13/8/22

13 Αυγούστου 1968. Ήταν Τρίτη και 13 .Η αποτυχημένη απόπειρα του Αλέξανδρου Παναγούλη να ανατινάξει του αυτοκίνητο του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Τα εκρηκτικά του τα είχε προμηθεύσει ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης.

 

  


 Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος όπως κάθε ημέρα αναχώρησε από το σπίτι του στο Λαγονήσι για την Αθήνα. Στις 7.40 η πομπή βρισκόταν στο 31ο χιλιόμετρο, όταν εγινε η έκρηξη που προκάλεσε επι του οδοστρώματος , δύο «μικρούς κρατήρες διαμέτρου 1.10-1.20 μ. και βάθους 0,60 μ.». Θύματα ουδέν. Δράστης της απόπειρας ήταν ο Αλέκος Παναγούλης που συνελήφθη έπειτα από λίγα λεπτά.

 Ο Παπαδόπουλος συνέχισε προς την Αθήνα. Στις 9 προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απόπειρα ανακοινώθηκε στις 3 το απόγευμα από το Βύρωνα Σταματόπουλο.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα εκρηκτικά ήρθαν με διπλωματικό σάκο της Κύπρου ενώ ο Παναγούλης είχε εκπαιδευθεί από την CIA στην Ιταλιά για να τα τοποθετήσει, νομίζω στο Τορίνο

KostasL είπε...

Ο Παναγούλης ταξίδευε στο εξωτερικό, είχε βοήθεια, εκπαίδευση, χρηματοδότηση κι εξοπλισμό από ξένες μυστικές υπηρεσίες!

Ο δε στυγνός δικτάτορας Παπαδόπουλος...του χορήγησε αμνηστία και τον απελευθέρωσε σε δυο ή τρία χρόνια εάν δεν κάνω λάθος!

Η μαϊμού συνομωσία της οδού Κάτωνος (στο Λονδίνο) που χορογράφησε η αγγλική (μυστική) αστυνομία

p; H νίκη στο Βατερλό του Ουέλλιγκτον, έφερε φτώχια και δυστυχία στην Αγγλία. Χιλιάδες πεινασμένοι απόστρατοι ενώθηκαν με      τους πεινασμέ...