16/10/23

Η 16η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 16η Οκτωβρίου είναι η 289η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 76 ημέρες ως το τέλος του έτους.

456. Ο Γερμανός στρατηγός των μισθοφόρων Ρικίμερος νίκησε τον αυτοκράτορα Άβιτο στην Πιατσέντσα  και έγινε αυτοκράτορας τη; Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεχρι το 472 μΧ. 

955 . Ο Αυτοκράτορας  Όθων Α΄ ο Μέγας στη μάχη της  Ράξα κοντά στο Μεκλεμβούργο, νίκησε  τους Σλάβους Οβοτρίτες με επικεφαλής τον Νάκο .
Οι Σλάβοι του Ελβα αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία του Όθωνα και να πληρώνουν φόρο.

1094. Αφορισμός του βασιλιά των Φράγκων.Φιλίππου Α ́ επειδή αποκήρυξε την Μπέρθα της Ολλανδίας και παντρεύτηκε την εξαδέλφη του, Μπέρτρα ντε Μονφόρ.

1384. Στην Πολωνία, αν και, γυναίκα και ανήλικη , στέφτηκε βασίλισσα της Πολωνίας η ενδεκάχρονη Χέντβιχ.  

1472 . Με την ειρήνη του Πεντράλμπες παραδώθηκε η Βαρκελώνη στον Ιωάννη Β της Αραγωνίας

1515. Περισσότερο από ένα μήνα μετά τη νίκη τους στο Μαρινιάν, ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α ́ της Γαλλίας και 8.000 άνδρες εισέρχονται στο Μιλάνο.

1532. Ο Γενουάτης ναύαρχος των Ισπανών  Αντρέα  Ντόρια κατέλαβε προσωρινά  από τους Τούρκους το φρούριο του Ρίο.
1555 . Με εντολή της καθολικής βασίλισσας Μαρίας Τυδώρ, (Bloody Mary), κάηκαν ζωντανοί ο λουθηριανός επίσκοπος του Λονδίνου Νίκολας Ρίντλει  και ο επίσκοπος του Βόρτσεστερ  Χιού Λάτιμερ. 

1618.
Εξέγερση των ορθόδοξων και φτωχών κατοίκων του Μόγκιλεφ στην Λευκωρωσία , που τότε βρισκόταν υπό Πολωνο-Λιθουανική κατοχή, κατά του Ουνίτη επισκόπου Ιωσάφατ Κούντσεβιτς,των πλουσίων καθολικών γαιοκτημόνων και των Εβραίων εμπόρων και τοκογλύφων φίλων τους. To Μόγκιλεφ ιδρύθηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα, και οι Εβραίοι άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί από το 1500.Το δέκατο ένατο αιώνα το Μόγκιλεφ ήταν κέντρο εβραϊκών σπουδών και Χασσιδισμού και αργότερα κέντρο του Σιωνισμού και του εβραϊκού Σοσιαλισμού.

1689.Μετα τη νικηφόρα μάχη της Νις που διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου 1689, ο αρχηγός του στρατού των Αψβούργων μαρκήσιος του Μπάντεν-Μπάντεν Λουίς-Γουίλιαμ προέλασε ανατολικά και κατέλαβε το Βιντίν.

1730 . Εκδηλώθηκε εξέγερση των 12000 Γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη υπό τη καθοδήγηση του Αλβανού Χαλίλ λόγω της έλλειψης προετοιμασίας του στρατού για να αντιμετωπίσει την επίθεση των Πέρσών. Η εξέγερση οδήγησε στη ανατροπή του καλοπερασάκια Σουλτάνου Αχμέτ Γ με τον Μαχμούτ τον πρώτο. Πριν παραιτηθεί ο Αχμέτ διέταξε την εκτέλεση με στραγγαλισμό του Μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ Νταμάτ Πασά. (1666 - 16, Οκτωβρίου, 1730) .
   
1793 . Ο αποκεφαλισμός της Μαρίας Αντουανέτας. Την ίδια ημέρα «ο δημοκρατικός Στρατός», μετά τη μαζική επιστράτευση του Αυγούστου όλων των ικανών προς στρατιωτική υπηρεσία αντρών μεταξύ 18 και 25 ετών, υπό τη διοίκηση του Ζαν Μπαπτίστ Ζουρντάν, νίκησε το Στρατό του Συνασπισμού που τον διοικούσε ο πρίγκιπας Josias του Σαξ-Κόμπουργκ στη Μάχη της Wattignies κοντά στη Λιλ. 

1803‎‎ .Με αφορμή τις επιθέσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κατά του Επισκόπου του Μαυροβουνίου Πέτρου Α , η Εθνοσυνέλευση του Μαυροβουνίου απάντησε στην Ιερά Σύνοδο ότι ο λαός του Μαυροβουνίου, η εκκλησία και ο μητροπολίτης είναι ανεξάρτητοι,  και ότι η εκλογή του επισκόπου του Μαυροβουνίου εξαρτάται μόνο από την‎ βούληση του Λαού.

1805.  Άρχισε η μάχη του Ουλμ,.
1806. Η Πύλη κήρυξε τον Πόλεμο κατά της Ρωσίας 
1813.
 
Η μάχη των Εθνών. Στο έδαφος της Σαξονίας, κοντά στη Λειψία, ξεκίνησε η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ. 500.000 στρατιώτες. Συγκρούστηκαν ο συνασπισμός του Ναπολέοντα, (Γαλλία, Πολωνία Σαξονία) και ο Έκτος Συνασπισμός (Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία και Σουηδία. Η Μάχη των Εθνών, μάχη τελείωσε μετά από τρεις ημέρες με 110.000 νεκρούς και τραυματίες και με την ήττα του Ναπολέοντα.

1817. Βρέθηκε ο τάφος του Φαραώ Σέτι Α ́ στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου.


1824 . Ο Αλέξανδρος Πούσκιν ολοκλήρωσε το τρίτο κεφάλαιο του «Ευγένιου Ονιέγκιν». 

1834 . Κάηκε μεγάλο μέρος του ανακτόρου του Γουέστμινστερ .

1837. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας για τη συντήρηση των δρόμων και των γεφυριών.

 
1853. Κριμαϊκός πόλεμος. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.


1909. Οι πρόεδροι την ΗΠΑ Γουίλιαμ Ταφτ και του Μεξικού συναντώνται για πρώτη φορά σε μια συνάντηση κορυφής στο Ελ Πάσο, στο Τέξας. Για την ασφάλεια των δυο προέδρων κινητοποιήθηκαν 4500 στρατιώτες και αστυνομικοί. 
Στην Ελλάδα εκδηλώθηκε κίνημα κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Τυπάλδο, με συνδικαλιστικά αιτήματα και κατεστάλη με αιματηρό τρόπο.

1910.Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας της Σερβίας ο Ιβάν Σάριτς πραγματοποίησε μπροστά σε χιλιάδες θεατές στη Σουμπότιτσα, πτήση με ένα ξύλινο «μονοπλάνο» που ο ίδιος κατασκεύασε. Σηκώθηκε σε ύψος 30 μέτρων πριν προσγειωθεί.

 1912Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη και τη Βέροια από τους Τούρκους. Ο Βουλγαρικός στρατός 'έστειλε για πρώτη φορά αεροσκάφη για την αναγνώριση των τουρκικών θέσεων στην Αδριανούπολη.   Ο διοικητής του Πέτς Σεφεντίν μπέης Μαχμουντμπέγκοβιτς παρέσωσε την πο΄λη με συνθήκη στον Στρατό του Μαυροβουνίου που του εγγυήθηκε ελευθερία πίστης, τιμής και περιουσίας

1918.
 Ο Κάρολος Α΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αυστρο - Ουγγαρίας από τον Οίκο των Αψβούργων λίγο πριν την εκθρόνιση του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει την αυτοκρατορία του σε μια ένωση τεσσάρων λαών των Αυστρο-γερμανών, των Τσέχων, των Γιουγκοσλάβων και των Ουκρανών. Στο Κίεβο ο Χατμάνος Πάβλο Σκοροπάντσκι εξέδωσε διάταγμα για την αναβίωση των Κοζάκων και καταγράφηκαν περίπου 150.000 οικογένειες). 1922.
Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος που απέτησε την εκτέλεση  των προδοτών. Ο Μουσολίνι αναχώρησε με αεροπλάνο από το Μιλάνο και πηγε στην Ρώμη για να αναλάβει τον σχηματισμό κυβερνησεως.

 1925. Στο Λοκάρνο, της Ελβετίας υπεγράφη συνθήκη μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας για αμοιβαίο σεβασμό υφιστάμενων συνόρων.

1934. Άρχισε η «μεγάλη πορεία» προς το Πεκίνο των Κινέζων κομμουνιστών υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ, που τέθηκε επικεφαλής 25.000 ανδρών. 15 χρόνια αργότερα κατέλαβε την εξουσία..

1939. Η πρώτη αεροπορική επιδρομή της γερμανικής Luftwaffe πάνω από την Αγγλία.

1941. Εκδηλώθηκε πανικός στη Μόσχα, επειδή κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Στάλιν είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα καθώς τα γερμανικά στρατευμάτα είχαν φτάσει πολύ κοντά. 

1943. Με την επίθεση του ΚΚΕ στους Γερμανούς στην Κερπινή, δρομολογήθηκε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από την SOE και το ΚΚΕ. Η Επιδρομή των Γερμανών στο Γκέτο της Ρώμης.

1944 .Ιερολοχίτες, υπό τον Σ/χη Θ. Κετσέα, κατέλαβαν και απελευθέρωσαν την Λήμνο. 

1945. Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων.

1946. Εκτελέστηκαν  με απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης ως εγκληματίες πολέμου 11 στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού στρατού. Εκτελέστηκαν ο υπουργός εξωτερικών Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ , ο υπουργός εσωτερικών Βίλελμ Φρικ , ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου Βίλχελμ Κάιτελ, ο διοικητής του Στρατού Άλφρεντ Γιόντλ ,ο επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας Ερνστ Καλτενμπρούνερ, ο γενικός κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας Χανς Φρανκ, ο υπουργός για τις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο εκδότης Τζούλιους Στρέιχερ ο υπεύθυνος για την κατανομή του εργατικού δυναμικού στα καταναγκαστικά έργα Φρίτς Ζάουκελ και
 ο επίτροπος για την κατεχόμενη Ολλανδία Άρτουρ Ζάις-Ίνκαρτ.


1949. 
Ο Ζαχαριάδης εξήγησε στους Έλληνες Κομμουνιστές  από ραδιοφώνου την απόφαση το όπλο παρά πόδας.

1951. Δολοφονήθηκε στο Ραβαλπίντι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ali Khan Liaquat. 


1957. 
Το Νόμπελ λογοτεχνίας απονεμήθηκε  στον Αλμέρ Καμύ 

1960 .Συμπλοκές βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α., κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μέρτεν.


1961 . Μια μέρα μετά τη νίκη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Ισμέτ Ινονού, προς τον στρατηγό -Πρόεδρο Τζεμάλ Γκιουρσέλ, με την οποία ζητούσε να μην εκτελεστούν ο Αντνάν Μεντερές και ο Ζορλού.

1964. Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Στην Ελλάδα παύτηκε ο εδαίτης αντιδήμαρχος Πειραιά Ιωάννης Φραγκούλης ,επειδή δήλωσε ότι ο αμερικανικός 6ος στόλος είναι ανεπιθύμητος.

1965. Στην Κύπρο συγκρούσεις της Εθνοφρουράς με τουρκοκυπριους στονβ Λιμνίτη της Αμμοχώστου


1968. Μαύρη δύναμη . Ο  Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα Τόμμι Σμιθ και ο τρίτος Τζον Κάρλος σήκωσαν το «μαύρο γάντι» απέναντι στη λευκή Αμερική. Την ιδια ημέρα υπογράφηκε η Συνθήκη ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και την Τσεχοσλοβακία για την προσωρινή διαμονή 75.000 σοβιετικών στρατιωτών στην Τσεχοσλοβακία που επικυρώθηκε από την «Βουλή» της Τσεχοσλοβακίας στις 18 Οκτωβρίου.

1969. Το Περού, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Χιλή υπέγραψαν στη Λίμα το Σύμφωνο των Άνδεων.

1970 . Ο Ανουάρ αλ Σαντάτ  πρόεδρος της Αιγύπτου.

1975. Άρχισε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Κατηγορούμενοι ήσαν 33, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής

1978 . Ο Πολωνός Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα εκλέχτηκε, (με τη βοήθεια της Cia) 264ος Πάπας και γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. O πρώτος μη Ιταλός Πάπας από το 1523.

1983.Το σοβιετικό «Βενέρα 16» μπήκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.


1984. Ο νέγρος επίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας του Γιοχάνεσμπουργκ Ντέζμοντ Τούτου έλαβε  το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.


1991. Ο Τεοντόρ Στολογιάν σχημάτισε την πρώτη, έπειτα από 50 χρόνια, μη κομμουνιστική κυβέρνηση στη Ρουμανία.Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.

1993. Ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις στο Στρόμπολι

1994.Στην Ελλάδα έγιναν δημοτικές εκλογές. Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φινλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%. Στη Γερμανία ο Χέλμουτ Κολ επανεκλέχτηκε καγκελάριος. Στην πΓΔΜ ο. Κίρο Γκλιγκόροφ εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, με το 52,4% των ψήφων.1998 .Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, άρχισαν να υποχωρούν από το Κόσσοβο  οι μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού . Στο Λονδίνο συνελήφθη ο Αουγούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».


2000. Έκθεση 80 σελίδων της γαλλικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ότι το κατασκοπευτικό δίκτυο των ΗΠΑ, με την κωδική ονομασία "Echelon", παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες και υποκλέπτει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.


2002.Εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.

2007. Η Ελλάδα ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διασκέψεως της UNESCO. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος διατέλεσε πρόεδρος για δυο έτη

2013. «Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής των Ελλήνων» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

2020. Στη Γαλλία, νεαρός τσετσένος ισλαμιστής αποκεφάλισε τον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί επειδή χρησιμοποίησε καρικατούρες του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: