7/10/23

Η δίκη παρωδία του Γεωργίου Μαυρομιχάλη που ΔΕΝ σκότωσε τον Καποδίστρια

Στις 7/19 Οκτωβρίου 1831, έγινε στο Α΄ διαρκές Στρατοδικείο Ναυπλίου , η δίκη για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια , του Γεωργίου Μαυρομιχάλη που είχε το βαθμό του χιλίαρχου, και των δύο πολιτοφυλάκων φρουρών του, Ανδρέα Γεωργίου και Ιωάννη Καραγιάννη . 

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο στρατηγός Τσόκρης. 

 Το δικαστήριο βρισκόταν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των συνωμοτών που δολοφόνησαν τον Κυβερνήτη.

 Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που είχε συνήγορο υπεράσπισης τον μεταφραστή του «Απόλλωνα» και συνεργάτη του Πολυζωίδη πράκτορα Μάσον, και ο Ιωάννης Καραγιάννης καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Ανδρέας Γεωργίου σε φυλάκιση δέκα ετών. 

 Η απόφαση των στρατοδικών βγήκε στις 7 το βράδυ και ήταν ομόφωνη. 

 Ο Μπεηζαδές (Γιωργάκης) Μαυρομιχάλης καταδικάστηκε σε θάνατο και στην αποκοπή του δεξιού χεριού του , ποινή που επιβαλλόταν στους πατροκτόνους αλλά του χαρίστηκε κατά την εκτέλεσή του . 

 Η εκτέλεσή του αποφασίστηκε να γίνει την μεθεπομένη 10η Οκτωβρίου στη μικρή πλατεία έξω από τον προμαχώνα του Οπλοστασίου. (Σήμερα είναι το πάρκο Κολοκοτρώνη). 

 Η εκτέλεση του Καραγιάννη αναβλήθηκε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα μαρτυρήσει κι άλλους ενόχους. Αργότερα, στους δύο πολιτοφύλακες δόθηκε αμνηστία από τους δολοφόνους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης γνώριζε τους δολοφόνους σιώπησε και θυσιάστηκε υπέρ του παιδιού του.

Του είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνόταν ο πατέρας του Ηγεμών της Ελλάδος, οπότε ο μικρός θα ηταν ο Μπεηζαδές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πλησιάζει η ώρα της απελευθέρωσης του Τσασώβ Γιάρ στην ΛΔ.Ντόνετσκ

  Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Ντόνετσκ με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωσε σήμερα το χωριό   Μπογκντάνοβκα στα βόρεια και Ανατολι...