7/10/21

Στις 7/19 Οκτωβρίου 1831, έγινε η δίκη παρωδία του ΑΘΩΟΥ Γεωργίου Μαυρομιχάλη

 

1831. Στις 7/19 Οκτωβρίου 1831, έγινε στο Α΄ διαρκές Στρατοδικείο Ναυπλίου , η δίκη για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια , του Γεωργίου Μαυρομιχάλη που είχε το βαθμό του χιλίαρχου, και των δύο πολιτοφυλάκων φρουρών του, Ανδρέα Γεωργίου και Ιωάννη Καραγιάννη .Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο στρατηγός Τσόκρης. 
Το δικαστήριο βρισκόταν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των συνωμοτών 

Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που είχε συνήγορο υπεράσπισης τον μεταφραστή του «Απόλλωνα» και συνεργάτη του Πολυζωίδη πράκτορα Μάσον, και ο Ιωάννης Καραγιάννης καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Ανδρέας Γεωργίου σε φυλάκιση δέκα ετών. 

Η απόφαση των στρατοδικών βγήκε στις 7 το βράδυ και ήταν ομόφωνη. Ο Μπειζαδές (Γιωργάκης) Μαυρομιχάλης καταδικάστηκε σε θάνατο και στην αποκοπή του δεξιού χεριού του , ποινή που επιβαλλόταν στους πατροκτόνους αλλά του χαρίστηκε κατά την εκτέλεσή του . 

Η εκτέλεσή του αποφασίστηκε να γίνει την μεθεπομένη 10η Οκτωβρίου στη μικρή πλατεία έξω από τον προμαχώνα του Οπλοστασίου, σήμερα πάρκο Κολοκοτρώνη. 

 Η εκτέλεση του Καραγιάννη αναβλήθηκε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα μαρτυρήσει κι άλλους ενόχους. Αργότερα, στους δύο πολιτοφύλακες δόθηκε αμνηστία από τους δολοφόνους και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...