9/10/21

Η Συμφωνία της χαρτοπετσέτας. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, τρείς μέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Αθήνα, συμφωνήθηκε στη Μόσχα η μοίρα της Ελλάδας, από το Στάλιν και τον Τσώρτσιλ

 

Τέταρτη διάσκεψη της Μόσχας στις 9 Οκτώβριο του 1944. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο αμερικανός πρέσβης Αβερελ Χάριμαν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βιάτσεσλαβ Μιχαήλοβιτς (Μολότοφ). Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Στάλιν συζήτησαν  τα "προβλήματα" της Πολωνίας, της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

 Στις 10 π.μ της 9ης Οκτωβρίου 1944, άρχισε στο Κρεμλίνο            η τέταρτη συνάντηση της Μόσχας, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν συζήτησαν τα «προβλήματα» της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, τον διαμελισμό και το μέλλον της Γερμανίας, και τα αμερικανικά σχέδια στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας .Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Μολοτωφ και ο Ιντεν. Το πλήρες αγγλικό κείμενο των στενογραφημένων πρακτικών βρίσκεται εδώ...  http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/123186


Οι συμφωνίες της Μόσχας για «αρμονική συνεργασία» 

 Ο Στάλιν, αποδέχθηκε τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Ελλάδα και συμφώνησε με τον Ουίνστον σε αρμονική συνεργασία. 
Αυτή την αποστολή είχε και ο σοβιετικός απεσταλμένος στην Αθήνα και αυτές τις συμβουλές έδινε στα «Δεκεμβριανά». 

Τα ίδια τους έλεγε με τον ασύρματο και ο Δημητρώφ.

 Όσα έκαναν οι "κόκκινοι" στην Ελλάδα δεν είχαν τη σοβιετική κάλυψη. Ήταν «εκτός γραμμής» . 

 Ο Τσώρτσιλ έθεσε το ζήτημα των συμφερόντων των δύο κυβερνήσεων στις διάφορες βαλκανικές χώρες και την ανάγκη να συνεργαστούν οι δυο δυνάμεις αρμονικά σε κάθε μια από αυτές. 

Μετά από κάποια συζήτηση συμφωνήθηκε ότι, όσον αφορά την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, κάθε μία από τις δύο κυβερνήσεις είχαν το ίδιο ενδιαφέρον,(συμφέροντα), ότι η Ρωσία είχε μεγάλο ενδιαφέρον στη Ρουμανία και ότι η Βρετανία ήταν στην ίδια θέση όσον αφορά την Ελλάδα. 

Ο Τσώρτσιλ αντέτεινε ότι, το βρετανικό ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία ήταν μεγαλύτερο από ό, τι ήταν στη Ρουμανία. 
Αυτό οδήγησε σε κάποια συζήτηση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Βουλγαρία. 

Ο ΣΤΑΛΙΝ υπενθύμισε τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, όπου οι Βούλγαροι ήσαν στη γερμανική πλευρά και ότι τρεις βουλγαρικές μεραρχίες είχαν πολεμήσει εναντίον των Ρώσων στον πόλεμο.

 «Looking at the Balkans he thought they should do something to prevent the risk of civil war between the political ideologies in those countries. They could not allow a lot of little wars after the Great World War. They should be stopped by the authority of the three Great Powers. MARSHAL STALIN agreed». 

 Ο Τσώρσιλ , «κοιτάζοντας τα Βαλκάνια εξέφρασε τη σκέψη ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου μεταξύ των πολιτικών ιδεολογιών σε αυτές τις χώρες.

 Δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν μικρούς πολέμους μετά το Μεγάλο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Θα έπρεπε να τους σταματήσουν με την δύναμη των τριών Μεγάλων Δυνάμεων.
 Ο Στρατάρχης ΣΤΑΛΙΝ συμφώνησε ». 

 Αυτό έγινε στα Δεκεμβριανά και αυτή ήταν η Συμφωνία της; Βάρκιζας. 

 Στη συνέχεια , « ο πρωθυπουργός είπε ότι ήθελε να μιλήσει για τους βασιλείς. Σε καμία περίπτωση η Βρετανία δεν θα προσπαθούσε να επιβάλει τους βασιλείς στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Γιουγκοσλαβία. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να αφεθούν να αποφασίσουν με ελεύθερα δημοψηφίσματα εν ευθέτω χρόνο με ηρεμία».

 Αυτό ακριβώς έγινε με το δημοψήφισμα του 46. 

 Για την Ιταλία ο Τσώρτσιλ είπε , οτι «πάνω απ 'όλα δεν ήθελε εμφύλιο πόλεμο μετά τα την απόσυρσή των αγγλοαμερικανικών δυνάμεων και ζήτησε από τη Σοβιετική Ένωση να πάει με το μαλακό τους κομμουνιστές στην Ιταλία και να μην τους ερεθίζει.

 Καθαρή δημοκρατία θα εγκατασταθεί, ό, τι ήθελε ο λαός, αλλά δεν ήθελε ταραχές στο Τορίνο ή το Μιλάνο και συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων και των ανθρώπων. Οι Ιταλοί , είχαν πολλές ψήφους στην Νέας Υόρκη».

 Ο Τσώρτσιλ δεν ζήτησε το ίδιο για την Ελλάδα.

 Ο ΣΤΑΛΙΝ εξέφρασε τον φόβο του ότι οι κομμουνιστές στην Ιταλία θα τον έστελναν στο διάβολο διότι ο «Έρκολι» Ercoli (Palmiro Michele Nicola Togliatti, ψευδώνυμο Ercole Ercoli) είχε δικές του απόψεις . 

 Ο Στάλιν δεν είχε επιρροή στην Ελλαδα, όπου δεν μοίραζε ούτε χρυσές λίρες, ούτε όπλα και δεν διέθετε τους συνδέσμους της SOE που είχε σκορπίσει το δίκτυο του πατρός Δημητρίου στην Ελλάδα

Ο Στάλιν ότι υποσχέθηκε το έκανε. Ο Κόκκινος Στρατός δεν «απελευθέρωσε» την Ελλάδα.
Το Αιγαίο οι ανοιχτές θάλασσες και τα Στενά. 

 Ο Τσώρτσιλ είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το μακροπρόθεσμο μέλλον του κόσμου η βρετανική πολιτική δεν απέβλεπε στο να ανακόψει την πρόσβαση της Σοβιετικής Ρωσίας στα ζεστά λιμάνια τις μεγάλες θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Αντιθέτως, ήταν μέρος της φιλίας τους για να βοηθήσουν τη Σοβιετική Ένωση.
 Δεν ίσχυε πλέον η πολιτική του Ντισραέλι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πρακτικά αυτά αποδεικνύουν ότι ο Στάλιν δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος του διεθνισμού. Ενδιαφερόταν πρώτιστα για τα στενά συμφέροντα της Σοβιετικής Ένωσης και δευτερευόντως για οτιδήποτε άλλο. Υπό μία έννοια λοιπόν ήταν εθνικιστής!

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θύμισες ρε χατζάρα..
Την υιοθετημένη κόρη του togliatti με το όνομα marisa την είχα καθηγήτρια στην σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης,La Sapienza.
Κομμούνα βαμένη σαν τον πατέρα της!! Με γ@μησε για να πάρω το μαθημα της!!
Βλέπεις εμείς που κάναμε παρέα με αυτούς που πρόσκεινται στο FUAN είμασταν ένα είδος για εξαφανηση στα κομμουνιστοκρατούμενα Ιταλικά Πανεπιστήμια.
Δεν ειναι τυχαίο ότι χρόνια πριν το φλεβάρη του 75 είχαν εκτελέσει με μία σφαίρα στο κεφάλι τον Έλληνα φοιτητή Ιατρικής Μ. Μάντακα στην Ρώμη..
Εκεί να δείς κομμουνισταριό χατζάρα, τα δικά μας εδώ ήταν και είναι γατάκια μπροστά στην Ιταλική αριστερά και την διείσδυση στα εκεί Πανεπιστήμια, τότε..
Marisa Malagoli Togliatti η κρυφή αδυναμία του ercoli...Τι εποχές ρε χατζάρα
Πως το λένε οι κινέζοι να εύχεσαι να ζήσεις (η να μην ζήσεις) σε ενδιαφέροντες χρόνους...


Η Κρίση της Κοφίνου, η απλοσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο και το Κίνημα του Ντεγκρέτσια . 23 Νοεμβρίου 1967, Ο Σάϋρους Βανς στην Αθήνα

Ο πράκτωρ Μακάριος με ενα σμπάρο, (επιχείρηση Γρόνθος) απαλλάχθηκε και από τον Γρίβα, και από την Ελληνική Μεραρχία, (που την φοβόταν) και β...