Σκοτώθηκε στo Γκολέμι βορειοδυτικά του Αργυροκάστρου, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος του Γεωργίου που είχε γεννηθεί στο χωριό Πύργο Τριφυλίας το 1910 και υπηρετούσε στρατιώτης στο 4ο Σύνταγμα Πυροβολικού.
Στη μάχη στο Γκολέμι σκοτώθηκαν περί τα 100 ελληνόπουλα .
Στη Μονή Τσέπου Αργυροκάστρου σκοτώθηκε ο Δεκανέας Στεργίου Απόστολος του Ανδρέα, της Εφίππου Μοίρας Πολυβόλων που είχε γεννηθείς στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας το 1917.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Θρασύβουλου Τσακαλώτου από το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων ή 40ό Σύνταγμα Πεζικού, και το Ι/42 Τάγμα της 3ης Μεραρχίας βρισκόταν στην αμυντική τοποθεσία Κούτσι που περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά που είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων και κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την κοιλάδα του Σιούσιτσα ποταμού και κατ’ επέκταση την οδό προς Αυλώνα.
Στο Βισύ ο Πεταίν θορυβημένος από τις πρωτοβουλίες του Πιέρ Λαβάλ για στρατιωτική συνεργασία με τους Γερμανούς τον απέπεμψε από την Κυβέρνηση και τον συνέλαβε διορίζοντας πρωθυπουργό τον Πιέρ-Ετιέν Φλανντίν που παρέμεινε στο αξίωμα για 57 ημέρες και τον διαδέχτηκε ο ναύαρχος Φρανσουά Ντάρλαν.
Φωτογραφία από τη διασταάρωση του δρόμου από το Πόγραδετς προς τα ΤίραναΤο Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 13 Δεκεμβρίου 1940 στο Πολεμικό Ανακοινωθέν No. 189 αναφερόταν στην Κυρηναϊκή και στην Ανατολική Αφρική και δεν εκανε καμιά αναφορά για το «Ελληνικό Μέτωπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου