12/8/22

Η 12η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 12η Αυγούστου είναι η 224η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 141 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

  838. Η Άλωση του Αμορίου από το Χαλιφάτο των Αββασιδών. Της πολιορκίας  ηγήθηκε προσωπικά ο Χαλίφης Μουτασίμ. Η Πολιορκία άρχισε  την 1η Αυγούστου. Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος έχοντας να αντιμετωπίσει συνομωσίες στην Κωνσταντινούπολη και μια εξέγερση των Χουρραμιτών του στρατού του, δεν μπόρεσε να βοηθήσει την γενέτειρα του.  ο Θεόφιλος στάθηκε ανίκανος να παράσχει βοήθεια στην απειλούμενη πόλη, που διοικούσε  ο στρατηγός Αέτιος  Όπως λένε οι χρονογράφοι, ένας αξιωματικός ονόματι Βοϊδίτζης, αποθαρρυμένος επέτρεψε στους Άραβες να εισέλθουν ανεμπόδιστοι στην πόλη και να την κατακτήσουν. Το Αμόριο κατεστράφη μεθοδικά, με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει ποτέ ξανά την παλαιά του αίγλη. Πολλοί από τους κατοίκους του σφαγιάστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι πωλήθηκαν ως σκλάβοι. 42 επιφανείς αξιωματούχοι μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Χαλιφάτου, Σαμάρα, όπου και εκτελέστηκαν αρνούμενοι να ασπαστούν το Ισλάμ. Η εκκλησία  τιμά τη μνήμη τους ως οι «42 Μάρτυρες του Αμορίου».

1099. Οι Σταυροφόροι από το Γοδεφρείδο της Μπουγιόν  νίκησαν τους Φατμίδες στη μάχη της Ασκαλών. 

1121. O Βασιλιάς της Γεωργίας Δαβίδ Δ΄ ο Χτίστης, νίκησε τους πολυάριθμος μουσουλμάνους  Τουρκμένους  του Μαχμούτ Μωχάμετ στη μάχη του Ντίντγκορι , (40 χλμ δυτικά της Τυφλίδας) , ελευθερώνοντας έτσι ολόκληρη την Γεωργία, ενώ μετέφερε την πρωτεύουσα του βασιλείου του απο το Κουταίσι στην Τιφλίδα.

 1204. Σην Αδριανούπολη της Θράκης, ο Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός υπέγραψε την εκχώρηση της Κρήτης στους Ενετούς έναντι 5.000 χρυσών δουκάτων ή 1000 αργυρών μάρκων 

1323. Υπογράφηκε  η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και το ρωσικό Νόβγκοροντ, που διευθέτησε  τα μεταξύ τους σύνορα.


1376Mε τη βοήθεια των Γενουατών  ο Ανδρόνικος Δ Παλαιολόγος  οργάνωσε πραξικόπημα , συνέλαβε και φυλάκισε τον Ιωάννη Ε' και τον αδελφό του Μανουήλ και στις 12 Αυγούστου 1376 , κάθισε στο θρόνο για τρία χρόνια.


1399. Οι Τάταροι, νίκησαν τις δυνάμεις του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας στη μάχη του ποταμού Βόρσκλα στην Πολτάβα.

1480. Η σφαγή των μαρτύρων του Οτράντο. Την επομένη της καταλήψεως της Πόλεως 813 αιχμάλωτοι στρατιώτες οδηγήθηκαν στον Λόφο της Μινέρβας όπου ο Γκεντίκ Αχμέτ Πασάς του έθεσς προ  του  διλήμματος: ασπάζεστε το Ισλάμ και τον Μωάμεθ ή θανατώνεστε όλοι επιτόπου. Οι γενναίοι χριστιανοί με τον αρχηγό τους τον Αντόνιο Πριμάλντο απάντησαν ότι «προτιμούσαν να πεθάνουν και χίλιες φορές παρά να αρνηθούν τον Ιησού, τον Υιό του Θεού». Μετά αυτήν την απερίφραστη άρνηση προδοσίας της Αγίας Πίστης τους ο Γκεντίκ Αχμέτ Πασάς διέταξε να αποκεφαλίστηκαν όλοι επιτόπου. Τα σώματα των ανδρών αυτών έμειναν άταφα στο σημείο της θανάτωσής τους για περίπου ένα χρόνο. Δεδομένου , ότι το 1480  υπήρχε σημαντική ελληνική Κοινότητα στο Οτράντο αρκετοί από αυτούς τους 813 μάρτυρες, ήσαν Έλληνες. 

