ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

7/10/21

Η 7η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 7η Οκτωβρίου‎‎ ‎‎ είναι η 280ή‎ημέρα‎ του ‎‎Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν ‎‎85 μέρες‎‎ ως το τέλος του έτους. 
  
1042.‎‎ Ο Άρχων της Ντούκλια Στέφανος Βοϊσθλάβος Διοκλητιανός που είχε αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητος νίκησε στη μάχη στο πεδίο Τουτεμίλ κοντά στο Μπαρ, τον Βυζαντινό στρατό από το Δυρράχιο που έστειλε εναντίον του ο Κωνσταντίνος Θ’ Μονομάχος ‎Ο βυζαντινός στρατός υπό τον στρατηγό Μιχαήλ Αναστασινό και ο Βόϊσλαβ εξασφάλισε ένα μέλλον για τη Δουκλιά χωρίς αυτοκρατορική εξουσία. 

1477. Άρχισε η λειτουργία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

1506. Ο Στρατός του Γενοβέζου Πολεμιστή Πάπα, Ιούλιου Β,΄ (Τζουλιάνο ντέλλα Ρόβερε) κατέλαβε την Μπολόνια.  


1513. Κατά τον Πόλεμο της Λίγκας του Καμπραί  οι Ενετοί υπέστησαν συντριπτική ήττα στη μάχη της Μότα Ντι Κοστάισσάρα, βορειοδυτικά της Βιτσέντσα. 
Ο Στρατος της Βενετίας , υπό την διοίκηση του Μπαρτολομαίο του Αλβιάνο από 10.000 πεζούς  και 3000 Ιππείς που υποστηριζόταν από 24 κανόνια, είχε 4500 νεκρούς. Οι Ισπανογερμανοί του   Ραμόν ντε Καρντόνα, έχασαν μόνο 600.
H Μάχη της Μότα στη Βιτσέντσα . Ο Ενετικός στρατός καταστράφηκε από τους Ισπανούς. 

1571. Διεξήχθη η νικηφόρα για τους χριστιανούς, Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μεταξύ της Αγίας Λίγκας (Lega Santa), των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα , υπό τον Δον Χουάν τον Αυστριακό
και του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία έγινε στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νότιες Εχινάδες, παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η ονομασία της προήλθε όχι από το λιμάνι της Ναυπάκτου αλλά από τον κόλπο του Λεπάντο, όπως έλεγαν οι Ενετοί και οι τότε ναυτικοί χάρτες τον Κορινθιακό 
Σκοτώθηκαν περίπου  7.000 χριστιανοί πολεμιστές και  15.000 Τούρκοι  ενώ 10.000 χριστιανοί σκλάβοι των Τούρκων ελευθερώθηκαν.

1604 . Ήττα του οθωμανικού στρατού από τους Αρμένιους που τους ενίσχυσαν οι Ρώσοι .

1776 . Ο τσάρος Παύλος Α΄ της Ρωσίας παντρεύτηκε τη Μαρία Θεοντόροβνα. (Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης).

1813. Η παράδοση του Βελιγραδίου στους Τούρκους σήμανε το τέλος της Πρώτης Σερβικής Επανάστασης

1820. Στο συμβούλιο στο Λοιμοκαθαρτήριο στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας, υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αποφασίστηκε  η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

1825. Στο Ναύπλιο εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της κυβερνητικής Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, με διευθυντή τον πράκτορα του Λονδίνου   Θεόκλητο Φαρμακίδη.

1826. Στις 25 Σεπτεμβρίου /7 Οκτωβρίου 1826, συνήφθη η συμφωνία στο Άκερμαν μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ουσιαστικά επαναβεβαίωσε τους όρους της Συνθήκης ειρήνης του Βουκουρεστίου. Η Τουρκία αναγνώρισε τα σύνορα στο Δούναβη .Η Τουρκία δεσμεύτηκε  να παραχωρήσει στους Ρώσους υπηκόους το δικαίωμα του ανεμπόδιστου εμπορίου σε ολόκληρη την Τουρκία, και στα ρωσικά εμπορικά πλοία ελεύθερη  ναυσιπλοΐα στα τουρκικά ύδατα και στον Δούναβη. Η αυτονομία των πριγκιπάτων του Δούναβη και της Σερβίας ήταν εγγυημένη, οι άρχοντες της Μολδαβίας και της Βλαχίας επρόκειτο να διοριστούν από τους τοπικούς Βογιάρους  και δεν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν  χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Στις 8 (20) Δεκεμβρίου 1827, ο σουλτάνος Μαχμούντ Β ́ ανακοίνωσε την ακύρωση της Σύμβασης του Άκκερμαν και αυτό ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-1829.
 

1831. Στις 7/19 Οκτωβρίου 1831, έγινε στο Α΄ διαρκές Στρατοδικείο Ναυπλίου , η δίκη του Γεωργίου Μαυρομιχάλη που είχε το βαθμό του χιλίαρχου,  και των δύο πολιτοφυλάκων φρουρών του,  Ανδρέα Γεωργίου και Ιωάννη Καραγιάννη. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο στρατηγός Τσόκρης. Ο Γεώργιος  Μαυρομιχάλης, που είχε συνήγορο υπεράσπισης τον μεταφραστή του «Απόλλωνα» και συνεργάτη του Πολυζωίδη πράκτορα Μάσον, και ο  Ιωάννης Καραγιάννης καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Ανδρέας Γεωργίου σε φυλάκιση δέκα ετών. Η απόφαση των στρατοδικών βγήκε στις 7 το βράδυ και ήταν ομόφωνη.  Ο Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε στις 10 Οκτωβρίου, ενώ η εκτέλεση του Καραγιάννη αναβλήθηκε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα μαρτυρήσει κι άλλους ενόχους. Αργότερα, στους δύο πολιτοφύλακες δόθηκε αμνηστία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

1849 . Πέθανε στην  Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

1886 . Οι Ισπανοί κατάργησαν τη δουλεία στην Κούβα


1870. Στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο κατά την πολιορκία του Παρισιού από τους Πρώσους , ο Λέων Γαμβέτας διέφυγε από την πόλη με το αερόστατο του Αρμάν Μπαρμπέ και πήγε στην Τούρ.


1879.Η Γερμανική Αυτοκρατορία και η ΑυστροΟυγγαρία υπέγραψαν μια προκαταρκτική μυστική αμυντική συμμαχία, την αποκληθείσα  Διπλή Συμμαχία.Την ίδια ημέρα Εκλογές στην Ανατολική Ρωμυλία για την Περιφέρεια Συνέλευση


1897. Στο Βίλνιους ιδρύθηκε η Μπούντ («Bund») , η Ένωση Εβραίων Εργαζομένων της Ρωσίας.

1905. (20 Οκτωβρίου με το γρηγοριανό) , οι Μπολσεβίκοι κήρυξαν  γενική απεργία στη Ρωσία


1924 .Στις 7 Οκτωβρίου 1924 μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Θεμιστοκλή Σοφούλη ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργός και εμεινε στην εξουσία για οκτώ μήνες μέχρι τις 26 Ιουνίου 1925. 

1928. Οι εργαζόμενοι στα τραμ στην Κωνσταντινούπολη κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας που κράτησε οκτώ ημέρες.

1929.  Ο Φώτιος Β' έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1940 .Τα γερμανικά στρατεύματα  μπήκαν στην Ρουμανία και ανέλαβαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της στο Πλοέστι. 

1942. Δώδεκα Χαρικέιν  της 335  Μοίρας Διώξεως  της ΕΒΑ, με επικεφαλής τον  Επισμηναγό Ι. Κέλλα απογειώθηκαν για την πρώτη αποστολή τους στο μέτωπο του Ελ Αλαμέιν. 

1943. Οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό Κάτω Αγόριανη στον Παρνασσό. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν 100 Αμερικανούς αιχμαλώτους στο Νησί Γουέικ.

1944. Στην Ουάσιγκτον στο κτήμα των Μπλίς, έληξαν οι συνομιλίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και της Κίνας με συμφωνία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. 
Ο στρατάρχης Ρόμελ, ο οποίος διοικούσε τις Γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική , διατάχθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ να επιστρέψει στο Βερολίνο. Στο Άουσβιτς, εξεγέρθηκαν οι Εβραίοι

1946 .Πολυμελής Κ/συμμορία επέδραμε  στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Φόνευσε εναν Χωροφύλακα λεηλάτησε το  οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής και αφήρεσε  από την εταιρείαν μεταλλείων 5.000 000 δραχμάς και πολλά τρόφιμα τα οποία φόρτωσε στο βενζινοπλοίο της εταιρείας και σε τεσσάρες λέμβους. Απήχθη υπό των συμμοριτών και ένας  εθνικόφρων πολίτης.

1948 Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού παρουσιάστηκε επίσημα το 2CV της Σιτροέν

1949.Ιδρύθηκε η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

1950. Οι Αμερικανικές δυνάμεις πέρασαν τον 38ο παράλληλο και μπήκαν στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

1954 . Στην Τουρκία έληξε η δίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταδικάστηκαν 131 κατηγορούμενοι σε ποινές φυλάκισης από 1 έως 10 έτη.

1955. Στην Κύπρο έγινε η δεύτερη συνάντηση Χάρτινγκ-Μακαρίου, στην οποία ο άγγλος απέρριψε το σχέδιο τριών σημείων του Μακαρίου. 

1956. Η ΕΟΚΑ σκότωσε δύο μέλη των αποικιακών Δυνάμεων Ασφαλείας, στην Κερύνεια με ρίψη βόμβας και δύο Βρετανούς στρατιώτες σε ενέδρα στο Παραλίμνι. 

1957. Στην Κύπρο, κοντά στην  Γαλάτα σκοτώθηκαν οι μαχητές της ΕΟΚΑ,  Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου 20 ετών από τον Κ. Αμίαντο και  Χρύσανθος Μυλωνάς 22 ετών από τη Γαλάτα. Εντός του κρησφύγετου των βρέθηκαν οπλισμός και πυρομαχικά. Τους φονευθέντας και το κρησφύγετο υπέδειξε ο προδότης Μιχ. Ασσιώτη, που σύμφωνα  ανακοίνωση των Άγγλων «παρεδόθη εις τας αρχάς»

1
958.Έπεσε μαχόμενος στη τοποθεσία Μούττη του Σαράντη- Μαύρα Δάση της Μαδαρής, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Πετεμερίδης 28 ετών από την Καναβιού. Απεβίωσε σε ενέδρα, στο Άρσος ο Μιχαήλ Κουκής 38 ετών από τον Αγ. Μάμα.

1959. Ο Γεώργιος Γρίβας και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' συναντήθηκαν στη Ρόδο μετά από μακρά περίοδο αντιδικίας. Ο σοβιετικός δορυφόρος Λούνα 3 φωτογράφισε για πρώτη φορά, τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

1962. Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας "Τιτάν" στη Θεσσαλονίκη.

1967. Ο  Τσε Γκεβάρα συνελήφθη κοντά στη Λα Χιγκουέρα της Βολιβίας. Ο Ερνέστο Ραφαέλ Γκεβάρα ντε λα Σέρνα είχε γεννηθεί στις 14 Ιουνίου 1928, και ήταν γνωστός με το παρατσούκλι του Τσε Γκεβάρα ή ελ Τσε ή απλά Τσε.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε την πρότασή του από πέντε σημεία για να τελειώσει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

1972. Εγκαινιάστηκε  στις Θερμοπύλες ο δεύτερος επίγειος δορυφορικός σταθμός  του Ο.Τ.Ε.

1973 . Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από μέλη της ΕΟΚΑ Β' με τοποθέτηση εκρηκτικών στο δρόμο στον Αγιο Σεργιο της Αμμοχώστου, απ' όπου θα πέρναγε το προεδρικό αυτοκίνητο. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης. 


1977 . Η  ΕΣΣΔ υιοθέτησε  το τέταρτο σοβιετικό σύνταγμα

1979. Αεροσκάφος DC-8 της Ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair, που εκτελούσε την Πτήση 316, συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Από τους 154 επιβάτες και το πλήρωμα,14 έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν. Μετά το δυστύχημα μαθεύτηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πάνω από 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου. Το πλουτώνιο ήταν στις αποσκευές ενός από τους επιβαίνοντες γιατρούς .Από την ανάφλεξη καταστράφηκαν βιομηχανικά διαμάντια αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζονταν για το Ντουμπάι.

1981. Ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έγινε αρχηγός του κράτους μετά τη δολοφονία του Ανουάρ ελ Σαντάτ στις 6 Οκτωβρίου. 1985. Στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο, το οποίο απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια για το «Πορτ Σαΐντ», της Αιγύπτου,  με 440 επιβάτες. Εκδηλωθηκε πειρατεία από τέσσερεις Παλαιστίνιους μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης , που απειλούσαν  να σκοτώσουν τους περίπου 100 Αμερικανούς επιβάτες και να  ανατινάξουν το πλοίο , αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στο Ισραήλ.

1988 .Στη Ρίγα, για πρώτη φορά μετά το 1940, υψώθηκε η σημαία της Λετονίας.

1991. Η 17η Νοεμβρίου εκτέλεσε στο Παγκράτι, τον Ακόλουθο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Τσετίν Γκιοργκιού. Η Ράντα της Ουκρανίας ενέκρινε το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ψήφισε κατά της ένταξης της χωρας στην ΚΑΚ.

1994.Η Κίνα πραγματοποίησε τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες πυρηνική της δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, των άλλων μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

1996 .Ερευνητές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ξέθαψαν από μαζικό τάφο στην Όβτσαρα κοντά στο Βούκοβαρ 200 πτώματα

2000. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα ορκίστηκε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

2001. Άρχισαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

2006. Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη και αμερικανίδα υπήκοος αλλά Ουκρανικής Καταγωγής δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Άννα Πολιτκόφσκαγια -Μαζέπα βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό μέσα στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που έμενε .

2008. Σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αποφασίστηκε να αυξηθεί το όριο εγγύησης για τις καταθέσεις από τα 20.000 στα 50.000 ευρώ, με ανοικτό το περιθώριο για αύξηση και στα 100.000 ευρώ, για όσες χώρες το επιθυμούν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε  τις παγκόσμιες απώλειες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και προειδοποίησε ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται.‎ 

 2011. 24ωρη γενική απεργία από την ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις.

2012 . Ο Ούγκο Τσάβες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, με 54%.

2014. Στο Βέλγιο, έπειτα από 4 μήνες διαβουλεύσεων, 4 κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό μιας ευρωκεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Σαρλ Μισέλ.

2016. Στα Φίχτια κοντά στις Μυκήνες , τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του Γιάννη Σχοινά, Εθνικιστή, μαθηματικού, δημοσιογράφου και εκδότη, ιδιοκτήτη του εθνικιστικού εκδοτικού οίκου «Νέα Θέσις», και υποψήφιου βουλευτή εθνικιστικών σχηματισμών. Ο Γιάννης Σχοινάς τάφηκε στο νεκροταφείο του χωριού.

2018. Θρίαμβος του Μίλοραντ Ντόντικ  που εξελέγει στην προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με 53,88%, και των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών. Οι μουσουλμάνοι εξέλεξαν και τον δικό τους υποψήφιο και τον δήθεν Κροάτη Ζέλικο Κόμσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: