. 

1993.Ο Μπόρις Γιέλτσιν διέταξε τον Στρατό να επιτεθεί στο Ανώτατο Σοβιέτ και να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 300 νεκροί. 

1996.  Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέχτηκε  πρόεδρος του κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά.

1999.Ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Ντίνκο Σάκιτς καταδικάστηκε στο Ζάγκρεμπ σε 20 χρόνια. 
Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε συγκρούση, στα Τέμπη, φορτηγού με λεωφορείο το οποίο μετέφερε  στη Θεσσαλονίκη φιλάθλους του Π.Α.Ο.Κ. μετά τον αγώνα με την Α.Ε.Κ. που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

2000 .Το Συνταγματικό Δικαστήριο της τέως Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα νίκησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η Αντιπολίτευση κάλεσε το λαό σε Συλλαλητήριο μπροστά στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την επομένη 5η Οκτωβρίου. 

2001. Μεθυσμένοι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια αντιαεροπορικής άσκησης εκτόξευσαν έναν πύραυλο S-200 και κατέρριψαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ένα Ρωσικό Tupolev-154 της εταιρίας «Σιμπίρ» που εκτελούσε την πτήση 1812 από το Ισραήλ στη Μόσχα .Σκοτώθηκαν 78 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Στο Βελιγράδι, ιδρύθηκε το Συμβούλιο συνεργασίας της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας με τη Ρεπούμπλικα Σερπσκα,

2005. Έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2007‎‎. Στο Μαυροβουνίο ολοκληρώθηκαν  οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τζουκάνοβιτς και της αντιπολίτευσης για το πρώτο σύνταγμα του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου.‎

2009.To ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές  με διαφορά 10 περίπου μονάδων από τη ΝΔ. Πεντακομματική Βουλή. ΠΑΣΟΚ 43,92%  (160), Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% .
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

2015. Έγιναν βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία και στην Κιργιζία.

2019. Η Μόσχα που έχει συμμαχήσει με την Άγκυρα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για εκτέλεση ναυτικής άσκησης μετά πυρών στην περιοχή της ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου, σε περιοχή διεθνών υδάτων στην οποία η ‘Αγκυρα δεν έχει καμία αρμοδιότητα .Η άδεια δόθηκε από την Αγκυρα και μάλιστα εκδόθηκε και NAVTEX για τουρκική άσκηση στην ίδια περιοχή. 

2020. Στη Γαλλία, διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας Η πλειοψηφία των Καληδονίας ψήφισε κατά. Στην Κιργιζίαεγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιατί ο Γιάννης δεν το γράφει Γιάνης όπως ο Κητικός Μπαρούχ;

  Μου κάνει εντύπωση γιατί ο ψηλός Γιάννης από την Νιγηρία, δεν το γράφει Γιάνης.  Γιατί επιμένει στην παράδοση;  Το σκέφθηκε μόνος του ή ...