1499. Η ναυμαχία της Σφακτηρίας στο πλαίσιο του Τουρκοβενετικού Πολέμου. Η ναυμαχία συνεχίστηκε σε τέσσερις ξεχωριστές ημέρες: 12, 20, 22 και 25 Αυγούστου 1499. Θεωρείται η πρώτη ναυτική μάχη στην ιστορία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κανόνια σε πλοία. Ο Κεμάλ Ρέις νίκησε του Ενετούς που διοικούσε ο Αντόνιο Γκριμάνι.

1549. Τα γαλλικά στρατεύματα του Ερρίκου Β της Γαλλίας κατέλαβαν το βρετανικό προπύργιο Αμπλετέζ στο Πα ντε Καλαί.


1654 . Κατά τον ρωσοπολωνικό  πόλεμο του 1654-1667 12000 ρώσοι αντιμετώπισαν  8000 Λιθουανούς  στην μάχη της Σχλόφ στην Λευκορωσία.
Οι Λιθουανοί πέτυχαν μια τακτική νίκη. Η μάχη έμεινε στην ιστορία επειδή κατά τη διάρκεια της έγινε μερική έκλειψη του ηλίου, με μεγάλη φάση.


1687. Κατά τον μεγάλο τουρκικό Πόλεμο ο στρατός των Αψβούργων κέρδισε τη δεύτερη μάχη του Μοχάτς εναντίον των Οθωμανών, τερματίζοντας την παρουσία τους στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

1708. Κατά τον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής άρχισε η πολιορκία της Λιλ από τους Ολλανδούς.


1759. Κατά τον επταετή πόλεμο οι Πρώσοι του Φρειδερίκου Β, (50.000) ηττήθηκαν στη μάχη του Κούνερσντορφσκ στη Φρανκφούρτη στον Μάιν, από τις ενωμένες ρωσικές, (40.000) και αυστριακές.(20.000) δυνάμεις.Ηταν η χειρότερη ήττα του πρωσικού στρατού στον πόλεμο των επτά ετών.

1813. Ο Μέτερνιχ κατήγγειλε την ειρήνη με τον Ναπολέοντα και κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία.

1866. Κατά τον τρίτο ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας υπογράφηκε η  ανακωχή του Κόρμονς στην Γκορίτσια του Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια.

1887. Το πρώτο τρένο  Orient Express αναχώρησε από την Βιέννη για την Κωνσταντινούπολη.

1914. Η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1916. Οι Ιταλοί κατέλαβαν τη Χειμμάρα.

1936.Καθιερώθηκε με νόμο από την κυβέρνηση Μεταξά η Κυριακή ως υποχρεωτική αργία.
1942 . Η δεύτερη διάσκεψη της Μόσχας των τριών μεγάλων Συμμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Αυγούστου 1942.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο  Αβερελ Χάριμαν ως εκπρόσωπος  του Προέδρου των ΗΠΑ, και ο Στάλιν  συζήτησαν  για την έναρξη της εκστρατείας στη Βόρεια Αφρική και  το ενδεχόμενο ανοίγματος του δεύτερου μετώπου στη βόρεια Γαλλία.
1944. Η σφαγή στη Σάντα Αννα ντι Στατζέμα στην Τοσκάνη. Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά των Παρτιζάνων τα Waffen-SS εκτέλεσαν περίπου 560 χωρικούς και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 130 παιδιών, και έκαψαν τα σώματά τους. Στην Καλαμαριά , η ΟΠΛΑ έστησε ενέδρα και δολοφόνησε τον Βλαχόπουλο, που ανήκε στην Εθνική Ελληνική Ασφάλεια Πόλεως Θεσσαλονίκης. Στις 2 το πρωί ένοπλοι ελασίτες περικύκλωσαν το χωριό Μεσονήσι Φλωρίνης και απήγαγαν τους 6 χωροφύλακες του τμήματος.

1946. 60 μελής συμμορία Κομμουνιστών επιτέθηκε στον σταθμό χωροφυλακής 
Τροβάτου Καρδίτσης.

1948. 150μελής συμμορία Κομμουνιστών επιτέθηκε στο χωριό Βόλαξ στο Κατω Νευροκόπι, που το υπεράσπιζε δύναμη χωροφυλάκων και ΜΑΥ. Μετά από 4ωρη μάχη οι Κ/Σ αποσύρθηκαν αφού πήραν 50 κατοίκους ως ομήρους   και αφού έκαψαν μερικά σπίτια.

1949. 
Στο ΒΙΤΣΙ κατελήφθη κατόπιν αγώνος από το 513ΤΠ το ΛΕΣΙΤΣ .Τμήματα της 22ας Ταξιαρχίας κατέλαβαν το Συγκρότημα  ΚΟΥΛΑΝ-ΠΛΑΤΥ-ΚΡΕΣΤΟ. Υπό τμημάτων της 35ης Ταξιαρχίας κατελήφθη η ΓΛΑΒΑΤΑ.  Στη Γενεύη υπογράφηκε η Σύμβαση για τους αμάχους.

1952 . Η «Νύχτα των εκτελεσθέντων Εβραίων ποιητών». Στην ΕΣΣΔ εκτελέστηκαν ως κατάσκοποι οι δεκατρείς καταδικασθέντες για την υπόθεση  της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων ήταν αρκετοί  «επιφανείς» Εβραίοι ποιητές. (Λ. Κβίτκο, Π. Μάρκις, Δ. Μπέργκελσον,Δ. Γκοφστάϊν).

1953. Ενώ η Σ. Ενωση πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σεισμός 7,2 Ρίχτερ, κατέστρεψε το Αργοστόλι. Πρόκειται για το φονικότερο σεισμό στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Ο απολογισμός του χτυπήματος του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά ήταν 386 νεκροί , 730 τραυματίες και 50.000 άστεγοι . 11.182 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 2.500 υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Η σεισμική ακολουθία , του τριημέρου 9-12 Αυγούστου σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη , είχε 455 νεκρούς, 21 εξαφανισθέντες και 2.412 τραυματίες. Από τα 33.300 σπίτια των τριών νησιών , καταστράφηκαν εντελώς 27.659, και μόνο 467 διασώθηκαν. Οι ζημιές επεκτάθηκαν στην Αιτωλία και στην Ηλεία, όπου καταστράφηκαν 18 και 46 οικισμοί αντίστοιχα.
1958. Στην Κύπρο οι Τούρκοι σκότωσαν τον 60χρονο Χαρίδημο Αντωνιάδη.
1959.Στην ΕΣΣΔ, επιτράπηκε η πώληση «διαρκών αγαθών» με πίστωση. 
1961. Χτίστηκε το τείχους του Βερολίνου.
1963. Ρήξη Γεωργίου Παπανδρέου-Σοφοκλή Βενιζέλου, ύστερα από άρθρο του Βενιζέλου που πρότεινε   αναβολή των εκλογών και σχηματισμό μεταβατικής-κυβερνήσεως.
1965. Ο Κωνσταντίνος απέρριψε  την πρόταση του Γεωργίου Παπανδρέου να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως ή να προκηρυχθούν εκλογές. Κατόπιν αυτού ο Γεώργιος Παπανδρέου έθεσε καθεστωτικό ζητημα. 
1967. Κινέζοι κομμουνιστές κακοποίησαν στη Σαγκάη το πλήρωμα του πλοίου «Κέιπ Βαμβακάς» και υποχρέωσαν τους Έλληνες ναυτικούς να προσκυνήσουν τη φωτογραφία του Μάο Τσετούνγκ.

1969. Ο καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης παρουσιάστηκε  στους δημοσιογράφους , από το καθεστώς της 21ης Απριλίου, ως απόδειξη ότι είναι ψευδείς οι καταγγελίες της συζύγου του περί βασανιστηρίων .

1970 . Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μόσχας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Δυτικής Γερμανίας. Η Δυτική Γερμανία αναγνώρισε τα μεταπολεμικά σύνορα στην Ευρώπη και παραιτήθηκε από αξιώσεις στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Πρωσίας. Στην πραγματικότητα, ήταν μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας.


1974 
. Τουρκικό τελεσίγραφο στην Γενεύη. για τη δημιουργία στην Κύπρο τουρκικών αυτόνομων περιοχών.


1976. Η σφαγή του στρατοπέδου Τελ-αλ-Ζαατάρ στα βορειοανατολικά της Βηρυτού κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Οι Χριστιανοί πολιτοφύλακες κατέλαβαν το παλαιστινιακό στρατόπεδο και σκότωσαν 1.500 μέχρι και 3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες .

1985.  Στην  Ιαπωνία ένα Μπόινγκ 747 των Ιαπωνικών αερογραμμών κατέπεσε  στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 επιβάτες και πλήρωμα  να χάσουν τη ζωή τους.
1992Στην Μπανια Λούκα η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας  ψήφισε τη Διακήρυξη για  την Πολιτική Οργάνωση του Κράτους , και έλαβε απόφαση να αλλάξει το όνομα της Σερβικής Δημοκρατίας  σε Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό υπέγραψαν τη συμφωνία, ελευθέρου εμπορίου.
1994. Στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε  ότι δωροδόκησε εφοριακούς.
1995. Στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

1996. Το Ιράν και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία υψους 23 δις δολ. για το φυσικό αέριο.


2000
. Βυθίστηκε κατά τη διάρκεια άσκησης στη Θάλασσα Μπαρέντς το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ», με αποτέλεσμα το θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος. 


2002. 60 νεκροί στην Κεντρική και στη Δυτική Ευρώπη, από τις συνεχιζόμενες πλημμύρες .Διακόπηκε ο πλους των σκαφών στο Δούναβη.Μεγάλες καταστροφές στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Τσεχία και στη Βουλγαρία.Οι ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας σαρώθηκαν από πλημμύρες, 58 νεκροί. Καταστράφηκαν ελληνικά χωριά στον Καύκασο.

2003. Συμπλοκή μεθυσμένων Βρετανών  λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα στο Φαληράκι της Ρόδου με νεκρό 17χρονο Βρετανό.


2010. Οι Αλβανοί δολοφόνησαν  στην περιοχή της Άνω Χειμάρρας τον Αριστοτέλη Γκούμα. Εμβόλισαν τη μοτοσικλέτα του και πέρασαν από πάνω του με το αυτοκίνητο , ενώ για να είναι σίγουροι ότι τον αποτελείωσαν, έκαναν όπισθεν και πέρασαν και δεύτερη φορά από πάνω του. 
2015. Στο λιμάνι Τιεντσίν της Κίνας  έγιναν δύο σφοδρότατες εκρήξεις, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα η μία από την άλλη σε σταθμό αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων. Προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές και σκοτώθηκαν  173 εργαζόμενοι . Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν  σεισμό 2,3 Ρίχτερ . Οι εκρήξεις ήταν τόσο σφοδρές ώστε καταγράφηκαν από τους δορυφόρους.

2016.Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον δυτικό συνασπισμό, κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτζ, μετά από δίμηνη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

2018. Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν υπέγραψαν τη συμφωνία για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: